Televizija Slovenije ima novo direktorico - na ta stolček bo sedla Ljerka Bizilj. Foto: BoBo
Televizija Slovenije ima novo direktorico - na ta stolček bo sedla Ljerka Bizilj. Foto: BoBo
Andrej Šavko
Andrej Šavko je tokrat dobil 12 glasov, v prejšnjem glasovanju, ki je bilo konec septembra, pa mu je do potrebnih 15 zmanjkal en glas. Foto: BoBo
Programski svet
Programski svet RTV Slovenija je na seji obravnaval tudi programsko-poslovni načrt. Foto: BoBo
Kakšni so načrti nove direktorice TV SLO?
Ljerka Bizilj na čelu Televizije Slovenija

"Lahko rečem, da sem polovično zadovoljen," je za MMC po glasovanju dejal generalni direktor RTVS Marko Filli. "Vesel sem, da televizija dobiva novo direktorico, ki že jutri začne delo in realizacijo svojih napovedi. Iskreno pa mi je žal za Andreja Šavka, ki je odličen urednik in bi tudi bil odličen direktor, žal pa ni prepričal večine svetnikov, kar pomeni, da bomo šli v nov razpis."

Razloge zato, da je Šavko tokrat prepričal še dva svetnika manj kot na prejšnji seji, pa Filli vidi predvsem v "močni kampanji, ki so jo proti njemu organizirali nasprotniki". Ti po mnenju Fillija niso videli toliko težav v Šavku samem, temveč so si želeli ohranitve sedanjega statusa oziroma so si želeli "neke druge spremembe".

Šavko: Tega ne jemljem kot osebni poraz
"Vesel sem, da je prišlo vsaj do izvolitve direktorja televizije, kjer je tudi več stvari za urediti kot na radiu. Generalnemu direktorju želim srečo pri naslednjem kandidatu, sam pa se vračam v Koper, kjer delam na regionalnem centru," pa je po glasovanju dejal Šavko. Tudi on je prepričan, da on sam ni bil tako sporen kandidat, kot so bili močni pritiski tistih, ki na tem položaju želijo videti nekoga drugega. "Sam tega ne jemljem kot osebni poraz, čeprav sem razočaran."

Bolj zadovoljna je bila Ljerka Bizilj, ki bo postala nova direktorica televizije, ki bo že kmalu morala začeti delo. "Najprej se bom srečala s sodelavci, z njimi staknila glave in pogledala, kaj je s programsko shemo do konca leta. Treba bo prevetriti načrt in pogledati, kaj se da še spremeniti, če bo to potrebno." Sicer pa Biziljeva meni, da je svetnike prepričala predvsem s svojo profesionalnostjo, izkušnjami in znanjem.

Bizilj: Moramo biti verodostojni in zanimivi
Biziljeva je v svoji predstavitvi poudarila predvsem pomen kakovostnega informativnega programa, ki mora tekmovati s čedalje močnejšo konkurenco. Prepričana pa je, da bi RTV Slovenija lahko izboljšala tudi kulturni, otroški in izobraževalni program. Poudarila pa je tudi pomen vključevanja lokalnih novic v televizijske programe: "V Sloveniji se dogaja ogromno stvari, ki ne najdejo poti na televizijo."

"Nacionalni medij mora vsebine posredovati verodostojno in zanimivo. Doseči oboje hkrati pa je včasih zelo težko," je še dejala Biziljeva, ki je prepričana, da ima RTVS mnogo kakovostnih kadrov, ki pa niso vedno na ustreznem položaju. Ni pa želela odgovoriti na vprašanje o tem, koga konkretno vidi na položaju urednika posameznega programa.

Visoka gledanost z malo sredstvi
Pred glasovanjem je generalni direktor RTV-ja Marko Filli oba kandidata pohvalil kot zelo uspešna in operativno učinkovita: "Oba kandidata imata uredniške izkušnje. Imata za seboj izkušnjo vodenja manjših uredništev, ki niso razpolagala z veliko sredstvi, kljub temu pa sta s svojimi programi dosegla dobro gledanost oziroma poslušanost, imela pa sta tudi dober tržen izkupiček."

Ponovil pa je tudi svoj odgovor na očitek, da je programskemu svetu ponovno kot kandidata za direktorja radia predstavil Andreja Šavka, o katerem je programski svet že glasoval: "Ne gre zato, da bi vztrajal pri svojem kandidatu, dokler ga svet ne potrdi, temveč je programski svet o imenovanju Andreja Šavka glasoval v okrnjeni zasedbi, saj je manjkalo precej članov sveta, med drugim tudi vsi trije predstavniki zaposleni. Menim, da mora o njegovem imenovanju glasovati svet v polni sestavi."

Programski načrt sprejet
Na današnji seji je programski svet sprejel predlog programsko-poslovnega načrta (PPN) zavoda za leto 2015 in predložene programske sheme. V. d. predsednika programskega sveta Mitja Štular pa je opozoril na zagato, da bosta ta PPN izvajala direktorja televizije in radia, ki nista sodelovala pri pripravi načrta - po njegovih besedah bo zato najverjetneje potreben "vsebinski rebalans" PPN-ja.

Tudi predlog finančnega načrta RTV-ja za prihodnje leto je kljub nekaterim pomislekom dobil pozitivno mnenje programskega sveta.
Kar nekaj svetnikov je sicer podvomilo, da imajo programske napovedi tudi ustrezno finančno podlago - med bolj kritičnimi je bil Božidar Zorko, ki je vodstvu očital, da ni postreglo z realno finančno sliko in da ne zna pojasniti, kako bo zavod rešilo zadolženosti.

Filli je zavrnil očitke na račun finančnega poslovanja - po njegovih besedah RTV-ja ni dolgoročno zadolžen, bilanca in denarni tok pa sta izravnana. Pojasnil je, da ima zavod le kratkoročno premostitveno posojilo štiri milijone evrov.

Kakšni so načrti nove direktorice TV SLO?
Ljerka Bizilj na čelu Televizije Slovenija
Glasovanje programskih svetnikov o Ljerki Bizilj. Foto: RTV SLO
Glasovanje programskih svetnikov o Andreju Šavku. Foto: RTV SLO