V večkilometrski koloni na primorski avtocesti, ki so jo povzročili vozniki tovornih vozil, ki se kljub navodilom niso izločili iz prometa, so za več ur ostali ujeti številni vozniki. Foto: RTV SLO
V večkilometrski koloni na primorski avtocesti, ki so jo povzročili vozniki tovornih vozil, ki se kljub navodilom niso izločili iz prometa, so za več ur ostali ujeti številni vozniki. Foto: RTV SLO

To so ugotovitve posebne komisije, ki jo je zaradi nedavnega hudega zastoja na primorski avtocesti imenoval minister za obrambo Aleš Hojs. Zastoj se je zgodil prejšnjo soboto, ko je Slovenijo zajelo sneženje, na območju Primorske pa je pihala tudi močna burja. V večkilometrski koloni, ki so jo povzročili vozniki tovornih vozil, ki se kljub navodilom niso izločili iz prometa, so za več ur ostali ujeti številni vozniki.

Posebna komisija je poslušala posnetke vhodnih in izhodnih klicev na številko 112 v Regijski center za obveščanje Postojna, posnetih 8. decembra ob zastojih na primorski avtocesti. Iz posnetih pogovorov je razvidno, da je od 12.28 do 19.10 komuniciranje potekalo med vodjo vzdrževanja na Darsu, Regijskim centrom za obveščanje Postojna, vodjo izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje v Postojni, Centrom za obveščanje RS, prometnoinformacijskim centrom za državne ceste, dežurnim na upravi za zaščito in reševanje, poveljnikom postojnske civilne zaščite, poveljnikom civilne zaščite za notranjsko regijo in poveljnikom Civilne zaščite RS.

Vozniki brez goriva in z majhnimi otroki
Vsebina pogovorov je bila izmenjava informacij o prometnih razmerah na območju Postojne, iz posnetkov pa je razvidno, da informacije o razmerah na avtocesti niso bile pravočasne in jasne ter da Dars ni ravnal skladno s sporazumom med Darsom in upravo za zaščito in reševanje, saj ni zaprosil za pomoč.

V pogovoru, posnetem ob 19.10, je namestnik vodje Regijskega centra za obveščanje Postojna vodjo vzdrževanja na Darsu celo vprašal, ali naj pomagajo čakajočim v zastoju, ker ljudje kličejo na 112, da imajo v avtomobilih majhne otroke, da so brez goriva in podobno. Vodja vzdrževanja na Darsu je odgovoril, da dostop do ujetih v koloni ni mogoč, ker avtomobili stojijo v treh kolonah, da pa delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi sprostili promet.

Na podlagi te negativne izkušnje uprava za zaščito in reševanje poziva vse upravljavce cest, da v prihodnje pravočasno izvedejo vse preventivne ukrepe, ki so potrebni glede na vremensko napoved.