Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da so začeli pripravljati večnacionalne posebne letalske enote. Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska
Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da so začeli pripravljati večnacionalne posebne letalske enote. Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska

Po navedbah hrvaškega obrambnega ministrstva je projekt priprave večnacionalnih posebnih letalskih enot še v "začetni fazi." So pa že napovedali možnost, da bodo ustanovili tudi središče za posebne letalske operacije. Na ministrstvu dodajajo, da so poveljniki slovenske, hrvaške, madžarske in bolgarske vojske podpisali sporazum o sodelovanju med konferenco vojaškega odbora zveze Nato, ki je potekala sredi septembra v Splitu.

Potencialna področja sodelovanja so urjenje in izobraževanje ter opremljanje in posodobitev skupnih enot ob pomoči zaveznikov. Vsaka država bo imela nalogo doseči isto raven usposobljenosti za posebne operacije, je dele sporazuma povzelo glasilo hrvaškega obrambnega ministrstva Hrvatski vojnik. Poudarili so, da je sporazum trden temelj za vzpostavitev večnacionalnega središča za urjenje letalskih enot, ki so namenjene izvajanju posebnih operacij pod poveljstvom Nata in ZDA.

Mors: Gre za skupen pristop
Na slovenskem obrambnem ministrstvu so zanikali, da bi šlo za skupno enoto, temveč predvsem za skupen pristop, katerega osnovni namen je zmanjševanje stroškov na tem področju. Za sodelovanje na področju zračnih zmogljivosti helikopterskega prevoza je ministrstvo izrazilo namero o skupnem pristopu več držav, ki predvideva proučitev možnosti ugodnejšega nakupa in skupne logistike ter poenotenje urjenja posebnih sil, so še sporočili.

ZDA načrtujejo bazo na Hrvaškem
Jutarnji list je navajal, da ZDA že dlje časa načrtujejo odprtje baze za urjenje posebnih letalskih enot na Hrvaškem, iz katere bodo lahko njihovi vojaki kot tudi pripadniki zveze Nato odhajali na protiteroristične operacije v Sredozemlju in Severni Afriki.

Časnik dodaja, da je ameriška donacija vojaških helikopterjev kiowa warrior del programa opremljanja posebnih hrvaških letalskih enot, a bodo potrebovali tudi letalo za urjenje padalcev in drugo posebno opremo.