Ambrožič je zdaj nepovezan poslanec.
Ambrožič je zdaj nepovezan poslanec. "Delo sem opravljal korektno, vedno sem se udeleževal konzultacij. Nalogo sem pisal sam, tudi iz osebnih razlogov, saj je bilo v moji družini veliko težav zaradi poklicnih bolezni," zatrjuje. Foto: BoBo

Niti pod razno ne bom odstopil s poslanskega mesta, ker ne vem, zakaj bi trpel, saj sem delo opravil iskreno, zdaj pa nekdo naknadno ugotavlja, da ni bilo v redu narejeno.

Borut Ambrožič za MMC

Odvzem naziva je predlagala komisija fakultete pod vodstvom Mihe Šošiča, ki je pregledala Ambrožičevo magistrsko delo in ugotovila, da ta v veliki meri ni rezultat njegovega avtorskega dela.

Na sejo senata se ni prišel zagovarjat
Poslanec je v svojem magistrskem delu s področja delovnega prava in prava socialne varnosti prepisal diplomo študentke ljubljanske ekonomske fakultete in je med viri ni navedel. Te očitke sicer ves čas zavrača, a ga na sejo senata ni bilo in tako ni izkoristil možnosti, da bi pojasnil svojo plat zgodbe.

Še v ponedeljek si je na fakulteti ogledal gradivo, tik pred sejo pa je po elektronski pošti sporočil, da ga ne bo zaradi hudega zobobola, ki da mu "onemogoča zbrano razmišljanje". Kljub pozivu pravne fakultete, da jim do začetka seje predloži zdravniško opravičilo, tega ni storil, zato so bili po mnenju dekana Saše Preliča izpolnjeni vsi pogoji, da se razprava in glasovanje o predlogu komisije izvedeta.

Ambrožič: Deloval sem z iskrenimi nameni
"Pred dobro uro sem prišel od zobozdravnika zaradi zobobola. O tem sem zjutraj obvestil kontakte na pravni fakulteti. Presenečen sem bil, da mi je vodja postopka poslal zahtevo za priložitev pristnega zdravniškega opravičila, ki ga seveda imam, ampak do 13. ure. Tega nisem mogel storiti, saj sem bil tedaj še pri zobozdravniku. Po mnenju pravnikov je senat zato odločal proti pravilom zakona o pravnem postopku," je razloge za svoj izostanek za MMC pojasnil Ambrožič.

Pravi, da se bo zdaj prvič, "odkar je ta gonja zoper mene sprožena, obrnil na pravno pomoč". Še vedno trdi, da je deloval z iskrenimi nameni, ko je ob pomoči mentorja in somentorja pisal magistrsko nalogo z navedbo številnih virov. "Če pri tem katerega nisem navedel, pa to ni bilo zlonamerno ali z naklepom koga pretentati. Naivno sem nalogo oddal v preverbo ustrezni strokovni komisiji na pravni fakulteti, ki za čuda leta 2008 ni ugotovila nobenih napak ali anomalij. Za razliko od te naknadno sprovocirane komisije, ki je z dodatnim pregledom ugotovila napake. Ker ne gre za fizično osebo Boruta Ambrožiča, ampak za poslanca Boruta Ambrožiča, zdaj želijo čim prej zaključiti celotni postopek."

Izključili so ga iz Pozitivne Slovenije
Ambrožič tako od danes že ne sme uporabljati magistrskega naziva, preklic njegovih listin pa bo kmalu objavljen tudi v uradnem listu in na oglasni deski fakultete. Poslanec je bil sicer v državni zbor izvoljen kot kandidat Pozitivne Slovenije, zaradi afere pa so ga septembra izključili iz stranke in zdaj deluje kot nepovezan poslanec.

Niti pod razno ne bom odstopil s poslanskega mesta, ker ne vem, zakaj bi trpel, saj sem delo opravil iskreno, zdaj pa nekdo naknadno ugotavlja, da ni bilo v redu narejeno.

Borut Ambrožič za MMC
Ambrožiču odvzeli magisterij
Radio Maribor: Poslancu odvzeli magisterij
Ambrožiču odvzeli magisterij
Radio Maribor: Poslancu odvzeli magisterij