Slovenija
Državljani Slovenije naj bi v davčne oaze prenesli med 50 in 75 milijardami evrov, a predstavniki slovenskih oblasti odgovarjajo, da so številke pretirane in da ni jasno, kako jih je Američan dobil. Foto: MMC RTV SLO
       Bogataši krožijo po svetu, tudi podjetja se premikajo, da bi se izognila plačilu davkov in 'tantiem' oziroma avtorskih pravic. Gre za svetovno industrijo, v kateri se vsako leto 300 milijard dolarjev ne obdavči, bogastvo pa je v lasti 10 odstotkov svetovnega prebivalstva.       
 James Henry, ameriški ekonomist
Apple vodi v svetovnem izogibanju plačevanja davkov: iPad ga stane le 40 dolarjev. Kje izgine razlika do polne cene, po kateri se prodaja? Foto: Reuters
       Apple je največje svetovno podjetje, ki se najbolj izogiba plačilu davka. V ZDA zaposluje nekaj več kot 50 tisoč ljudi, na Kitajskem pa kar 1,2 milijona delavcev. Za iPad plačajo 40 dolarjev. Kje pa je razlika do njegove končne cene?       
 James Henry, ameriški ekonomist

Dodaj v

Ameriški ekonomist: Slovenci ste v davčne oaze prenesli 75 milijard. Viceguverner: Pretirano.

Posvet v državnem svetu: Kako domov vrniti denar iz tujine
14. marec 2014 ob 14:12,
zadnji poseg: 14. marec 2014 ob 14:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po podatkih ameriškega ekonomista in raziskovalca svetovne industrije izogibanja davkom Jamesa S. Henryja so državljani Slovenije v tujino oziroma davčne oaze prenesli med 50 in 75 milijardami evrov.

"To je kar visoka številka, pozivam Slovenijo, naj preveri in me popravi, če se motim," je udeležence posveta državnega sveta z naslovom Kako vrniti denar, ki je bil iz Slovenije odnesen v tujino? izzval Henry, sicer direktor družbe Sag Harbor Group in član mreže raziskovalcev svetovne industrije davčnih oaz.

Davčne oaze članice Mednarodnega denarnega sklada
Pojasnil je, da je bilo v 70. letih le 15 davčnih oaz, da pa jih je zdaj kar 83, med katerimi jih je kar 80 članic Mednarodnega denarnega sklada. Gre za otoke, suverene države, kjer posamezniki "parkirajo" svoja podjetja in premoženje, za njimi pa stojijo največje svetovne banke, korporacije, odvetniške pisarne in revizorske hiše, kot so Apple, Novartis in Oliver Wyman.

Zakaj država posluje s podjetjem, ki ima sedež v davčni oazi?
"Zakaj v Sloveniji uporabljate storitve podjetja, ki ima sedež v eni izmed davčnih oaz?" je že drugič udeležence posveta izzval Henry. Oliver Wyman je namreč revizorska hiša, ki je med drugim opravljala obremenitvene teste slovenskih bank.

Bogastvo je v lasti desetih odstotkov prebivalstva
Ameriški ekonomist je opozoril, da so med davčnimi oazami tudi največje članice OECD-ja, kar denimo omogoča tujcem v ZDA, da niso dolžni plačati davka na kapitalske dobičke, tudi v Londonu je hotel Plaza pred Hyde Parkom v lasti ukrajinskega bogataša. "Bogataši krožijo po svetu, tudi podjetja se premikajo, da bi se izognila plačilu davkov ter 'tantiem' oziroma avtorskih pravic. Gre za svetovno industrijo, v kateri se vsako leto 300 milijard dolarjev ne obdavči, bogastvo pa je v lasti 10 odstotkov svetovnega prebivalstva," je dejal Henry in pozval k prekinitvi tekmovanja v konkurenčnosti na področju davkov.

Slovenija v boj za davčno pravičnost
"Slovenija lahko odigra ključno vlogo v boju za davčno pravičnost," je poudaril Henry in navedel, da imajo tudi podjetja s sedežem v Bruslju po 24 milijard evrov dobička, ki so ga ustvarile z izogibanjem davkom. "Storilci se morajo zavedati, da bodo kaznovani. A ker je težko tožiti velike finančne institucije, ki so denar pretvorile v moč, bi se morale države skupaj povezati, da bi bile učinkovitejše pri pobiranju davkov in vrnitvi denarja v domovino," je dejal. Besede je podkrepil s podatkom, da imajo štiri banke v ZDA 56-odstotni tržni delež in vsak dan porabijo 3.000 dolarjev za plačevanje članov kongresa oziroma lobiranje.

Slovenija kot Minnesota
Sloveniji je predlagal, naj se zgleduje po trimilijonski ameriški državi Minnesota, iz katere sam prihaja in kjer so se zavzeli davke, ki jih ljudje radi plačujejo, da bi imeli kakovostno izobraževanje, zdravstveni in socialni sistem ter dobro sodstvo. Vsaka država namreč potrebuje davke v vrednosti približno 30 odstotkov BDP-ja, ocenjuje Henry.

Previdnost pri privatizaciji
Pri privatizaciji, ki jo od Slovenije zahteva Bruselj, pa Američan svetuje skrajno previdnost, kot so jo uporabili Švedi, ki so izvedli delno privatizacijo. Odsvetuje pa prakso, ki so jo izvedli Brazilci. Ti so zato, da bi pritegnili tuje vlagatelje, pri prodaji svoje "državne srebrnine" vlagateljem "oprostili" kar 86 milijard. Opozoril je tudi na t. i. hedge sklade in dejstvo, da bankirjev ne zanima strategija države. "Tuji naložbeniki igrajo igrice," je posvaril.

Apple vodi pri izogibanju davkom
Henry je še navedel, da 60 odstotkov finančnih tokov poteka med podjetji, ki so zaradi številnih finančnih obvodov ustvarile t. i. transferne cene. "Apple je največje svetovno podjetje, ki se najbolj izogiba plačilu davka. V ZDA zaposluje nekaj več kot 50 tisoč ljudi, na Kitajskem pa kar 1,2 milijona delavcev. Za iPad plačajo 40 dolarjev. Kje pa je razlika do njegove končne cene?" se je vprašal Henry in hkrati odgovoril, da Apple kar 64 odstotkov svetovnega dobička "parkira" v davčnih oazah, med drugim tudi na Nizozemskem in Irskem.

Rešitve so!
Rešitev vidi v vzpostavitvi sistema svetovne obdavčitve, ki prihaja na dnevni red OECD-ja. Druga možnost je enoodstotni odbitni davek na sredstva, ki so prenesena na 50 vodilnih svetovnih bank.

Fabjan: Številke so pretirane
Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabjan je dejal, da je podatek o tem, koliko denarja je bilo prenesenega iz Slovenije v tujino, pretiran, saj se med podatki o bilancah, ki zapisujejo transferje s tujino, večje od zneska 50 tisoč evrov, tudi takšni, ki se nanašajo na zakonite nakupe slovenskih podjetij.

Preprečiti malverzacije
"Malverzacije pa je treba preprečiti," se je strinjal. Bolj kot utajevanje davka Fabjana skrbi zadolževanje Slovenije prek bank in države, saj je odplačevanje vezano na klavzule o boniteti države, ki je bila leta 2004 najvišja, pozneje pa je padala. Težave so nastale, ko je bilo treba zaradi teh klavzul kar naenkrat plačati deset milijard evrov dolga, je ponazoril Fabjan. Kljub temu pa ravnovesje zunanje zadolženosti sploh ni – namerno ali slučajno – omenjeno v maastrichtskem sporazumu, je še Fabjan opozoril na evropske težave.

Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
romeno
# 14.03.2014 ob 14:23
A ima gospod kaj časa? Lahko bi zamenjal Bratuškovo ali pa Čufarja. Gospod je povedal več v enem intervjuju kot pa vsi naši politiki od leta 2008, ko je kriza začela kazati zobe.
neutrino
# 14.03.2014 ob 14:19
Nič bat, bo hitro preusmerjena pozornost, da je nekje iz proračuna izginilo 50 tisoč €. 75 milijard je tako abstraktna številka za večino populacije, da si sploh ne znajo predstavljati te vrednosti in jih zato manj šokira kot če nekje zgine 100€.
rubin
# 14.03.2014 ob 14:28
37000evrov na osebo (vključno z otroci in starci...), 4 člansko družino so torej ogoljufali za 150 000 evrov! eno stanovanje!! in na cesti poglejte malo pleharijo..pa pol stiskat reveže z dohodnino..barabe!
Binder Dandet
# 14.03.2014 ob 14:18
A je neumen al naiven?

"»Zakaj v Sloveniji uporabljate storitve podjetja, ki ima sedež v eni od davčnih oaz,« "

To je retorično vprašanje, samo se gospod ne zaveda.

"bi se morale države skupaj povezati, da bi bile bolj učinkovite pri pobiranju davkov in vrnitvi denarja v domovino"

Pa saj to je osnovni srž problema. Tisti, ki so ugrabili državo, nimajo tega interesa, zato ne pričakujte, da bo Slovenija kakšne premike v zvezi s tem naredila.

"Vsaka država namreč potrebuje davke v višini 30 odstotkov svojega BDP-ja, ocenjuje Henry."

12 mlrd € davkov v Sloveniji. Prihodkov proračuna je pa 7 mlrd.
MIRNČAN
# 14.03.2014 ob 14:14
Ogromne številke, verjamem pa da je polovica sigurno šla v oaze.
rubin
# 14.03.2014 ob 14:24
ja tu se vidi da je nujno potreben zakon, ki bi se nekako tako glasil:
vsak funkcjonar more letno povedati vse svoje premoženje. kar zataji- zarub in zapor, kar ne zna pojasniti- zarub in zapor! ne pa sedaj, ko jankovič in janša ne vedo od kje jim denar, pa nikomur nič! pa tukaj bi morali državljani mednarodno peticijo z naslovom: nobenih bančnih tajnosti in podobno !
ne pa sedaj, ko medja razlaga o tajnosti..kaj ma za bit tajno! če si pošteno zaslužil nimaš kaj skrivat!
luka097
# 14.03.2014 ob 14:35
To je pa zelo pomembna novica. Predlagam sprejetje posebnega zakona za vračilo nevrnjenih kreditov ki so končali v davčnih oazah. Seveda se to ne bo zgodilo, kot se še naprej poglablja nesprejemljiva gospodarska nepolitika in umiranje države na dolgi rok. Nič se ne dela tako kot bi se moralo in elite ropajo še naprej in še bojo, ker je narod naiven in upogljiv. Dobesedno se mi zdi, da se politiki delajo norca iz nas. Kaj si vse dovolijo. Neverjetno. Pa se mi sploh ne da več naštevati, ker mi bo verjetno medtem šlo na bruhanje. (nepremičninski davek, energetske izkaznice, Štefanec, Metod Dragonja prodal Lek in zaslužil veliko, pa še prodal Amoksiklav, za nagrado pa postane čez približno deset le minister za gospdarstvo in noben temu ne oporeka. Kako je mogoče, da je tak človek spet postal minister. Da ne govorim o tem da je vlada popolnoma v temi, sploh ne vem kaj delajo. Aja, pa v Kpk so nadzorniki, ki so člani političnih strank in oni bojo potem nadziralil korupcijo. (gospa Kovač itd.) Ha,ha. Samo v Sloveniji.
Pa še nadzorniki slabe banke so začeli delati tako kot, da bi naši tam sedeli (po navodilih vlade morda) in to že kaže slabe rezultate. In slabih stvari je še veliko. Nlb je treba pa ukinit prodat ali pa žažgat.
fah-q
# 14.03.2014 ob 14:41
Ameriški ekonomist: Slovenci ste v davčne oaze prenesli 75 milijard.

In pol so krivi upokojenci, pa učitelji, pa delavci pa po možnosti še kak sp-jevec, ki umira na obroke...ti izčrpavajo državo, tem se pobira...

Mah...malo manjka, res malo manjka da poči...
neutrino
# 14.03.2014 ob 14:39
Edina prava rešitev glede teh oaz in ljudi, ki po njih skrivajo denar (to je kar globalni problem), vsebuje veliko elementov, zaradi katerih bi mi admin izbrisal komentar, banal račun, od klovnov in pajacev pa bi dobil kako povabilo pred sodišče.
Sheppard22
# 14.03.2014 ob 14:37
In kaj nato porečejo naši veleumi v parlamentu hehe to bi blo zanimivo slisati:) Vi pa kar podpirajte barabe in še jih volite.
silverlight
# 14.03.2014 ob 14:38
Vsa naša tragedija v številkah.......
kristjan27
# 14.03.2014 ob 15:20
Nimaš kaj, v tej državi vladajo "pajaci in klovni", to je to, Slovenija je diktaturni sistem...
bori
# 14.03.2014 ob 14:56
Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabjan je dejal, da je podatek o tem, koliko denarja je bilo prenesenega iz Slovenije v tujino pretiran, saj se med podatki o bilancah, ki beležijo transferje nad 50 tisoč evrov s tujino, tudi takšni, ki se nanašajo na zakonite nakupe slovenskih podjetij.

Evo, samo ta je pa svetovna ;) ;)
....med transferji nad 50.000 EUR so TUDI takšne, ki se nanašajo na zakonite nakupe...

Je za se smejati ali jokati?? Ali jokati od smeha??? Saj ni res.. pa je...
senca
# 14.03.2014 ob 14:48
Te kar prime, da bi koga zgrabil za vrat in ga ne bi več spustil...
Brazi
# 14.03.2014 ob 15:33
Če pa viceguverner reče, da je številka pretirana, potem mu bomo pa državljani ja verjeli! :)
jimi62
# 14.03.2014 ob 14:37
jaz verjamem da so nekje tu te številke kar so pokradli in skrili v oazo. morali bi narediti zakon da bi lahko vsaka država te skrite pokradene denarčke lepo zaplenila in uporabila za rešitve držav in njegove obubožane in pokradeno ljudstvo.
jast123
# 14.03.2014 ob 14:23
Prav zanimivo je, da EU nič ne ukrene, kajti večina teh oaz je uradno članic EU, vsaj dokler bo Velika Britanija še članica. Američani so pa tudi hipokriti. Sedaj so se usmerili na Švico, dami pa imajo pod svojim okriljem veliko teh otokov.
Naj EU najde način, kako ta denar dobiti nazaj.
Bivši uporabnik
# 14.03.2014 ob 15:03
Verjamem da gre za takšno številko saj vidimo da podjetij praktično že skoraj
ni več v Sloveniji. Seveda bodo bančniki in vsi ostali to zanikali .Ampak svet
ni butast in vidi in ve o nas veliko.Naša podjetja žal ne vodijo strokovnjaki
ampak politično nastavljeni ljudje, sorodniki znanci in prijatelji
balistik1
# 14.03.2014 ob 14:56
Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabjan je dejal, da je podatek o tem, koliko denarja je bilo prenesenega iz Slovenije v tujino pretiran, saj se med podatki o bilancah, ki beležijo transferje nad 50 tisoč evrov s tujino, tudi takšni, ki se nanašajo na zakonite nakupe slovenskih podjetij. Gospod viceguverner ,očitno poznate prave številke ,zato ste po kazenski zakonodaji RS dolžni posredovat informacije organom pregona.
bori
# 14.03.2014 ob 14:36
Sloveniji je predlagal, naj se zgleduje po trimilijonski ameriški državi Minesota iz katere sam izhaja in kjer so se založili za davke, ki jih ljudje radi plačujejo zato, da bi imeli kakovostno izobraževanje, zdravstveni in socialni sistem ter sodišča za zgled. Vsaka država namreč potrebuje davke v višini 30 odstotkov svojega BDP-ja, ocenjuje Henry.

Nekaj takega smo skoraj že imeli.. veliko boljše kot danes..vsaj...
tesar
# 14.03.2014 ob 16:17
balkanska formula se še nadaljuje, okoli leta 1985 sem bil predsednik delavskega sveta v enem TOZDu (temelna organizacija združenega dela), v firmi je bilo menda pet ali več teh tozdov in sem imel možnost spoznat, kako se da elegatno spravit denar iz firme v tujino preko malih hčerinskih firm, npr. firma v Avstirji je imela direktorja z dobrim Audijem 2-3 zaposlene delavce, minimalna projizvodnja v eni mali mizarski delavnici (še je bila opremljena z kvalitetnimi mizarskimi stroji, zloženi v kotu, ta mizarska firma je šla v stečaj, za nas obiskovalce ne razumljivo). Iz matične firme je je preko hčerinske denar prenašal na zahod, takrat je bilo rečeno, da je to edini način, da se devize varno naložijo in skrijejo pred Beogradom, mene pa zdaj zanima, pred kom je pa bilo treba skrivat denar v samostojni Sloveniji?
kop
# 14.03.2014 ob 15:08
Paziti pri privatizaciji?
Joj kakšno srečo ima gospod da je američan. V nasprotnem primeru bi kaj hitro slišali da je komunajzar, udbaš in ostale floskule.
Kajti med slovenceljni je vsesplošno znano dejstvo da se popolni privatizaciji izogibajo samo slednji...
KunteKinte
# 14.03.2014 ob 14:46
Slovenija tega od tega denarja ne bo videla niti enga 1 evra...enostavno so to premočni igralci...nekdo ki ima na računu par miliončkov...se mu enostavno fucka za slovenijo in lahk živi kjerkoli... ta prenos denarja je bil dogovorjen z politiki in velikimi igralci na kapitalskem trgu....
tuji investitorji posodijo državi...država preko politke.. "gospodarstvu"...gospd. kriminalci večino denarja odnesejo nazaj ..posojilodajalcu...državi pa ostanejo samo krediti..no če smo bolj natnčni državljanom ostanejo krediti ....
Bratuškova je bila nadzornica nkbm..in ni imela nobenih pripomb na poslovanje hehe...potem si je v nkbm direktor..dal sam sebi posojilo v višini 12 milionov evrov..katerega ni vrnil..in so mu ga odpislai :)
K_ris
# 14.03.2014 ob 14:45
Problem davčnih oaz bi se dalo rešiti le na široki mednarodni ravni, za kar pa ni pravega interesa.
sinko
# 14.03.2014 ob 21:51
Fabjan: Številke so pretirane
Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabjan je dejal, da je podatek o tem, koliko denarja je bilo prenesenega iz Slovenije v tujino, pretiran, saj se med podatki o bilancah, ki zapisujejo transferje s tujino, večje od zneska 50 tisoč evrov, tudi takšni, ki se nanašajo na zakonite nakupe slovenskih podjetij.


Daj Fabjan pa povej prave številke in imena prenosnikov.
mostnica
# 14.03.2014 ob 18:24
Za slovensko pravosodje neverjetnih 75 milijard nevidnih. Če že, lopovi služijo kazen ob sobotah, po kosilu.Brez vračila nakradenega denarja.
Ne moremo verjeti, čutimo pa vsi, kam so nas pripeljali Šešoki in silna "kvazielita".
poop
# 14.03.2014 ob 15:40
In zopet "naš" veleumni pametnjakovič banke Slovenije pametuje kako to ni res in, da je vse pretirano. Zakaj pa smo potem v takšnem dr..u, če pa nič ni res? Kje je potem denar ter zakaj se NLB vsako leto dokapitalizira z novimi milijardami? 75 milijard pa v številki izgleda nekako tako; 75.000.000.000,00 €.
rubin
# 14.03.2014 ob 14:31
pričakujem zakon: popis premoženja državljanov... nepojasnjeno 100% obdavčeno, pa 50 % obdavčitev nad 2 milj. premoženja...pa bo kriza rešena!
ops, pol bi sebi spraznili račun...raje prvo garsonjerco enako kot 10 vili, in še to simbolično..raje dvig ddv- ja, da upali sirotinjo..banda!
črta
# 15.03.2014 ob 01:04
Še dobro da nas tujci opozarjajo kaj se dogaja pri nas, ker slovenski politiki bi vse to prikrili in nam natrosoli svoje izmišljotine, da bi lahko še naprej ribarili v kalnem.
črta
# 15.03.2014 ob 01:00
Rešitev Slovenije iz krize: preprosta - vrnitev 75 miljard (verjetno protipravno pridobljenih) državi. Če ne sprejmejo zakonov, ki bi to omogočali, ne gre za nesposobnost politikov, ampak za sodelovanje s kriminalci od katerega imajo tudi oni koristi - korupcijo.
xes
# 14.03.2014 ob 23:03
Glede na hiter in povrsen odziv viceguvernerja bom kar verjel tem stevilkam .... bojim se da so kvecjemu se visje, 20 let intenzivnega plenjenja drzavnega premozenja in prisesavanja na proracun navrze kar hude cifre ... zgodilo pa se itak ne bo nic ...
mala riba
# 14.03.2014 ob 15:51
"Bolj kot utajevanje davka Fabjana skrbi zadolževanje Slovenije" itak, gremo zdravit simptome, ne pa vzroka... samo res ne vem, kaj je z ljudmi, ali so kratke pameti ali so barabe...ali, žal oboje... ups, je to že sovražni govor?
Rtvrtv
# 14.03.2014 ob 15:40
Toliko je gotovine. Prištejmo še škodo uničenih podjetij, znanja...
gregorsu
# 14.03.2014 ob 14:27
kmalu bomo prenesli še te zadnje milijarde, ki smo jih dali bankirjem za sanacijo bank...
plan je, da jih do sredine leta prenesemo 80... v evrih seveda

...no,, nekaj jih bomo porabili za politični agtiprop v demokratičnem volilnem cirkusu, nekaj jih bo šlo v žepe politikov v zahvalo, da imamo liberalno gospodarstvo in pravno državo...

ko bomo potegnili konec leta črto in plan ne bo dosežen, bomo pa spet sanirali banke... takrat že po evropskih direktivah, kar pomeni, da bodo svoj lonček pristavili tudi evropski thalerji...
ldartl
# 15.03.2014 ob 08:04
zdaj pa prosim imena "mednarodnih vlagateljev" ki so kupili slo obveznice, ne bi me čudilo če bi to bile iste osebe ki imajo račune v davčnih oazah, sploh če pomisliš koliko se je vlada toliko branila trojke.
PRPA
# 15.03.2014 ob 01:03
G.Bruno, 14.03.2014 ob 15:29
http://www.icij.org/offshore

To je to. Vse pohvale za objavo. Na žalost pa to preiskujejo novinarji (mednarodno v ICIJ, za Slovenijo v CPNS) in ne NPU. NPU bi moral to narediti sistematično za vse davčne oaze in s podporo vseh državnih organov, da bi od držav z offshore podjetji dobili zahtevane podatke.

Če mape le bežno pogledaš lahko opaziš, da so iz Slovenije objavljeni le trije prispevki CPNS (objavil jih je pop tv:
Slovenia
FEATURED STORIES
Slovenian millionaire managed to stay completely anonimous
V Belgiji obsojen na pet let zapora, v Sloveniji svoboden kot ptica (Slovenian)
Z računi na deviških otokihj tudi investicijski bančnik Marijan Groff (Slovenian)
REPORTED BY
Blaž Zgaga, Miha Plementaš, Jure Bračko, Jure Brankovič and Eva Kobe)

Na strani http://offshoreleaks.icij.org/search?cou
ntry=SI&q=&ppl=on&ent=on&
;adr=on (KLIK) pa lahko najdemo podatke o 16 Slovencih, ki imajo offshore podjetja. S klikom na ime pa se odpre mreža (Delo v delosledu.si uporablja enako), ki pokaže nekaj informacij, ki pa niso nujno nezakonite,.. Na žalost tudi brez vsot denarja,.. Kot rečeno, če bi se tako lotil posla NPU in sistematično raziskal vse tokove denarja iz Slovenije, bi lahko ugotovili ali je izvor zakonit,... Interesa za to v državi očitno ni. Vrana vrani ne izkljuva oči. V ozadju so neformalne mreže, ki so vir sistemske korupcije in katere izkoriščajo slab nadzor za lastne interese, utajevanje davka,..
Hmeljar
# 14.03.2014 ob 21:07
Če nimam domotožja in sočutja do SLO potem se mi zdi, da je to Ukrajina. Veliko paralel je tu. Lejte kje vse je Srbin izsili deleže solastništva , njegovi sinovi več na Cipru in Helvetii kot v Lj ali Srbiji. Potem pa še to copato za prvega na KPK.
danrr
# 14.03.2014 ob 20:05
Jaz imam za sproti in zelo lepo živim.Se ne obremenjujem
z tečaji.delnicami,propadom bank.Če zagusti,ali bodo ti
pohlepneži jedli bančne knjižice in delnice.Sigurno so ti
ljudje smeti in bodo prvi spucani
prinašalec
# 14.03.2014 ob 19:32
Viceguverner: Pretirano!! Ha, seveda, kaj vsi si nekateri izmišljajo o tej "pošteni" slovenski eliti.
GrmadaPravice
# 14.03.2014 ob 18:51
Saj človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal. In vse kar odgovorni, vodilni in za to postavljeni ljudje uspejo izustit je, "ne ne, številke so pretirane, pojdite nazaj na deci ali dva." Pa če bi bila ena milijarda je preveč! In ne rabimo nobenega globalnega in svetovnega in ne vem kakega sistema, ki bo vse to preprečil, saj več kot dobro vemo kdo so ti ljudje in kako so kradli, pardon!, prenašali.
Za ne verjet je, kakšne norce iz nas brijejo, in vsakdo bi se moral resno vprašat, kateri zobnik je v slovenskemu človeku tako zariban, da se nas lahko tako mirno nateguje, obenem pa mi še kar tudi tako mirno držimo. Koliko časa še? Kdaj bomo spet kakšen grad zakurli (seveda, zgolj da bi videli v temi)? Namesto tega, smo heroji na drugih področjih, recimo, kako v teh časih iz smeti narediti posteljo, ali opremit stanovanje, ipd. Z vsem dolžnim spoštovanjem do tovrstnih izumiteljev, ampak grozljivo je videti, kako to prvinsko slovensko moč in iznajdljivost pri reševanju problemov zlorabljajo proti nam samim.
abria
# 14.03.2014 ob 18:47
OBVEZNO !!!
Sprejeti zakon, da se vse premoženje slovenskih državljanov v davčnih oazah, ki ima izvor v Sloveniji NACIONALIZIRA.
Ne pa, da nacionlizirajo premožnja kmetov, upokojencev, obrtnikov, podjetnikov,...z visokimi davki, ki nam jih nabija skorumpirana mafijska oblast.
Pri izslediti premoženja najamemo mednaraodne strokovnjake, ne naše.
Pa me zanima, kdo bo proti temu zakonu.
Zakaj bi človek skrival premoženje, če ga je pošteno zalsužil ?
Takoj se rešimo dolgov države in ohranimo suverenost države, socialno državo, javno šolstvo in javno zdravstvo.
G.Bruno
# 14.03.2014 ob 18:04
Za ta denar takoj postanemo Švica.
Švica je z umazanim denarjem postala "Švica".
Murat&Jose
# 14.03.2014 ob 17:33
Drugi sveženj je bil financiran z ukradenim denarjem, to je tako kot da vam nekdo ukrade denar in vam ga nato posodi za visoke obresti. E Slovenijo, dokle još???
OneRound
# 14.03.2014 ob 16:41
S tem svetom je nekaj hudo narobe.
roli
# 14.03.2014 ob 15:10
Milan ve najmanj za polovico...hahaha
O Štefki je kar utihnilo.
roli
# 14.03.2014 ob 15:08
Boli klinac Bratuškovo in ostale.Nas bodo še
bolj osiromašili z raznimi davki, OAZE pa zatajili,
saj gre za njihov denar.
Le narod mora to dojeti.Dokler ne bo narod dojel,
kdo je tat in kdo poštenjak, bodo vsi "ISTI".Kar pa
nikdar in nikakor ne drži. Jaz sem do svoje starosti
izdržal med poštenimi in me boli, ko me delajo- ISTEGA".
rubin
# 14.03.2014 ob 14:49
k ris, zakaj pa erjavec ne da mednarodno pobudo za to namesto za ukrajinsko intermedjacijo? in zakaj naši eu posl(r)anci ne rečejo nič?
A*
# 14.03.2014 ob 14:42
Prenešen? Mislite ukraden?

Korupcije ni konca ne kraja. O uničevanju države s strani pokvarjenih polikov se najprej malo piše, ljudje vzdihujejo, potem pa je čez teden dni vse v redu. Ovadbe prideju, tudi tisti, ki so obljablji odstope, ostanejo, tisti, ki so z odstopi drugi grozili, utihnejo, krade in spreneveda se naprej.

Kje je vstajništvo?
kolibri123
# 15.03.2014 ob 02:08
Zarub in zapor tudi tistim, ki jim je bilo ukradeno "podarjeno" oz prepisano! Žene, otroci, žlahta !!!!
kolibri123
# 15.03.2014 ob 02:06
Poslušajte ga!
Zarub in zapor za premoženje neznanega izvora!!!
Kazalo