Na seznamu so tri linije iz Slovenije. Foto: EPA
Na seznamu so tri linije iz Slovenije. Foto: EPA
Sova
V Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji niso vedeli za operacijo. Foto: BoBo
NSA je prisluškovala telefonskim pogovorom Slovencev

V zaupni evropski operaciji pod imenom Eikonal so ZDA testirale, koliko podatkov civilnega prebivalstva lahko zajamejo in kaj lahko iz njih ugotovijo, kažejo dokumenti, ki so bili razkriti v oddaji Epilog na POP TV.

Ker je Frankfurt eno največjih vozlišč vse komunikacije na svetu, so Nemci in Američani vse klice iz Ljubljane do Bruslja, od Ljubljane do Amsterdama ter od Ljubljane do Rotterdama v Frankfurtu zajemali, kopirali in preusmerili do sedeža nemške obveščevalne službe v Pullachu, od tam pa do nemškega kraja Bad Aibling, kjer so Američani analizirali vse klice.

Na rumeni listi je prioritetnih 256 linij, predvidenih za prisluškovanje, ki sta jo leta 2005 sestavila ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) in BND, in na podlagi katere so nato klice preusmerjali na sedež BND-ja v Pullachu. Na seznamu so tudi omenjene tri linije iz Slovenije.

Rumeno listo je pridobil Avstrijec, poslanec Zelenih, Peter Pilz, ki je povedal, da je NSA podatke obdelal s pomočjo selektorjev. Gre za filtre, besede ali številke, na podlagi katerih iščeš podatke. Denimo besede "terorizem", "bomba" ali pa posameznikova telefonska številka, davčna številka, ime. Pilz je poudaril, da so bili tarča prisluškovanj navadni ljudje.

Sova ni vedela za operacijo
V Telekomu Slovenije o operaciji Eikonal niso vedeli, a dodajajo, da niti niso mogli vedeti, saj je šlo za strogo zaupno informacijo, Telekom Slovenije pa tudi ne more zagotoviti varnosti Slovencem, ko kličejo v tujino.

Eden izmed nekdanjih direktorjev Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) iz tistega obdobja, ki je ostal neimenovan, je dejal, da za operacijo Eikonal, ki je množično zajemala vse pogovore, niso vedeli, a da ga ne preseneča.

Razkritje bi lahko odmevalo tudi na Balkanu, saj so bili zajeti tudi bosanski, srbski in hrvaški klici. Na seznamu za prisluškovanje so bile štiri hrvaške linije (med Zagrebom in Rotterdamom, Stockholmom, švedsko Kisto in Brusljem) ter tri srbske linije (med Beogradom in Brusljem, Köbenhavnom in Parizom). Od evropskih držav so bile sicer za ZDA nezanimive le Estonija, Litva in Malta.

NSA je prisluškovala telefonskim pogovorom Slovencev