SDS-u je podpora narasla tudi zaradi strankinega nasprotovanja beguncem, ugotavlja Delo. Foto: BoBo
SDS-u je podpora narasla tudi zaradi strankinega nasprotovanja beguncem, ugotavlja Delo. Foto: BoBo
SMC
Na drugem mestu glede podpore je SMC, kaže anketa. Vladajoča koalicija ima vseeno več podpore kot desna koalicija, ki bi jo vodil SDS. Foto: BoBo

Novembrska anketa Dela kaže, da je SMC izgubil prvo mesto med strankami. Po dveh mesecih ga je namreč prehitel SDS. Medtem ko je imel SMC oktobra 10,6-odstotno podporo, novembra pa 11,5-odstotno, je SDS-u podpora zrasla z oktobrskih 8,5 odstotka na novembrskih 13,1 odstotka.

Delo sicer navaja, da bi spremembo najlažje utemeljili z argumentom, da je stranki Janeza Janše uspelo najbolje unovčiti strah pred begunskim tokom v EU.

SDS in SLS, ki mu je tudi zrasla podpora (1,6 odstotka), sta močno stavila na protibegunsko retoriko in sta tudi najodločnejša zagovornika bodeče žice na meji. Njuna politika pritiska na vlado, ki naj se ne bi odzivala ustrezno, pa tudi izredno ostra retorika do beguncev sta obrodili sadove, ugotavlja Delo.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 2. in 5. novembrom na vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.


Koalicija z več glasovi

Na tretjem mestu je ZL, ki mu je tudi zrasla podpora, in sicer na 6,8 odstotka, sledijo pa SD s 4,5, NSi in DeSUS z 2,2 odstotka. Anketa je še pokazala, da uživa SNS 1,7-odstotno podporo, SLS pa 1,6-odstotno.

Stranke vladajoče koalicije imajo tako še vedno večino pred fiktivno desno koalicijo (SDS, NSi, SLS), piše Delo. Ob upoštevanju zgolj opredeljenih volivcev je 41 odstotkov glasov na strani aktualne koalicije, 39 odstotkov pa na strani desne koalicije.

Visoka neodločnost
Neodločnost med volivci in volivkami je visoka. Ljudi, ki ne vedo, koga bi volili, ne bi volili ali bi najraje podprli kakšno drugo stranko, je skoraj 55 odstotkov, oktobra pa jih je bilo slabih 60 odstotkov.

Podpora vladi ostaja približno na ravni zadnjih dveh mesecev. Kot pozitivno je njeno delo ocenilo 23,5 odstotka anketirancev, kot negativno pa 46,5 odstotka. DZ-ju je podpora rahlo narasla. Oktobra je dobil srednjo oceno 2,47, novembra pa 2,52.

Pahorja imajo najraje
Med politiki največjo priljubljenost uživa predsednik Borut Pahor, sledita evropska poslanka Tanja Fajon in evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrtem mestu ostaja premier Miro Cerar.