Podpora stranki SMC, ki je prepričljivo dobila zadnje parlamentarne volitve, še naprej pada, obenem pa raste število za politiko nezainteresiranih volivcev. Foto: BoBo
Podpora stranki SMC, ki je prepričljivo dobila zadnje parlamentarne volitve, še naprej pada, obenem pa raste število za politiko nezainteresiranih volivcev. Foto: BoBo

Na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, je pri opredeljenih anketirancih največ glasov (13,7 odstotka) izbral SDS, medtem ko bi 12,4 odstotka volilo SMC. Na tretjem mestu je Združena levica, ki je z 8,5 odstotka prehitela stranko SD, za katero bi glasovalo 6,4 odstotka vprašanih. Poleg SDS-a in ZL-ja je podpora zrasla tudi petouvrščenemu SLS-u, za katerega bi glasovalo 3,9 odstotka anketirancev. Sledijo pa mu DeSUS s 3,5-, NSi z 2,9-, PS z 1,5- in ZaAB z 1,1-odstotno podporo.

Vzporedno s padcem podpore SMC-ju, ki je še oktobra znašala 24,7 odstotka, pa raste delež razočaranih volivcev. Tako je kar 20,9 odstotka takih, ki ne bi volili nobene stranke, obenem pa je 14 odstotkov anketirancev dejalo, da se volitev zagotovo ne bi udeležili. Deset odstotkov anketirancev ne ve, katero stranko bi volili.

Padla je tudi podpora vladi, katere delo so anketiranci ocenili s srednjo oceno 2,49, medtem ko so jo prejšnji mesec ocenili z 2,58. Vlado podpira 22,5 odstotka anketirancev, ne podpira pa je kar 53 odstotkov. Nekoliko se je dvignila srednja ocena za delo državnega zbora, in sicer z 2,31, kot so namerili prejšnji mesec, na 2,34.

Padec popularnosti Mira Cerarja je opazen tudi na lestvici priljubljenosti politikov, na kateri je Miro Cerar zdrsnil z drugega mesta na četrto. Prvo mesto je pripadlo predsedniku države Borutu Pahorju, na drugem je Janez Potočnik, tretji pa je Dejan Židan. Največji skok na lestvici popularnosti je tokrat uspel Lojzetu Peterletu, ki je pristal na osmem mestu. Z lestvice pa se z najnižjo oceno poslavljata Zoran Janković in Alenka Bratušek.

Anketo je za časnik Delo opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik med 1. in 4. decembrom na vzorcu 600 polnoletnih državljanov.