SMC ostaja stranka z največjo podporo, Cerar pa je najbolj priljubljen politik v državi, kažejo rezultati ankete Dela. Foto: BoBo
SMC ostaja stranka z največjo podporo, Cerar pa je najbolj priljubljen politik v državi, kažejo rezultati ankete Dela. Foto: BoBo

Drugouvrščenemu SDS-u bi svoj glas namenilo 11,2 odstotka vprašanih, sledi pa ZL s 7,7-odstotno podporo. NSi uživa 6,5-odstotno podporo, SD pa 5,3-odstotno. SLS, ki 13. julija ni prejel dovolj glasov, da bi se prebil v parlament, podpira 4,2 odstotka vprašanih, sledi mu DeSUS s 3,8 odstotki. SNS podpira 2,9 odstotka vprašanih, ZaAB pa 2 odstotka.

4,4 odstotka bi volilo katero drugo stranko, 9,5 odstotka vprašanih pa nobene. Neopredeljenih je bilo 7,3 odstotka anketiranih, 6,6 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo.

Anketo je od 4. do 7. avgusta na vzorcu 603 odraslih državljanov po telefonu opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.


Za 70 odstotkov vprašanih vlada slaba

Anketiranci so ocenjevali tudi delo vlade in državnega zbora. Srednja ocena vlade je 2,17. Njeno delo 70,3 odstotka vprašanih ocenjuje negativno ali zelo negativno, 15,7 odstotka pozitivno ali zelo pozitivno, 9,6 odstotka pa srednje. Neopredeljenih je 4,4 odstotka vprašanih.

Ocena DZ-ja je 2,16. Njegovo delo 68,5 odstotka vprašanih ocenjuje negativno ali zelo negativno, 13,8 odstotka pozitivno ali zelo pozitivno, 8,8 odstotka pa srednje. Z "ne vem" je odgovorilo 8,9 odstotka anketiranih.

Najbolj priljubljen Cerar
Na barometru priljubljenosti vodi najverjetnejši mandatar in predsednik SMC-ja Miro Cerar z oceno 3,58 pred predsednikom republike Borutom Pahorjem (3,33) in evropskim komisarjem Janezom Potočnikom (3,24).

Sledijo predsedujoči SD-ju Dejan Židan, nekdanji predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in evropski poslanec Igor Šoltes, prvo deseterico pa zaokrožuje predsednik SLS-a Franc Bogovič.