Proti pokojninski reformi je več kot polovica vprašanih, dobra desetina je neodločenih. Foto: MMC RTV SLO
Proti pokojninski reformi je več kot polovica vprašanih, dobra desetina je neodločenih. Foto: MMC RTV SLO
Anketa: Zakonom slabo kaže
O čem odločamo

Še zadnjič pred referendumsko nedeljo in le nekaj ur pred začetkom volilnega molka predstavljamo izsledke javnomnenjske raziskave, ki jo je za Radiotelevizijo Slovenija pripravil inštitut Mediana. V anketi, izvedeni med 30. majem in 2. junijem, je sodelovala 701 oseba.

Pokojninsko reformo podpira manj kot tretjina volivcev
Podpora vsem trem zakonskim predlogom je še nekoliko upadla. Poglejmo najprej, kako kaže referendumu o pokojninski reformi. To podpira manj kot tretjina volivcev, in sicer 32,2 odstotka tistih, ki se nameravajo udeležiti trojnega referenduma. Proti reformi je več kot polovica vprašanih, 55 odstotkov, 12,8 odstotka pa je neodločenih.

In kako se je delež podpornikov in nasprotnikov spreminjal v zadnjih petih tednih? Podpora reformi je ves čas nekoliko rasla, ta teden pa je padla. Največ nasprotnikov je med volivci stranke SDS, največ podpornikov pa med volivci stranke SD. Reformo najbolj podpirajo starejši od 60 let.

Za zakon o delu na črno bi glasovala le petina
Še manjšo - pravzaprav najmanjšo - podporo ima zakon o delu na črno. Za bi glasovalo le 20,4 odstotka tistih, ki se nameravajo udeležiti referenduma, proti pa 65,8 odstotka. 13,9 odstotka vprašanih še ne ve, kako bi glasovala. Podpora zakonu o delu na črno ves čas pada. Sicer pa so mu še najbolj naklonjeni volivci Liberalne demokracije in Slovenske nacionalne stranke.

In še referendum o arhivih - tu je še precej neodločenih. 34,1 odstotka jih ne ve, kako bi glasovala. Zakon bi podprlo 21,3 odstotka vprašanih, proti bi jih glasovalo 44,6 odstotka. Delež nasprotnikov je ves čas nekoliko padal, v zadnjem tednu pa se je povečal. Najbolj so zakonu naklonjeni volivci Slovenske ljudske stranke in stranke Zares.

Na prvih dveh mestih še vedno SDS in SD
Za konec še povejmo, kako bi bilo, če bi bile v nedeljo ob referendumu še volitve? Na prvih dveh mestih sta še vedno opozicijska SDS (18,7 odstotka) in vladajoča SD (9,6 odstotka) - tej je podpora v zadnjem tednu upadla. Na tretje mesto se je povzpela LDS (7,7 odstotka). Sledijo DeSUS (5,3 odstotka), SLS (3,7 odstotka), Zares (3 odstotke) in SNS (2,5 odstotka), ki je tudi izgubila kar precej podpore. In na zadnjem mestu ostaja NSi. Desetina vprašanih bi volila kaj drugega. Več kot tretjina pa je tistih, ki so neodločeni, ne želijo odgovoriti ali ne bi šli na volitve.

Precej več pa je tistih, ki se nameravajo udeležiti trojnega referenduma - prihod na volišča napoveduje 53,3 odstotka volilnih upravičencev.

Anketa: Zakonom slabo kaže
O čem odločamo