Največja opozicijska stranka je bila na vrhu lestvice veliko večino leta. Foto: BoBo
Največja opozicijska stranka je bila na vrhu lestvice veliko večino leta. Foto: BoBo

Če bi bile parlamentarne volitve v teh dneh, bi največ glasov dobil SDS - 18,1 odstotka glasov vprašanih (novembra 18,3 odstotka). Da bi glasovali za SD, je tokrat odgovorilo 10,5 odstotka vprašanih, novembra se je zanj opredelilo 8,9 odstotka. LMŠ bi volilo 8,5 odstotka vprašanih (novembra sedem odstotkov), Levico pa 6,7 odstotka (novembra 6,1 odstotka).

Na peto mesto se je uvrstila stranka SLS, ki je zelo izboljšala svoj položaj (5,5 odstotka, še pred dvema mesecema pa ji je anketa kazala 1,7 odstotka). Višjo podporo bi dobil tudi SMC (4,9 odstotka, prejšnjič 3,7 odstotka), sledijo NSi s 4,2 odstotka in DeSUS s 3,5 odstotka glasov. SNS bi izbralo 3,2 odstotka, SAB pa 2,2 odstotka vprašanih.

Vlada Marjana Šarca si je v Delovem Barometru zaslužila najvišjo oceno do zdaj, saj jo je dve petini anketiranih ocenilo kot srednje, skoraj 30 odstotkov pa kot pozitivno ali zelo pozitivno. Septembra, ko je vlada prisegla, je začela s povprečno oceno 2,16 in v treh mesecih prišla do 3,01, kar je ocena, ki je prejšnja vlada Mira Cerarja v zadnjih dveh letih vladanja ni dosegla.

Predsednik republike Borut Pahor je najbolj priljubljen politiki v državi tudi decembra, sledijo mu premier Marjan Šarec, komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon.

Za Delo je anketo opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 26. novembrom in 6. decembrom na vzorcu 717 ljudi.