Razlika med relativno zmagovalko volitev in prvo med vladnimi strankami je decembra znašala skoraj deset odstotnih točk, tokrat se je znižala na dobri dve odstotni točki. Foto: BoBo
Razlika med relativno zmagovalko volitev in prvo med vladnimi strankami je decembra znašala skoraj deset odstotnih točk, tokrat se je znižala na dobri dve odstotni točki. Foto: BoBo

Največja opozicijska stranka, ki je že več kot pol leta na prvem mestu barometra, je tokrat v primerjavi z decembrskim merjenjem izgubila skoraj dve odstotni točki. 13,9 odstotka vprašanih bi obkrožilo največjo vladno stranko LMŠ, ki ji je uspel največji skok ta mesec, za več kot pet odstotnih točk.

Na tretje mesto se je povzpela Levica, ki ima približno enako podporo kot mesec prej (6,8 odstotka), a je prehitela SD, ki mu je podpora ta mesec padla za kar štiri odstotne točke na 6,5 odstotka.

Sledi NSi s 5,4 % glasov, SNS (4,1 %), SMC (3,7 %), SAB (3,4 %), SLS bi dobil 3 % podporo, DeSUS pa 2 %. SAB in DeSUS pa sta si izmenjala mesti in delež podpornikov. Vse štiri koalicijske partnerice pa so skupaj zbrale manj kot dve odstotni točki več kot Lista Marjana Šarca.

Neopredeljenih je 21,2 odstotka vprašanih, decembra jih je bilo 15,8 odstotka. Nobene stranke ne bi volilo 7,1 odstotka vprašanih, 2,6 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti.

Šarec med najbolj priljubljenimi politiki

Delo vlade je po mnenju anketiranih ocenjeno z oceno 3,09, delo državnega zbora pa z 2,81, kar je nekoliko več kot decembra, ko je vlada dobila oceno 3,01, DZ pa 2,72.

Predsednik republike Borut Pahor začenja tudi letošnje leto kot najbolj priljubljen politik v državi. Anketiranci so mu namenili še nekoliko višjo oceno kot decembra, še bolj pa se je zvišala ocena drugouvrščenega, premierja Marjana Šarca, ki je dosegel skok meseca.

Mesečno anketo so za Delo na vzorcu 743 polnoletnih prebivalcev Slovenije med 3. in 10. januarjem izvedli na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana.