Večina anketiranih je za poostren nadzor na meji in sprejetje največ 1000 prebežnikov. Foto: BoBo
Večina anketiranih je za poostren nadzor na meji in sprejetje največ 1000 prebežnikov. Foto: BoBo

Uvedbi poostrenega nadzora na meji so bolj naklonjeni mlajši anketiranci (od 18 do 25 let), visoko izobraženi in podporniki SDS. Za ohlapnejši nadzor so zlasti podporniki ZL.

VEČ O TEMI:
- MMC-jeva reportaža med begunci v Slavoniji
- Stanje na slovenski meji, sprejemnih središčih

Kako pripravljena je država
Skoraj tretjina vprašanih meni, da se je Slovenija dobro pripravila na val beguncev in migrantov; med njimi so zlasti podporniki SMC. Petina jih ni bila prepričanih, da so bile priprave dobre, zadovoljive ali pomanjkljive, in so se odločili za srednjo oceno.

Petina pa jih je bila prepričana, da so bile priprave na begunce slabe. Tako menijo predvsem ljudje, starosti od 26 do 35 let, in prebivalci Osrednje Slovenije.

Za sprejetje največ 1000 prebežnikov
Anketa je tudi pokazala, da so prebivalci zelo zadržani pri številu beguncev, ki naj jih sprejme Slovenija. Četrtina vprašanih namreč meni, da je 1000 zgornja sprejemljiva meja, slaba petina pa je zagovornica nekaj sto beguncev. Če se k temu prišteje 12 odstotkov tistih, ki menijo, da naj Slovenija sprejme do 100 beguncev, se pokaže, da več kot polovica vprašanih ni pripravljena sprejeti več kot 1000 beguncev.

Nekaj tisoč bi jih bilo sprejemljivih za 11 odstotkov vprašanih, nekaj bi jih bilo pripravljenih sprejeti tudi več kot 10.000, 16 odstotkov anketirancev pa ne bi sprejelo niti enega begunca.

O sprejemnih kvotah za države
V sredo bodo na evropskem svetu odločali o sistemu kvot za države. Delovi anketarji so povprašali, ali naj se države, ki bi se kvotam upirale, finančno kaznuje. Takega ukrepa ne podpira polovica vprašanih, 37 odstotkov pa ga. Podprli bi ga podporniki SMC in starejši.

In kakšen je za anketirance najprimernejši scenarij, če bi Slovenija sprejela večje število beguncev? Skoraj polovica jih meni, da bi morali poskrbeti za čimprejšnjo vrnitev v svoje države. Pri nas naj ostanejo, dokler ne bo mogoča vrnitev, jih meni 18 odstotkov. Dobra desetina se zavzema za integracijo v slovensko družbo, slaba desetina pa meni, da bi jim morali zagotoviti dostojno življenje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Obrežje po protestu spet odprto, v Rigoncah 150 beguncev.