SDS je po anketi Večera trenutno najbolj priljubljena stranka. Foto: BoBo
SDS je po anketi Večera trenutno najbolj priljubljena stranka. Foto: BoBo

Med strankami ima po anketi Večera največjo podporo SDS z 12 odstotki, kar je nekaj manj kot marca, ko bi SDS volilo 14,4 odstotka anketiranih. Na drugem mestu je trenutno PS, ki bi ga volilo 7,4 odstotka vprašanih (marca le 6,8 odstotka). Sledi SD s 7,2-odstotno podporo, medtem ko ga je marca podpiralo 8,9 odstotka anketiranih.

Najbolj, za 1,5 odstotka, se je podpora zvišala NSi-ju, ki se je s 5,2-odstotno podporo uvrstil na četrto mesto. DeSUS bi prejel štiri odstotke glasov (marca 3,6 odstotka), SLS 2,9 odstotka, DL pa bi prejel manj kot odstotek glasov vprašanih.

Volitev se ne bi udeležilo 30,3 odstotka vprašanih, kateri drugi stranki pa bi namenilo svoj glas 6,3 odstotka anketiranih.

Podpora vladi raste
Povprečna ocena vlade (v razponu od ena do pet) znaša 2,39, prejšnji mesec pa je bila 2,23. Dobra polovica dela vlade ne podpira in bi ji prisodila oceno ena oz. dva, slaba tretjina ocena bi ji dala srednjo oceno, slabih 18 odstotkov pa bi vladi prisodilo oceno štiri in pet.

Tretjina volivcev na arhivskem referendumu
Anketirane so tudi povprašali tudi o udeležbi na referendumu o arhivski noveli in volitvah za Evropski parlament. Skoraj tretjina vprašanih (32,2 odstotka) se bo referenduma o arhivih zagotovo udeležila. Verjetno se ga bo udeležilo 14,5 odstotka, verjetno ne pa deset odstotkov. Zagotovo se referenduma ne bo udeležilo 36 odstotkov vprašanih, z "ne vem" pa je odgovorilo 7,4 odstotka.

Nezanimive evropske volitve
Evropskih volitev se bo zagotovo udeležilo 35,5 odstotka anketiranih, verjetno bo šlo volit 17,2 odstotka, verjetno ne pa 9,4 odstotka. Zagotovo pa ne bo šlo na volišča 28 odstotkov vprašanih. Z "ne vem" je odgovorila desetina anketiranih.

Raziskavo javnega mnenja je 17. in 18. aprila izvedlo podjetje RM Plus. Anketirali so 700 naključno izbranih oseb, starih 18 let ali več.