Vlada ima najnižjo podporo, odkar je nastopil njen mandat, kaže anketa Dela. Finančni minister Dušan Mramor pa je utrpel največji padec podpore. Foto: BoBo
Vlada ima najnižjo podporo, odkar je nastopil njen mandat, kaže anketa Dela. Finančni minister Dušan Mramor pa je utrpel največji padec podpore. Foto: BoBo

Sodeč po anketi, vlado negativno ocenjuje že skoraj 56 odstotkov ljudi. Srednjo oceno ji je podelilo 16 odstotkov anketirancev. Srednja ocena tako znaša 2,37, kar je do zdaj najnižja izmerjena podpora vladi v tem mandatu.

Medtem se razmerja med političnimi strankami niso bistveno spremenila. Na prvem mestu ostaja SDS (12,3-odstotna podpora), sledijo SMC (9 odstotkov), ZL (5,2 odstotka) in SD (2,4 odstotka).

Javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 600 anketirancev med 1. in 4. februarjem opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Stranke levice so nekoliko izgubile podporo, stranke desnice pa so jo ohranile. Ob tem se je povečal delež tistih, ki ne vedo, koga bi volili. Njihov delež presega 60 odstotkov volilne populacije.

Pahor še vedno na vrhu
Na lestvici priljubljenosti politikov je najvišje predsednik države Borut Pahor, sledita evropska poslanka Tanja Fajon in evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrtem mestu je kmetijski minister in predsednik SD-ja Dejan Židan, sledijo predsednik DZ-ja Milan Brglez, evropski poslanec Lojze Peterle, pravosodni minister Goran Klemenčič in poslanec ZL-ja Luka Mesec.

Na lestvici najbolj priljubljenih politikov ni več finančnega ministra Dušana Mramorja in predsednika DeSUS-a in zunanjega ministra Karla Erjavca, saj sta prejela prenizke ocene. Ocena se je najbolj znižala Mramorju, najbolj pa zvišala predsedniku zunajparlamentarnega SNS-a Zmagu Jelinčiču, ki je na 11. mestu.