Za predsedniško mesto se je poleg Antona Gašperja Frantarja (na fotografiji) potegoval še Peter Golob. Foto: BoBo
Za predsedniško mesto se je poleg Antona Gašperja Frantarja (na fotografiji) potegoval še Peter Golob. Foto: BoBo

Člani mandatno-volilne komisije (MKV) so na tajnem glasovanju vse glasove namenili Frantarju in predlagali, da Golob ostane namestnik predsednika še v naslednjem mandatu.

Izmed desetih predlaganih pravnih strokovnjakov so poslanci izbrali Franca Grada in Mileno Pečovnik. Na predlog poslanskih skupin so DZ-ju v imenovanje ponudili še Draga Zadergala, ki so so ga predlagali v SDS-u, Nino Brumen (SMC) in Ksenijo Vencelj (DeSUS).

Določili so tudi kandidate za namestnike članov DVK-ja. Izmed pravnih strokovnjakov so izbrali Mitjo Šuligoja in Sašo Zagorca, na predlog poslanskih skupin pa Iztoka Majheniča (ZL), Janeza Pogorelca (NSi) in Miroslava Pretnarja (SD).

Očitki leteli na SMC
V kandidacijskem postopku, ki ga je MKV začel sredi septembra, so objavili javni poziv, na katerega so se lahko prijavili kandidati sami ali pa je predlog zanje podal kdo drug. Predsednik in njegov namestnik morata biti sodnika vrhovnega sodišča, dva člana in dva namestnika članov DVK-ja se imenujeta izmed pravnih strokovnjakov, trije člani in trije namestniki DVK-ja pa na predlog poslanskih skupin.

Že pred glasovanjem so člani MKV-ja problematizirali sorazmerno zastopanost političnih strank. Opozicijske stranke ZL, NSi in SDS so največji poslanski skupini SMC očitale, da postopek ni v skladu z dozdajšnjo parlamentarno prakso. OD SMC-ja so zato zahtevale, naj s seznama kandidatov za namestnika člana DVK-ja umakne kandidata, ki ga je predlagala.

Poslanci upoštevali sorazmerno zastopanost strank
Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je opozoril, da je SMC edina stranka med poslanskimi skupinami, ki je predlagala kar dva kandidata (enega za člana in enega za namestnika). Mesec je ob tem opozoril, da s tem ni upoštevala prakse, po kateri nobena stranka v DVK-ju do zdaj ni imela dveh članov.

Simona Kustec Lipicer iz SMC-ja je pojasnila, da njihova kandidatka izpolnjuje vse pogoje, umik kandidature pa bi bil v nasprotju s temeljnimi načeli pravne države. Čeprav v SMC-ju svojega predloga niso umaknili, pa so poslanci ob glasovanju vendarle upoštevali sorazmerno zastopanost političnih strank. Kandidatke SMC-ja za namestnico tako niso potrdili.