Slovenija

Poudarki

  • Zaradi višjega DDV-ja bi bil državni proračun bogatejši za največ 15 milijonov evrov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 29 glasov Ocenite to novico!
Zaradi dviga DDV-ja bi lahko propadli številni slovenski mediji. Foto: BoBo

Dodaj v

Apel novinarjev proti dvigu DDV-ja

Dvigu DDV-ja za tiskane medije nasprotuje tudi SLS
3. oktober 2012 ob 16:39,
zadnji poseg: 3. oktober 2012 ob 17:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Novinarji vlado pozivajo, naj umakne načrtovani dvig DDV-ja za časopise in revije, ker bi imel razmeroma majhno korist za proračun, hudo pa bi obremenil izdajatelje časopisov in revij.

"Novinarji pozivamo vlado, naj nemudoma umakne načrtovani dvig DDV-ja za časopise in revije, saj bi imel predvideni ukrep razmeroma majhno korist za proračun, hudo pa bi obremenil izdajatelje časopisov in revij. Že na kratek rok bo v zaprtje vrat prisilil več manjših, predvsem lokalnih medijev, na srednji rok pa tudi večje medijske družbe, ki bodo prisiljene v dodatno rezanje stroškov in zelo verjetno tudi v odpuščanja," so v pozivu vladi zapisali novinarji nekaterih medijev ter Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije.

"To bo nedvomno vplivalo na kakovost informacij in ostalih medijskih vsebin, ki jih tiskani mediji posredujejo bralcem, s tem pa tudi zmanjšal obseg mnenjsko različnih zgodb oziroma pogledov, kar bi se zagotovo odrazilo na ustavno zagotovljeni pravici državljanov do obveščenosti. Ne pozabimo: Čim več pogledov mediji pokrijejo, bližje smo ustavno-pravnem pojmu informiranosti in svobodnega pretoka informacij," je zapisano v pozivu vladi.

Novinarji opozarjajo na vlogo medijev
Novinarji menijo, da gre za ukrep, ki je proračunsko izrazito kratkoročen in nespameten, dolgoročno pa prinaša negativne posledice za celotno panogo. Zaradi višjega DDV-ja bi bil državni proračun, če se pri tem ne upošteva padca naklade, ki bi ga ta ukrep povzročil, premožnejši za največ 15 milijonov evrov.

Izplen naj bi bil nato še manjši, saj bi dvig DDV-ja pahnil v stečaj večje število izdajateljev, ki sodijo med mala ali mikropodjetja in ki predstavljajo kar štiri petine vseh izdajateljev v državi.

Ob tem tudi poudarjajo, da so bili slovenski mediji v zadnjih letih tisti, ki so odkrili številne nepravilnosti, sume nezakonitih dejanj in druge družbene anomalije, na podlagi katerih so bile sprožene tudi policijske preiskave oz. so bile podlaga za delo organov pregona.

"Posebej v kriznem času bi morali medijsko polje, ki pomeni ključno mesto javne razprave, spodbujati, stimulirati in ne zavirati ali dušiti, saj ravno prek medijev poteka pomembna izmenjava stališč in mnenj, kar lahko vodi tudi do novih rešitev, pomembnih za izhod iz krize," še opozarjajo podpisniki poziva.

Vlada bo o DDV-ju predvidoma razpravljala v četrtek
Predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so z ministrom za finance Janezom Šušteršičem usklajevali predlog sprememb zakona o davku na dodano vrednost, s katerimi naj bi DDV s spodnje 8,5-odstotne stopnje dvignili na 20-odstotno stopnjo, med drugim tudi za časopise in revije. Vlada pa bo verjetno zakon obravnavala že na četrtkovi proračunski seji.

Poslanec NSi-ja Jožef Horvat je povedal, da je koalicija glede zakona o davku na dodano vrednost "relativno enotna", s pomočjo rezultatov raznih finančnih simulacij pa bodo zakon v parlamentarnem postopku lahko dopolnjevali. Horvat je tudi ocenil, da bo vlada na četrtkovi seji zakon verjetno tudi potrdila.

SLS proti dvigu DDV-ja
V SDS-u in NSi-ju vsebinskih stališč niso želeli razkriti. SLS pa je poudaril, da je velik nasprotnik dvigovanja DDV-ja na kateri koli ravni, saj naj bi šlo za poenostavljen ukrep, "ki se ga uvede čez noč, hkrati pa najbolj obremeni neposredno državljane".

Pri SLS-u tudi niso zadovoljni s predstavljenimi argumenti za dvig DDV-ja za tiskane medije oz. periodične publikacije, saj splošna praksa v Evropi kaže, da imajo nekatere države uvedene celo dodatne davčne olajšave.

Minister Turk bi dvignil DDV za pogrošni tisk
Resorni minister za medije, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na prvi konferenci slovenskih novinarjev iz sveta in Slovenije konec septembra izrazil mnenje, da bi si kulturni in znanstveni tisk zaslužil ničelno stopnjo DDV-ja, medtem ko "ni razloga, da bi bila periodika s pogrošno vsebino obdavčena manj kot alkohol in cigarete".

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Arnolfus
# 03.10.2012 ob 16:52
Zaradi dviga DDv bi lahko propadli številni slovenski mediji.

Številni mediji so že propadli, številni propadajo nam na očem, dvig DDV-ja bi le pospešil to umiranje na obroke. Upam, da ne bomo na koncu davkoplačevalci dokapitalizirali kakšno Delo, ki se utaplja v rdečih številkah že mnoga leta. Če imajo denar za Karbo, naj bo tudi za tiskarje in papir.
Eska
# 03.10.2012 ob 21:22
Kvalitetnejša vsebina obveščanja bi dvignila povpraševanje po tiskanih medijih in izničila dvig cene zaradi DDV-ja.
GD
# 03.10.2012 ob 17:44
šurda
bravo spet si pokazal kako poteka levičarska propaganda...čestitke ideologiji, vsak dan imate več pristaveš a na žalost manj IQ-ja

Baje bodo iz te obdavčitve izzvzet naslednji tiskani mediji:
1. Reporter
2.Demokracija
3.Družina
amigo
# 03.10.2012 ob 17:25
Če me spomin ne vara je tudi ljubljenec delovih in dnevnikovih novinarjev Janković mislil dvigniti DDV. Zdaj se pa bunijo.
PintarS
# 03.10.2012 ob 22:35
šurda

Iskreno - a verjameš temu kar pišeš?

Jaz res zelo težko verjamem da bi bil kdo tako butast da bi to naredil. Itak bi se takoj zvedelo in bi slej ko prej morali dvigniti DDV vsem na isto raven.
Vse skupaj me bolj spominja na pravljico nekoga, ki pač želi le pljuvati čez nenaše...

lp
G.Bruno
# 03.10.2012 ob 20:16
Minister Turk bi dvignil DDV za pogrošni tisk
Smo že imeli v prejšnjem režimu. Kdo bo pa odločal kaj je to "pogrošni tisk" ?
Komisija za cenzuro ?
osabosa
# 03.10.2012 ob 18:57
Tako nekako je zgodbo o Rodetu povzelo Delo. Dvig DDV, da se bo trg samoočistil novinarske navlake. Dobri časopisi bodo že preživeli.
Danger_Mouse
# 03.10.2012 ob 18:53
Dvignit DDV takoj. Morda nekatere potem sreča pamet in se zbudijo iz sanj družbeno-političnih delavcev...
viljam_s
# 03.10.2012 ob 18:29
Poneumlanje je potrebno obdavčiti - ZA dvig DDVja za medije na 20%. Naj mediji, ki so tako zelo hvalili Jankovića sedaj plačujejo svojo neumnost. In če bo sreča bodo raznorazna Dela, Mladine, Dnevniki in podobna socialistična trobila propadla.
bbs
# 04.10.2012 ob 07:39
a ni to smešno

so novinarji navijali za dvig DDVja, povzeto po Jankoviču.

zdaj pa jim ne paše, ker se bo DDV dvignil za dnevno časopisje.

DDV se ne bo dvignil za dnevne nakupe slovenskega delavca, to pa ni važno ...
kralj matjaž
# 04.10.2012 ob 06:35
Kako to, pa ja vsi medij vztrajno zahtevajo dvig DDV. Kaj a sedaj končno priznavajo da je Jankovič bedak?
polzaliva
# 04.10.2012 ob 00:03
Še kramp in lopata sta za take polpismene pisune, kot jih premoremo, prevelika čast.

Še tu bi se zakadili v lopatine in krampove pravice.
genniuuss
# 03.10.2012 ob 21:47
novinarji - prodane duše, komu je mar za vas.
GD
# 03.10.2012 ob 18:02
šurda
a ti res verjameš v to kar pišeš ali pišeš samo zato da lahko nekaj trobezlaš čez vlado?

Deluješ mi kot grega repovž ali dejan karba, samo da pluvata čez vlado
MIRNČAN
# 03.10.2012 ob 17:52
Dejansko razmišljajo o tem? prihodek bi bil res minimalen.
šurda
# 03.10.2012 ob 17:45
PintarS
Sem tudi pojasni kdo bo poskrbel za to, da našteti mediji
NE BODO obdavčeni po 20%, to bo direktor direktorata za
medije Miro Petek SDS ( bivši poslanec SDS-a ) tako kot je
poskrbel tudi za SIOL.TV !
PintarS
# 03.10.2012 ob 17:32
šurda
Baje bodo iz te obdavčitve izzvzet naslednji tiskani mediji:
1. Reporter
2.Demokracija
3.Družina


Ha ha kje si pa to slišal ??
Očitno si kar za vice.

Se sicer ne strinjam z dvigom DDV, me pa moti pri nekaterih dežurnih "levih" kričačih, da ko je pa Jankovič to dal zvišanje DDV za ukrep je bilo pa vse ok. Res je sicer, da je on mislil zgornjo stopnjo DDV a o potopih kakšnih firm se ni prav nič govorilo, kot se npr. sedaj govori. Prej se je govorilo o tem da povišanje zgornje stopnje DDV ne bo prizadelo spodnjega sloja, kar je čisto manipuliranje. 8,5% DDV velja le za hrano in tiskovine, za ostalo, kar se potrebuje za življenje, je pa DDV 20%. Torej bi s tem najbolj prizadeli ravno spodnji sloj.
Dominator
# 03.10.2012 ob 17:31
Na eni strani se ustanavlja nova, Janši servilna televizija, na drugi strani pa se obstoječe, neservilne medije kaznuje z zmanjšanjem RTV prispevka in dvigom DDVja.

Moraš bit res slep, če ne vidiš v tem hudih podobnosti z Miloševićevim režimom. Janša je sramota za Evropo, ne samo za Slovenijo.
mihamiha
# 03.10.2012 ob 17:16
Vlada to dela samo zato ker noče, da mi ljudje zvemo za njihove neumne napake. Zato je treba reči predlogu ne.

PS: Vlada je že prevzela siol.net in ima novo uredniško politiko naravnano po svoji lastni želji in piše hvalnice Janši noč in dan. Katastrofa.
x66
# 04.10.2012 ob 17:12
Ne vidim prav nobenega razloga, da bi bil za casopise in revije znizan DDV. Ne bi rekel, ce bi pisali leposlovje (v slovenscini). Na zalost pa opazam, da mnogi novinarji tudi slovensko slabo znajo, kopirajo clanke s tujih portalov (vecinoma srbskih, ker ocitno te sami redno spremljajo).
STANE
# 04.10.2012 ob 10:44
Kaj pa komunalne storitve,kaj to ne plačujemo vsi ? Torej bomo iz tega naslova plačevali VSI
11,5% dražje ? Ha,ha Janša res gleda, da se osnovne življenske potrebe ne dražijo !
Ristoh
# 04.10.2012 ob 09:51
In Matej Šurc ter Blaž Zgaga že letita v Bruselj cvilit, kako ju janša tepe.
xit
# 04.10.2012 ob 09:20
V sloveniji nimamo nobenega resnega medija. Sama komunisticna trobila. Clovek to bere ce je zaprt in s tem mediji odzirajo pogaco Donatu. Drug razlog, da se narocis na slovenski tiskan medij je verjetno samokaznovanje. Ce se hoces malo kaznovat se narocis na slovenske novice. Ce se zelis bolj, pa na vse ostale politicno pobarvane medije. Tretji razlog zna bit pa ze nepristevnost. Me res zanima kolk mladih se pri zdravi pameti in zavesti danes naroci na slovenski tiskan dnevnik?
daryankoff
# 03.10.2012 ob 17:16
Sem za dvig DDV. Zanimiv, kvaliteten, verodostojen in kredibilen časopis bo preživel na trgu. V mislih imam bolj spletne časopise in revije. Papir pa ne vem, če bo preživel. Tehnologija napreduje, vse več ljudi se informira preko spleta.
Zgodovinar_666
# 03.10.2012 ob 17:08
Vlada naj skliče predstavnike vseh časopisnih hiš - tako lastnike, kot tudi urednike in predstavnike novinarjev. Potem naj jih pa povpraša, ali podpirajo splošni dvig DDV-ja z 20 na 22%. Možnost je samo odgovor DA ali NE. Če jih bo več za ne, potem naj pusti višino DDV-ja tam kjer je. Če se večina odloči za da, potem naj dvigne DDV z 8,5 na 20%. Pa da jih vidimo junake. Še zlasti politične pisune z Dela in Dnevnika.
šurda
# 03.10.2012 ob 16:57
No pa smo spet na LAŽI ujeli predsednika vlade Ivana Janeza
Janšo !, kaj je že govoril kakšen dan nazaj glede DDV na
tiskane medije v New Yorku ?!
Baje bodo iz te obdavčitve izzvzet naslednji tiskani mediji:
1. Reporter
2.Demokracija
3.Družina
Za to bo mimo vseh zakonov poskrbel direktor direktorata za medije
Miro Petek SDS, tako kot je poskrbel tudi za SDS ( Siol) TV
mimo številnih zakonov je dal svoj "žegn" ! je pač treba opravičiti
dobro plačano službo, ki mu jo je zrihtala ta vlada !
bozan-zabjek
# 03.10.2012 ob 21:16
Ne vem zakaj tako nasprotovanje dvigu DDV? Vlada je že sprejela sklep, da bu DDV svojim desnim revija država poravnala ves DDV. Torej? Vsi novinarji v desne časopise in resnica bo dobila svoj epilog. Pokopana bo z vsemi častmi v bunkerju pod Cankarjevim domom!
šurda
# 03.10.2012 ob 17:47
GD
Če misliš, da lažem vprašaj kar SUPER ministra dr:Žigo
Turka o tem !
Kazalo