Zaradi dviga DDV-ja bi lahko propadli številni slovenski mediji. Foto: BoBo
Zaradi dviga DDV-ja bi lahko propadli številni slovenski mediji. Foto: BoBo

"Novinarji pozivamo vlado, naj nemudoma umakne načrtovani dvig DDV-ja za časopise in revije, saj bi imel predvideni ukrep razmeroma majhno korist za proračun, hudo pa bi obremenil izdajatelje časopisov in revij. Že na kratek rok bo v zaprtje vrat prisilil več manjših, predvsem lokalnih medijev, na srednji rok pa tudi večje medijske družbe, ki bodo prisiljene v dodatno rezanje stroškov in zelo verjetno tudi v odpuščanja," so v pozivu vladi zapisali novinarji nekaterih medijev ter Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije.

"To bo nedvomno vplivalo na kakovost informacij in ostalih medijskih vsebin, ki jih tiskani mediji posredujejo bralcem, s tem pa tudi zmanjšal obseg mnenjsko različnih zgodb oziroma pogledov, kar bi se zagotovo odrazilo na ustavno zagotovljeni pravici državljanov do obveščenosti. Ne pozabimo: Čim več pogledov mediji pokrijejo, bližje smo ustavno-pravnem pojmu informiranosti in svobodnega pretoka informacij," je zapisano v pozivu vladi.

Novinarji opozarjajo na vlogo medijev
Novinarji menijo, da gre za ukrep, ki je proračunsko izrazito kratkoročen in nespameten, dolgoročno pa prinaša negativne posledice za celotno panogo. Zaradi višjega DDV-ja bi bil državni proračun, če se pri tem ne upošteva padca naklade, ki bi ga ta ukrep povzročil, premožnejši za največ 15 milijonov evrov.

Izplen naj bi bil nato še manjši, saj bi dvig DDV-ja pahnil v stečaj večje število izdajateljev, ki sodijo med mala ali mikropodjetja in ki predstavljajo kar štiri petine vseh izdajateljev v državi.

Ob tem tudi poudarjajo, da so bili slovenski mediji v zadnjih letih tisti, ki so odkrili številne nepravilnosti, sume nezakonitih dejanj in druge družbene anomalije, na podlagi katerih so bile sprožene tudi policijske preiskave oz. so bile podlaga za delo organov pregona.

"Posebej v kriznem času bi morali medijsko polje, ki pomeni ključno mesto javne razprave, spodbujati, stimulirati in ne zavirati ali dušiti, saj ravno prek medijev poteka pomembna izmenjava stališč in mnenj, kar lahko vodi tudi do novih rešitev, pomembnih za izhod iz krize," še opozarjajo podpisniki poziva.

Vlada bo o DDV-ju predvidoma razpravljala v četrtek
Predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so z ministrom za finance Janezom Šušteršičem usklajevali predlog sprememb zakona o davku na dodano vrednost, s katerimi naj bi DDV s spodnje 8,5-odstotne stopnje dvignili na 20-odstotno stopnjo, med drugim tudi za časopise in revije. Vlada pa bo verjetno zakon obravnavala že na četrtkovi proračunski seji.

Poslanec NSi-ja Jožef Horvat je povedal, da je koalicija glede zakona o davku na dodano vrednost "relativno enotna", s pomočjo rezultatov raznih finančnih simulacij pa bodo zakon v parlamentarnem postopku lahko dopolnjevali. Horvat je tudi ocenil, da bo vlada na četrtkovi seji zakon verjetno tudi potrdila.

SLS proti dvigu DDV-ja
V SDS-u in NSi-ju vsebinskih stališč niso želeli razkriti. SLS pa je poudaril, da je velik nasprotnik dvigovanja DDV-ja na kateri koli ravni, saj naj bi šlo za poenostavljen ukrep, "ki se ga uvede čez noč, hkrati pa najbolj obremeni neposredno državljane".

Pri SLS-u tudi niso zadovoljni s predstavljenimi argumenti za dvig DDV-ja za tiskane medije oz. periodične publikacije, saj splošna praksa v Evropi kaže, da imajo nekatere države uvedene celo dodatne davčne olajšave.

Minister Turk bi dvignil DDV za pogrošni tisk
Resorni minister za medije, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na prvi konferenci slovenskih novinarjev iz sveta in Slovenije konec septembra izrazil mnenje, da bi si kulturni in znanstveni tisk zaslužil ničelno stopnjo DDV-ja, medtem ko "ni razloga, da bi bila periodika s pogrošno vsebino obdavčena manj kot alkohol in cigarete".