Oba sta bila s predstavitvijo stališč Slovenije zadovoljna. Foto: BoBo
Oba sta bila s predstavitvijo stališč Slovenije zadovoljna. Foto: BoBo
Erjavec v Haagu pojasnil slovenska stališča
Slovenija predstavila stališče tribunalu v Haagu
Erjavca zaslišali že dopoldan

"Po informacijah, ki jih imam iz Haaga, lahko rečem, da smo zelo izčrpno predstavili svoja stališča, tako da to je zelo obetavno," je povedal premier po ustni obravnavi v Haagu. K temu je še dodal, da vedno bolj verjame, da je pot prek arbitraže edina prava pot do konstruktivne rešitve za vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško.

Na ustni obravnavi, ki je potekala za zaprtimi vrati, naj bi obe državi pojasnili svoje poglede na objavo prisluhov slovenskima arbitru in agentki, ki so privedli do odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega postopka. Hrvaška stran se obravnave ni udeležila, saj se je iz arbitražnega postopka umaknila.

Optimizem slovenskih predstavnikov
"Sem zadovoljen, da smo danes imeli obravnavo in da smo lahko odgovarjali na vsa vprašanja, ki jih je postavilo arbitražno sodišče. Šlo pa je predvsem za pravna vprašanja," pa je po ustni obravnavi povedal minister Erjavec in izrazil obžalovanje, da se hrvaška stran obravnave ni udeležila. "Mi smo pa odgovorili na vsa vprašanja in tudi dali vso potrebno argumentacijo, zakaj menimo, da postopek ni bil poškodovan in se lahko nadaljuje," je dodal.

Več o vsebini odgovorov zaradi zaupnosti postopka Erjavec ni razkril, spomnil pa je na napoved sodišča, da bo samo objavilo povzetek današnje obravnave. Erjavec je optimističen, "da gredo zadeve v pravo smer", kar kaže tudi to, da je bila obravnava danes opravljena. Ob vprašanju, ali je že mogoče predvidevati, da se bo arbitraža zagotovo nadaljevala, je Erjavec predlagal, da se počaka na odločitev sodišča. "Vsekakor pa je to želja Slovenije," je dejal.

Optimizem je izrazil tudi vodja odvetniške ekipe Slovenije Alain Pellet. "Sem zmerno optimističen," je povedal in obravnavo opisal kot profesionalno in zelo nevtralno. "Jasno so si prizadevali dobiti pojasnila obeh strani. Upam, da bomo kar se da hitro dobili dobro razsodbo," je pojasnil.

Odločitev šele po nekaj tednih
Petčlansko sodišče, ki ga sestavljajo Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe, Bruno Simma, Rolf Einar Fife in Nicolas Michel, bo po poročanju Radia Slovenija v prihodnjih dneh ali tednih odločilo, ali bo nadaljevalo svoje delo do izreka dokončne sodbe.

Nadaljevanje dela arbitražnega sodišča so znova podprli tudi v Evropski komisiji, ki je sodelovala pri nastajanju dogovora o arbitraži. Hkrati so v Bruslju izrazili pričakovanje, da bosta obe strani spoštovali odločitve arbitražnega sodišča.

Hrvaška si zdaj želi dvostranski dogovor
Hrvaški minister Miro Kovač sicer upa, da bi s Slovenijo lahko na podlagi mednarodnega prava dosegel dvostranski dogovor glede meje, in o tem namerava prihodnji torek spregovoriti tudi med obiskom v Ljubljani.

Za Slovenijo pa iskanje rešitev mimo arbitražnega sporazuma ni sprejemljivo, kar je v sredo v Zagrebu jasno poudaril tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je dejal, da arbitražni sporazum velja in da mora v skladu z njim sodišče končati svoje delo tudi vsebinsko s sklepno sodbo.

Erjavec v Haagu pojasnil slovenska stališča
Slovenija predstavila stališče tribunalu v Haagu
Erjavca zaslišali že dopoldan