Slovenija
(9)
Notarska zbornica
Notarska zbornica pričakuje, da bo pravosodno ministrstvo na mesto Sikoška čim prej imenovalo novega notarja. Foto: BoBo
Jože Sikošek
Ministrstvo za pravosodje je Sikoška sredi julija razrešilo. Foto: BoBo

Dodaj v

Arhiv razrešenega notarja Sikoška popisan, prevzel ga je notar Jeromen

Za popis arhiva potrebovali 13 dni
21. september 2018 ob 09:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Po mesecu in pol od razrešitve ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška je notarjem uspelo popisati njegov arhiv, notar Jernej Jeromen je prevzel njegove spise.

Kot je znano, je Jože Sikošek svoje spise zložil v 599 škatel in jih pustil v skladišču. Trije notarji so 13 dni v prostorih Mikrografije v Novem mestu popisovali arhiv, ki ga je V 599 škatlah za seboj pustil razrešeni notar Sikošek. Ko je bil popis opravljen, je arhiv prevzel notar Jernej Jeromen.

Stranke se torej lahko obrnejo neposredno na Jeromna ali pa na katerega koli drugega notarja, pravi predsednica notarske zbornice Sonja Kralj. "Stranke lahko pooblastijo notarja v svojem domačem kraju, da ta kontaktira s prevzemnikom arhiva, lahko tudi dvignejo svoje spise, če so še aktivni in če je v zvezi z njimi treba še kaj postoriti, kar bi želeli opraviti kjer koli drugje," je pojasnila Kraljeva in dodala, da večjih zapletov ni, čeprav na tako situacijo niso bili pripravljeni. "Z vsemi strakami prevzemnik arhiva kontaktira, zadeve se rešuje, prevzemajo se spisi iz arhiva v Novem mestu in se dostavljajo v notarsko pisarno."

Nekatere stranke so morale storitev plačati dvakrat
Nekaj težav vendarle je. Med drugim je moralo nekaj strank tudi dvakrat plačati storitev. Sikošku, ki je ni opravil, in novemu notarju, ki je storitev dejansko opravil: "Tudi s temi strankami poskušamo položaj razrešiti, do zdaj kakšnega zapleta ni bilo."

Podobni problemi se lahko pojavijo tudi še v prihodnje, reševali jih bodo sproti, zagotavlja Sonja Kralj, ki upa, da bo izpraznjeno notarsko mesto čim prej zapolnjeno. "Notar, ki bo imenovan na mesto razrešenega, bo prevzel tudi arhiv," je pojasnila in zagotovila, da so bili opravljeni vsi tekoči posli razrešenega notarja, predvsem v zvezi z registri, zemljiško knjigo, pa tudi vse v zvezi s prodajo in vpisom stanovanj velike soseske v Ljubljani.

Jolanda Lebar, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
STANE
# 21.09.2018 ob 09:31
Drugih sankcij razen odvzem notariata ni ? Bog ve koliko goljufivih poslov je overil in speljal ....
praetor
# 21.09.2018 ob 09:19
pravi bandit je tale.
Krtomir
# 21.09.2018 ob 09:50
sweety983

Nemudoma ne pomeni v isti stotinki sekunde ali nujno v istem dnevu ampak takoj kot je to mogoče normalno izvesti. In to ne na način, da z vilami natrosiš spise enemu pred vrata. Stvari morajo biti popisane in urejene. Če bi bil njegova stranka bi si tale kljukec prislužil kakšno odškodninko, sploh, če bi moral plačevati dvakrat, zaradi njegove malomarnosti.
naš človek
# 21.09.2018 ob 09:34
"nemudoma" ni čisto definiran rok, vsekakor ni isto kot "takoj". Nič ne bi bilo narobe, če bi se zmenili recimo nekaj dni kasneje, ko bi se to lahko normalno izteklo. Iz enega prejšnjega članka: "Sikošek pojasnil, da je vse gradivo že v kartonskih škatlah, pri čemer ni želel navesti, kaj je v posamezni škatli." Vsaka štacuna ima bolje urejen prevzem robe ...
Sorrento
# 21.09.2018 ob 10:02
Jolanda Lebar, malo strokovnosti, prosim!

Sikošek posojilne pogodbe med SDS in Đuđićevo ni overil, pač pa jo je SAM SESTAVIL, in to v obliki notarskega zapisa.

In notarski zapis overitve sploh ne potrebuje.
Krimsky
# 21.09.2018 ob 09:30
Življenje je pestro ...
~
... oseba, deležna javnega zaupanja, se lahko izkaže tudi za − nevredno zaupanja.

A za politim mlekom ne gre žalovati, gre za to − kako naprej. Kako vzpostaviti nadzor nad 'pokvarljivo robo', da se le-ta ne pokvari preveč. Ker potem smrdi, onesnaževanje okolja, ... in to.

Predvsem pa gre za to, da snamemo avreolo (svetniški sij) živim ljudem ... ker nismo svetniki, in tudi ni cilj, da bi bili. Cilj je − posameznik, brez občutka za svetnike ...
average Joe
# 24.09.2018 ob 09:57
Imel sem opravka z mnogimi notarji in ta gospod je bil od vseh najbolj prijazen in dostopen. Pri drugih sem običajno prišel le do pomočnikov.
Domnevam, da je bil mnogim trn v peti, ker ni bil vzvišen in ni mistificiral svojega poklica.
Če bi bil kje samo "U" od utemeljenega suma za nepravilnosti, bi ga vlačili po vseh medijih, tako kot v ZDA kandidata Kavanaugha za več kot 30 let stare domnevne (laični nepravni izraz) obtožbe.
Lukos
# 21.09.2018 ob 10:27
Ni čudno, da je v državi vse narobe......
JJ se noče umaknit vsaj za začetek bi bilo okish če bi se umaknil iz položaja ampak bi bil član in drugi nekateri v SDS in potem bi mogoče SDS bila normalna desnica, ki bi vlekla bolj na sredino....ampak ne JJ je kot vera.

Mladi ljudje pa sanjajo o socializmu kako bo super ko bomo vsi enaki ja bomo vsi enako v čakalni vrsti za gorivo in kavo v Avstriji.

Skrajno levo oz desno ne deluje, mediji ste pa tudi krivi ko skrajne levičarje prikazujete kot ok za vse ki pa smo proti pa smo takoj skrajni desničarji, Janšisti, saj veste kako to gre.
sweety983
# 21.09.2018 ob 09:21
Pošteno bi bilo v članek napisat: po zakonu je moral notar predati vse spise NEMUDOMA. Edina možnost, da to naredi, je tako kot je naredil. Če bi jih imel še en dan, bi kršil zakon.
Kazalo