Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec je napovedal, da bo Milana Balažica ovadil zaradi razžalitve, če bo ta zoper njega sprožil ovadbo. Foto: BoBo
Milan Balažic je aprila ovadbo vložil tudi že proti predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bil ob podpisu arbitražnega sporazuma leta 2009 premier. Foto: BoBo

Dodaj v

Balažic zaradi arbitraže vložil kazensko ovadbo proti Erjavcu

Erjavec napovedal, da bo Balažica ovadil zaradi razžalitve
16. maj 2018 ob 16:17,
zadnji poseg: 16. maj 2018 ob 19:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Milan Balažic je na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani zaradi arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško vložil kazensko ovadbo proti zunanjemu ministru Karlu Erjavcu. Očitajo mu kršenje kazenskega zakonika in ustave.

V stranki Novi socialdemokrati, predsednik katere je Milan Balažic, ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu očitajo zlorabo uradnega položaja, nevestno delo, izdajo tajnih podatkov in napad na neodvisnost države. Pri slednjem gre za dejavnost, ki "je Slovenijo spravila v podrejen in odvisen položaj do Hrvaške", so zapisali.

"Ker Slovenija zaradi njegove dejavnosti nima teritorialnega dostopa do odprtega morja, se je morala po njegovi krivdi odreči delu ozemlja in teritorialnega morja po stanju na dan 25. 6. 1991, kar je v nasprotju s 4. členom Ustave Republike Slovenije," piše v ovadbi, ki so jo poslali iz stranke Novi socialdemokrati. Ta določa, da je Slovenija ozemeljsko enotna in nedeljiva država.

Zaradi njegove vloge pri sklenitvi arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško je Balažic pretekli mesec ovadbo vložil tudi že proti predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bil ob podpisu arbitražnega sporazuma leta 2009 premier. Erjavec je bil tedaj zunanji minister.

Spomnimo, da je arbitražno sodišče junija lani določilo mejo med državama, vendar Zagreb odločitve sodišča ne spoštuje, saj da je Slovenija kompromitirala arbitražni postopek. Ljubljana je marca Evropski komisiji posredovala pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, v začetku maja pa je na komisiji potekala ustna obravnava. Bruselj ima do vključno 18. junija čas, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori. Teoretično lahko Slovenija tožbo na Sodišču EU vloži 19. junija.

Odziv Karla Erjavca
Minister Erjavec se je že v torek odzval na napoved vložitve kazenske ovadbe. "Mislim, da sodi v kakšno ustanovo, ker omenjeni očitki niso resni," je dejal. "Če bo res vložil ovadbo, bom tudi sam prisiljen zaradi razžalitve ovaditi njega," je Erjavec še odgovoril na vprašanje na novinarski konferenci o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Balažic sicer pravi, da njegovo početje ni povezano z volitvami, vsaj ne s prihajajočimi, na katerih še ne bo sodeloval, ampak s prepričanjem, da je treba od arbitražne odločbe odstopiti. "Sprejeti je treba hrvaški predlog, da se gre v nova pogajanja," je dejal Balažic in dodal, da ko je lani napovedoval vožnjo po slovenskem stiku, je pojasnil, je želel zgolj dokazati, da to morje ni naše.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
tupamaross
# 16.05.2018 ob 18:23
Upam, da ima dokaze, sicer res bo šel sedet zaradi lažne ovadbe.
zabar1000
# 16.05.2018 ob 18:19
Erjavec je naredil ogromno škode Sloveniji. Poleg tega, da zavaja upokojence nam je zapravil mejo s Hrvaško, potem pa še sramoti našo državo s svojo rusofilsko politiko.
stewie
# 16.05.2018 ob 16:36
Dobro, da tega ni storil šele čez kak teden, ko bi zaradi bližine volitev bilo že sumljivo.
Bi narod verjetno že mislil, da dela to samo zaradi kampanije.
Lovec
# 16.05.2018 ob 20:39
No pa se je le en našel, ker naše tožilstvo sploh ne ve zakaj gre, pa bi lahko po uradni dolžnosti.

Z arbitražo je naša veleumana levica dosegla, da je Slovenija izgubila dodatno ozemlje. Po vojni je Edi podaril kar celo Istro Hrvatom, kjer so bili na tem ozemlju pred vojno v manjšini. Katastrsko pa je občina Piran segala do Novega grada. Komunisti z rdečo zvezo na čelu so naredili veliko gorja, in kot kaže še ne bodo nehali. Volitve so izvrsten inštrument, da se jim to za dolgo prepreči. Ljudje volite za tiste, ki vam ne lažejo in vam ne želijo slabega in, ki niso do sedaj naredili nič v škodo Slovenije in slovenskega naroda. Volite tiste, ki jim je Slovenija mar.

Pustite ostale na stranišču.
Luka Novak
# 16.05.2018 ob 19:10
Na levici imajo mlajši/primernejši kader, Karlo je odslužil, je upokojenec na poti v politični pokoj.
janezi
# 16.05.2018 ob 18:51
če bi desnico poslušali pri referendumu arbitraže in te drage mizerije ne bi bilo.
soraya
# 16.05.2018 ob 16:59
No,toliko...ponoven oduzem ozemlja....Sloveniji. Kot že tolikokratv zgodovini! Jezni smo.
Nekateri politiki so opozarjali na to....a so se drugi politiki norčevali iz njih!
Kdo bo kdaj odgovarjal za to?
SamoRes
# 16.05.2018 ob 16:33
Zdaj bi že vsak rad 5 min pozornosti?
provni
# 16.05.2018 ob 21:52
Če bi bilo po mojem je bila Istra ena od slovenskih dežel. Zamenjava Italijanov v Istri pa je bila z Slovenci v Italiji. Torej IUstra je naša.
zamudnik
# 16.05.2018 ob 21:03
Udri po siromaku! :-)
kapljač
# 16.05.2018 ob 17:01
Erjavec lahko odgovori z ovadbo zaradi krive kazenske ovadbe.
Kazalo