Vlada se je seznanila s poročilom o pripravljenosti Slovenije na  morebiten povečan prihod beguncev. Foto: Jurij Kodrun
Vlada se je seznanila s poročilom o pripravljenosti Slovenije na morebiten povečan prihod beguncev. Foto: Jurij Kodrun
Seja vlade
Na vladi so se seznanili z begunsko problematiko. Foto: BoBo

s poročilom o pripravljenosti Slovenije na po trenutnih podatkih povečane begunske tokove, ki ga je pripravilo notranje ministrstvo. Premier Miro Cerar pa se je sešel tudi s predstavniki nevladnih organizacij glede begunske krize.

Cerar je poudaril, da bo država pri reševanju begunske problematike upoštevala načelo humanitarnosti, "saj gre za ljudi v stiski, ki jim je treba pomagati". Upoštevala bo tudi načelo solidarnosti, kar po njegovih besedah pomeni, da mora sodelovati pri razdelitvi bremen pri sprejemu beguncev znotraj EU-ja.

Pri reševanju problematike namerava vlada upoštevati tudi integracijske zmožnosti države, "kar bo pomembno merilo", in element varnosti. Ob vsem tem pa namerava zagotavljati tudi nemoteno delovanje države, je dejal Cerar. Poudaril je, da je Slovenija pripravljena na prihod večjega števila migrantov.

Slovenija se ne zavzema za graditev zidov, je pa begunska kriza po njegovih besedah velik izziv tako za Slovenijo kot za druge države. Ob tem je premier ponovil, da je Slovenija na ta izziv pripravljena, znotraj Evropske unije pa bo po njegovih besedah v prihodnjih tednih treba oblikovati skupna stališča glede begunske krize.

Vlada in humanitarne organizacije razmišljajo v isto smer
Na sestanku s predstavniki nevladnih in humanitarnih organizacij, ki je bil po seji vlade, so po Cerarjevih besedah ugotovili, da razmišljajo v isto smer in da želijo sodelovati. Tudi zato je vlada v omenjeno skupino povabila predstavnike nevladnih in humanitarnih organizacij.

V omenjenih organizacijah so po besedah predstavnice Mirovnega inštituta Veronike Bajt s sestankom zadovoljni, kljub temu pa nameravajo nevladne organizacije, na sestanku se jih je zbralo 25, ohraniti kritično držo in bedeti nad delovanjem države. Nevladne in humanitarne organizacje so se dogovorile o uskaljenem delovanju, obveščanju in prioritetah spopadanja z begunsko krizo, je pojasnila Bajtova.

Koordinator usklajevalne skupine na politični ravni bo po besedah Cerarja zunanji minister Karl Erjavec, v njej pa bodo tudi ministrice za notranje zadeve, za delo, za zdravje in za obrambo. Vlada sicer namerava vanjo poleg nevladnih organizacij vključiti tudi lokalne skupnosti, s katerimi se bo premier sešel v prihodnjih dneh.

Kapacitete se bodo širile glede na potrebe
Kapacitete in logistika so za zdaj zagotovljene za prvi dve fazi po kontingentnem načrtu, sprejetem julija, je dodala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Druga faza številčno predvideva do 500 beguncev. Tretje faze številčno še ne morejo opredeliti, saj ne vedo, koliko beguncev bo Slovenija sprejela. Morda bo treba zagotoviti dodatne kapacitete. Te se bodo torej širile glede na potrebe.

Begunci, ki bodo ob prihodu v Slovenijo prosili za mednarodno zaščito, bodo nastanjeni v azilnem domu in bodo deležni vseh postopkov, ki jih nudi zakonodaja, je razložila ministrica. Tisti, ki za mednarodno zaščito ne bodo zaprosili, pa bodo obravnavani po določilu zakona o tujcih in se bodo vrnili v državo izvora oziroma tranzita.

Ministrica je še dodala, da migracije za policijo niso nov pojav, saj se policisti z njimi srečujejo dnevno. Zagotovila je, da se bo policija na večji naval beguncev odzvala po najboljših močeh, in dodala, da bodo policisti svoje delo opravljali brez poniževalnega ravnanja, spoštovali bodo človekove pravice in dostojanstvo.

Begunce bi nastanili v Ljubljani, Mariboru, Postojni in na Debelem rtiču
Načrt, s katerim se je seznanila vlada, predvideva, da bi Slovenija za nastanitev morebitnega povečanega števila beguncev poleg namenskih zmogljivosti v Ljubljani in Mariboru uporabila tudi Center za tujce v Postojni, počitniški dom Debeli rtič, omenjajo pa se tudi objekti uprave za zaščito in reševanje na obrobju Logatca. Lokacije še niso dokončno določene, zato so tudi lokalne skupnosti v odzivih za zdaj previdne.

Vrh koalicije o begunski krizi
Tudi na prvem popočitniškem koalicijskem vrhu je bila glavna tema reševanje begunske krize. Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je dejala, da so na koalicijskem vrhu dobili informacije, kako se pristopa k reševanju begunske problematike tako na mednarodni kot tudi na lokalni ravni.

Mejo pri Brežicah nezakonito prestopili štirje Sirci
Brežiški policisti, ki varujejo zeleno mejo, so v noči s četrtka na petek že naleteli na prve begunce. Nekaj po polnoči so v Čatežu ob Savi ustavili osebni avtomobil, v katerem so mejo nezakonito prečkali štirje Sirci v spremstvu 31-letnega Sirca z dovoljenjem za prebivanje v Švici. Vsem so izrekli globe, štiri Sirce, ki so sorodniki 31-letnika, pa so izročili v nadaljnji postopek hrvaškim policistom, saj za azil niso zaprosili. Voznika so oglobili zaradi pomoči pri nezakonitem prehodu državne meje, njegove sorodnike pa zaradi nedovoljenega vstopa v Slovenijo.

S PU-ja Novo mesto so sporočili, da omenjenega dogodka neposredno ne povezujejo z valom migrantov, ki naj bi se po pričakovanjih približal tudi Sloveniji.

O številkah, koliko beguncev naj bi prišlo v Slovenijo, se niso pogovarjali, je pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša. "V javnosti je znana številka 900, ampak danes o tem nismo govorili," je izjavil. Glede na to Jurša meni, da je Slovenija na val beguncev, ki prihaja k nam, dobro pripravljena.