Ustavni sodnik trdi, da je vse, kar je povedal o Masleši, res. Foto: MMC RTV SLO
Ustavni sodnik trdi, da je vse, kar je povedal o Masleši, res. Foto: MMC RTV SLO
Zobec: Varujem ugled sodstva

Zobec je Maslešo obtožil, da je nasprotoval osamosvojitvi Slovenije in da je bil v začetku 80. let navdušen nad usmrtitvijo pribežnika ene izmed vzhodnih socialističnih republik, ki je želel prečkati jugoslovansko-italijansko mejo.

Zaradi razžalitve ali žaljive obdolžitve je Masleša napovedal možnost kazenske ovadbe Zobca, tega pa se Zobec ne boji in je pripravljen svoje besede zagovarjati tudi na sodišču, je poročala novinarka TV Slovenija Nina Mrzlikar.

Kdo je še slišal Maslešo, se ne spomni
"Stojim trdno, neomajno za svojimi besedami," zagotavlja Zobec. Evforične besede Masleše o tem, kako je vojak JLA-ja prebežnika zadel točno v sredino čela, pa mu "že 28 let odmevajo v mislih". Kdo vse je bil takrat pri pogovoru navzoč, se ne spomni, a je prepričan, da bi lahko še kdo potrdil njegove navedbe.

Ko je izvedel za kandidaturo Masleše za tako pomembno funkcijo, kot je predsedovanje vrhovnemu sodišču, je svoje spomine javno obnovil. "To sem storil zaradi človečnosti in globokega spoštovanja vseh žrtev," je pojasnil za TV Slovenija.

Masleša obtožbe zanika
Njegove trditve je Masleša že zavrnil in zatrdil, da ni bil nikoli navzoč pri streljanju na prebežnika, vojska in njen način razmišljanja pa ga nikoli nista privlačila. Prav tako ni res, pravi, da bi bil protiosamosvojitveno nagnjen, zato tudi ne razmišlja, da bi odstopil od kandidature.

Svojo odločitev, koga bo predlagal za kandidata za predsednika vrhovnega sodišča pa bo pravosodni minister Aleš Zalar sporočil v ponedeljek.

Zobec: Varujem ugled sodstva