Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 29 glasov Ocenite to novico!
Gradbeništvo je skupaj s prevozništvom očitno postalo leglo izkoriščanja delavcev. Foto: EPA
Prevrnjen tovornjak v Kopru
Številne nesreče tovornjakarjev se zgodijo zaradi slabih razmer, v katerih so prisiljeni delati. Foto: Eugenija Carl
Novice o izkoriščanju prihajajo tudi iz Krke, kjer se velikokrat radi pohvalijo s svojo socialno usmerjenostjo. Foto: BoBo
VIDEO
Sužnji tudi v Sloveniji

Dodaj v

Bi delali za 1,6 evra na uro? Nekateri v Sloveniji morajo.

Izkoriščanje migrantskih delavcev
3. oktober 2013 ob 17:47,
zadnji poseg: 3. oktober 2013 ob 19:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V ZSSS-ju so v okviru projekta Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil naleteli na primer Bolgara, ki je za 1.116 ur dela prejel le 1.850 evrov plačila.

Koordinator projekta, ki ga Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) izvaja skupaj s Slovensko filantropijo, Marko Tanasić je novinarjem v Ljubljani predstavil težavo črnega zaposlovanja podizvajalcev v gradbeništvu. Poslovanje je namreč pregledno le na ravni naročnika, glavnega izvajalca in podizvajalca del, kar se dogaja v nadaljevanju verige, pa je zelo problematično, je poudaril.

Podizvajalci naj bi namreč jemali delavce od podjetij z blokiranimi računi, s katerimi ne sklenejo nobene uradne pogodbe in so v lasti njihovih družinskih članov ali prijateljev. Denar jim nato nakažejo na skrivne osebne račune ali plačajo na roko, delavci pa plačila prav tako dobijo z osebnih računov ali na roko. Ti zneski so označeni kot "avans, posojilo, asignacija", torej ne kot plače, je poudaril Tanasić.

Ah, zgodi se tudi najboljšim
Ob tem je predstavil primer Bolgara, zaposlenega pri podjetju Becka, ki je bil za svoje delo plačan 1,6 evra na uro. V okoli pol leta je za 1.116 ur dela prejel zgolj 1.850 evrov, vsak mesec pa je plačilo dobival na roke. In to je bil celoten strošek delodajalca z delavcem, ki je v tem času delal tudi na večjih projektih, kot so Podmežakla, Situla in Srebrna hiša.

Izkoriščanje delavcev so po Tanasićevih besedah zaznali tudi pri gradbenem projektu Sinteza, katerega naročnik je novomeška Krka. Šest delavcev migrantov je namreč sporočilo, da so plačali prek blagajniškega lista na roko. To pomeni, da nimajo plačanih socialnih prispevkov.

Vse širši krog novodobnih sužnjev
A ne le, da na področju pravic delavcev niso dosegli napredka v gradbeništvu, sužnji 21. stoletja postajajo tudi vozniki, je v nadaljevanju povedal aktivist pri projektu Boris Perš. Vozniki so pri nekaterih delodajalcih po njegovih besedah vozniki, delavci in spremljevalci, pri čemer se nakladanje in razkladanje tovora šteje kot odmor in ne kot delovni čas. Voziti morajo tako, da se ne vidi, koliko časa traja vožnja, kakšna je hitrost ipd.

Ti delavci za vse nesreče, poškodovanje kamionov, tovora in kazni odgovornost (kljub zavarovanju) prevzamejo sami, na terenu so po dva, tri mesece, spijo po kabinah in živijo v nečloveških razmerah - je porazne razmere opisal aktivist. Perš je tako predstavil primer voznika, ki je na relaciji Ljubljana-Novo mesto v enem dnevu obiskal tri stranke, sam pobral in nato razložil 18 palet in 31 zabojev ter za to zaslužil 23 evrov.

Več povezanosti in pregled drobovja
Izvršni sekretar ZSSS-ja Goran Lukič je ob tem podal več zahtev. Ker si inšpekcijske službe ne izmenjujejo podatkov, pričakuje vzpostavitev ustreznih baz podatkov in njihovo povezavo, da bo imel denimo inšpektor za delo enak (hiter) dostop kot davčni inšpektor.

Poleg tega mora Slovenija po njegovih besedah ratificirati konvencijo Mednarodne organizacije dela (ILO) o javnih naročilih, ki pri plačevanju delavcev preprečuje cene, ki ne pokrijejo stroškov proizvodnje.

Vsa javna naročila, vezana na večje infrastrukturne projekte, je treba odpreti, je dejal Lukič. Podizvajalsko verigo je treba pregledati na vsaki ravni in preučiti odgovornost ter plačilo delavcev, je dodal. Nesprejemljivo je, da se uradniki, denimo v primeru projekta Podmežakla, ki je bil sofinanciran z evropskimi sredstvi, hvalijo, kako hitro poteka projekt, kar je v resnici posledica dela na črno in izkoriščanja delavcev, je prepričan. Sindikalist je še pozval, da se naredi učinkovit pregled na področju cestnotovornega prevoza.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
DejanD
# 03.10.2013 ob 17:55
Sramota, kaka država ter kak svet je to, sramota. Kapitalizem v ospredje postavlja denar, na človeka pa čisto pozab, kak sistem je to sprevržen, nečloveški.
crusader
# 03.10.2013 ob 18:05
bi delali zastonj? mladi morajo
Farmergirl
# 03.10.2013 ob 18:31
Zakaj pa nebi še objavili Imena in Priimka direktorjev ter lastnikov teh firm pa seveda še ime firme?
Kar pa delajo nekateri prevozniki, je že čas da marsikdo firmo zapre sam, oziroma mu jo inšpektorji.
Whitetrasher
# 03.10.2013 ob 18:15
Sramota za državo in narod,ki to dovoljuje.
modzo
# 03.10.2013 ob 19:27
Mirncan na trenutke mi je usec tvoje razmisljanje na trenutke pa se kar zgrozim. A ga kdo sili v to? Pa clovek ocitno nima mamice in doma ki ga zalaga med tem ko lahko po forumih pise kar mu pade na pamet in se pocasi sola in uziva zivljenje. Ce nekdo dela za euro in pol na uro ga verjetno rabi. Nevem kdo si in iz kje si ampak si mislim da se ti mora dovolj dobro godit, da ne razumes, da tega cloveka ne caka doma poln hladilnik in da mora od tega evra zivet. Hrana, zdravila, zobarji, obleke.... Ali mu predlagas naj gre fehtat na tromostovje (bi dobil verjetno znatno vec)? Zivimo v sistemu, ki naj bi tovrstno suzenstvo onemogocil. Ce ti ze njegova osebna zgodba ne pride do zivega pomisli pa na delodajalce, ki preko njega ne placujejo ne davkov, ne zavarovanj ne nic in si tako indirektno oskodovan tudi ti. Kje je razlika med tem delodajalcem in Tovsakovo? Tvoj odgovor je bil DALEC najbolj populsticen od vsega na tem clanku.
Prispevam evro,sestedest pa si pejt kupit en koscek srca Mirncan.
thetilko
# 03.10.2013 ob 18:12
Vse kar bodo ljudje naredili bo, da bodo volili tiste, ki trenutno niso v koaliciji. Cez nekaj let pa obratno.

Ce je max kar je Slovenec pripravljen vloziti to, da se gre tu in tam na volisce in da se pogleda le zadnje predvolilne debate pac ni mogoce pricakovati kaj vec.
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 19:30
kapitalizem je sistem, ki ne deluje dobro ter potrebno je uvest boljši sitem.

Kapitalizem se je izrodil nazaj v sužnjelastništvo.
hubert69
# 03.10.2013 ob 19:15
Joj kakšen populizem spet. A ga kdo sili v to?

Recimo želja po preživetju? Obljube "poštenih slovenskih predstavnikov realnega sektorja" opravijo preostalo. Stavim glavo, da mu šef ni jasno povedal, da bo zaslužil tako mizerno (najbrž pa se mu je kar direktno zlagal).
crusader
# 03.10.2013 ob 18:18
v bistvu morajo bit mladi navdušeni če lahko delajo zastonj, da dobijo delovne izkušnje in tako jst tut avta ne bom več plačal, kajti prodajalec, distributer in tovarna morajo biti veseli da jim omogočam nabiranje delovnih izkušenj
Mocho
# 03.10.2013 ob 18:14
Ogabno... kot kak tretji svet,... da bog da, da izkoriščevalcem čimprej crkne podjetje...
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 19:40
Večja ko bo nezaposlenost, bolj bodo delodajalci nižali ceno delovne ure. Konkurenca na evropskem delovnem trgu je ogromna. Zanimivo, da tako sodobno urejena in demokratična EU dopušča takšno izkoriščanje delovne sile.
Zdaj šele vidimo zakaj so države kot je Romunija, Bolgarija, Slovaška in mogoče celo mi, sprejete v EU. Poceni delovna sila za lepše življenje zahodnjakov, obenem pa še topovska hrana v primeru spopada z vzhodom, v kolikor nekoč pride do vojne.
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 19:33
Joj kakšen populizem spet. A ga kdo sili v to?

Ko te ne bo več živela država ali starši in ko boš primoran delati za preživetje, se spomni svojih besed.
Nimaš ti pojma kaj je preživetje.
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 19:48
Nekoč mi je nek starejši možakar rekel, da ko moralne vrednote dosežejo svoje dno, pride zlo in ustvari spore in vojne. Ko zlo začne svoj krvavi ples, začnejo ljudje spet iskati moralne vrednote, ki postanejo vrednejše od zlata.
ZeK
# 03.10.2013 ob 19:35
ogabno!

tovrstni izkoriščevalci so na moji lestvici nekje v rangu morilcev, pedofilov in ostalega najnižjega dna.

druga švica? kaj vse so govorili, o svetilnikih, zgodbah o uspehu in o ostalih kozlarijah.

to je realna Slovenija!
strucko
# 03.10.2013 ob 18:11
kam vse to pelje?? grooooooooooooozzzzzaaaaaaaaaaaa!!!!!!
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 20:03
In še tole: poznam delodajalca, ki ima izredno dober zaslužek in velike dobičke. Delavce vseeno plačuje zelo slabo in tudi njegov odnos do njih je podoben.
Ko sem ga vprašal, zakaj jim ne privošči kaj več, je rekel, da potem ni več pravega filinga in da uživa v svoji nadmoči nad njimi.
Zdaj si pa mislite, da je takih vedno več.
Guliarth
# 03.10.2013 ob 19:14
OK zdaj vemo, jutri bi moral direktor podjetja delavčev vodja v zapor, ker se to ne zgodi, se iz točke 0 ne premaknemo.
frozen pingvin
# 03.10.2013 ob 18:58
mladi v sloveniji delajo zastonj, plačujejo si malico, prevoz...oz. bolje rečeno, starši jim plačujejo. in to mladim, ki so v vrhuncu svoje ustvarjalnosti in produktivnosti..!!

in kaj je najhujše tu? zastonj delajo v DRŽAVNIH ustanovah...!!
jezus
# 03.10.2013 ob 19:36
Kapitalizem je najhujši sistem. Pri sužnjelastništvu vsaj veš pri čem si, tukaj pa...
Sicer pa... vsi ki nabijate preko sindikatov, ko se po TV pojavi semolič ali Štrukelj... bodimo veseli, da imamo še toliko od sindikatov, kar je še ostalo njihove moči, ker drugače bi bilo še veliko slabše oziroma bi bili novodobni sužnji skorajda kar vsi.
Dejansko so sindikati edina varovalka, ki drži vsaj nekaj delavskih pravic še pokonci.
Novodobni sužnji so Hribar-Miličev kisik za gospodarstvo.
DejanD
# 03.10.2013 ob 19:15
assange Pa še kako ima veze z kapitalizmom, kapitelitem v ospredje postavlja lastnino ter denar ter dobiček in ne človeka, tak sistem pa še bolj spodbuja izkoriščanje, manipulacije ter suženjstvo.

Ah tud v nemčiji ni vse z ročicami poslano, tud tam izkoriščajo delavce ter posebej imigrante, je bilo več člankov na to temo ter novic, tko da si preberi malo ter ne bit naiven.

kapitalizem je sistem, ki ne deluje dobro ter potrebno je uvest boljši sitem.
hubert69
# 03.10.2013 ob 21:38
MIRNČAN
Mene jezi ker se v stilu Slovenije spet druge prej vidi kot lastne državljane

Tipično potvarjanje resnice (beri: laganje) in preusmerjanje pozornosti, kot vsakič, ko se pojavi prispevek o kakšni od marginalnih skupin ljudi. Tukaj imaš enega o "lastnih državljanih", še komentiral si ga. Še drugi, par sekund iskanja. Sram te bodi takole lagat.
svabo
# 03.10.2013 ob 19:51
To dragi državljani, je šele začetek. Vsi tisti, ki tako željno kličejo Trojko, so morda naslednji na vrsti, ko jim bo nek prodajalec "kisika" razložil da je od jutri naprej "Prekorni delavec", ki prodaja svoje znanje in delovno silo za en burek na uro. To je 2,5€. To je zelo spodobno plačilo. Sužnji se sprehajajo mimo vas vsak dan....
mcalex
# 03.10.2013 ob 19:20
A to je to kar so Hribar Milič in co. mislili pod sloganom Kisik za gospodarstvo ...
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 20:11
Ljudje, ki sprejemajo v članku opisane delovne pogoje, niso žrtve ampak, oprostite, bedaki.

To govoriš s svojega stališča in življenskih pogojev. Ta, ki je to delo sprejel, je v življenski situaciji, ki se jo ti niti ne zavedaš ali se jo ne moreš zamisliti.
In takšnih ljudi je iz dneva v dan vedno več. Ne samo v Evropi, ampak po celem svetu. Zdaj ljudje še prenašajo, a kot bitja z razumom se bodo ponovno združevala v skupine, ki si bodo začele boriti proti sistemu. Drugega jim ne preostane. Tudi civilizacijski razvoj bo z slabim vrednotenjem dela ustavljen, saj bodo ljudje posledično manj trošili in podjetja bodo zaradi tega tudi manj ustvarjala. Kroženje denarja se že zdaj zelo ustavlja in vedno manj ga je v obtoku. Zato pa nam ne uide še težja gospodarska kriza, kot je bila zadnja, za katero pa vemo, kako se je končala.
JMH
# 03.10.2013 ob 19:56
Saj ga ni nihče silil? A res? Ker nihče ne obljublja nekaj, potem pa naredi nekaj drugega.

Prilagam video o Dubaju, da vidite kaj se skriva za tistim, kar večina ljudi naziva z napredkom in čemur bi taisti rekli zgodba o uspehu.
http://www.youtube.com/watch?v=gMh-vlQwrmU

Zapomnite si tole... Bogatašem najbolj všeč, da nekaj dobijo zastonj. Bolj kot so bogati, raje imajo stvari zastonj.
jezus
# 03.10.2013 ob 19:56
V bistvu bi zahodni svet potreboval eno novo komunistično revolucijo. Pa bi odpihnili tudi take milijonarje, ki jih nikoli niso sami zaslužili in se vlačijo po rumenih medijih... npr. Paris Hilton. Kako bi ji privoščil, da nbi ji nacionalizirali premoženje, pa marš u fabrko za 1,6 eur na uro.
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 19:52
Ni čudno, da je pri zadnji veliki svetovni gospodarski krizi prišlo do socialističnih revolucij in ideje komunizma. Kakšna delavska gibanja bo prinesla sedanja?
Tega še ne vemo, vemo pa to, da bo do novih idej in političnih gibanj vsekakor prišlo. Vsaka akcija povzroči reakcijo in to je človeška zgodovina mnogokrat dokazala.
bralecxx
# 03.10.2013 ob 19:52
NoriPlanet, to nas uči tudi zgodovina, ki se zdaj ponavlja, ker se od nje nismo ničesar naučili.
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 19:30
V ZSSS-ju so v okviru projekta Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil naleteli na primer Bolgara, ki je za 1.116 ur dela prejel le 1.850 evrov plačila.

Slovenija! So mar to lepote tvoje?

Še malo pa bodo tudi tisti, ki bodo delali zastonj, preplačana delovna sila.
Najbrž bo delavec moral plačati tudi obrabo orodja in energijo, ki jo bo porabil stroj. Najbrž bodo kar oni dajali plačo delodajalcem. No, to jo že sedaj.
chloe_
# 04.10.2013 ob 00:12
@zuco

Če te v sprejetje takega dogovora silijo življenjske razmere, ki so posledica sistema samega, to pač ni prostovoljna odločitev. Je odločitev za "živi" ali "umri od lakote" (v bednih razmerah v domovini ali pa v tuji deželi).
Če ti dovoliš, da ti sistem to počne, si kriv sam? Seveda, vsi ljudje, ki so imeli to nesrečo, da so se rodili v revnejšem okolju in z manj izhodiščnimi možnostmi kot ostali, so za to krivi sami?
Manj izhodiščnih možnosti pa imajo prav na račun drugih ljudi, ki se s tem okoriščajo. In sistem, ki to omogoča, je neetičen.

Kakorkoli, moja poanta je bila, da se tovrstna ravnanja, ki jih sedaj "sistem" ali "država" ali kdorkoli pač omogoča, ne bi smela dopuščati.
Zdaj pa dovolj z moje strani in lahko noč. :)
Ples
# 03.10.2013 ob 18:21
@thetilko

Ce je max kar je Slovenec pripravljen vloziti to, da se gre tu in tam na volisce in da se pogleda le zadnje predvolilne debate pac ni mogoce pricakovati kaj vec.

Res je. Res je pa tudi, da nas je vedno več (vsaj upam), ki pa zdaj že nekaj let resno razmišljamo, koga volit, pa vse bolj ugotavljamo, da nimamo koga za volit ... Žalostno, da še tisti, ki bi lahko bili dobri politiki, vanjo nočejo. No, je tudi logično.
Pa še - po moje bo v Sloveniji prej prišlo do množičnih protestov, kot do dviga volilne zavesti. Pa tudi to je vprašanje.
chloe_
# 04.10.2013 ob 00:14
@zuco

Pa še nekaj, če je ena stvar "zakonita", še ne pomeni, da je etična.
Tudi suženjstvo je bilo včasih v skladu z zakoni. (In se počasi očitno vrača?)
becar
# 03.10.2013 ob 18:23
Dokler bo dovoljeno delodajalcem pisati v zaposlitveni oglas PREDNOST IMAJO DELAVCI IZ T.I. TRETJIH DRŽAV, toliko časa bo stanje takšno, kot je. Da bi mogoče kakšen inšpektor pomislil, da tu ne gre za simpatije direktorja do Bolgarov, Romunov...???
chloe_
# 03.10.2013 ob 23:46
@zuco

Tvoja tematika je po mojem mnenju skrenila že v neko drugo problematiko. Kar je pa tukaj pomembno, je to, da je človek, Slovenec ali ne, opravil neko delo, za katero naj bi bil tudi ustrezno poplačan. Naloga države pa bi morala biti, da ne dopušča takih zlorab, kot je v navedenem primeru v članku. In v tem smislu je naša država popolnoma zatajila.
chloe_
# 03.10.2013 ob 23:34
@zuco
Spet najprej skočimo v zrak ko se govori o tujcih. Da bi pa lastne državljane zaščitili to pa ne. Kaj nas pa briga za njih. Bogi tujci ki so jih s pištolo na glavi prisilili da pridejo k nam. Pa keri prasci smo podjetniki ker pač nekoga plačajo premalo.

Je tujec kaj manj vreden od "čistokrvnega Slovenca z rodovnikom"? Vsi smo ljudje in če bi bila naša država vsaj d od "države", se taka ravnanja ne bi tolerirala ne pri Slovencih ne pri tujcih.
SamoRes
# 03.10.2013 ob 21:20
bolje da takoj propademo, če si ne znamo napisati zakonov, po katerih takšne svinjarije ne bodo mogoče in zakonov po katerih bo gradbeni sekotr zaživel z gradnjo zaporov za takšne kriminalce, potem nismo država ampak greznica Evrope. Kaj se to pravi saj nismo fevdalizem ali smo, povejte že, da se vemo kako obnašat.
modzo
# 03.10.2013 ob 21:02
Mirencan, zakaj nebi verjel? Eno ne definira drugega. Hvala bogu, da imajo starsi dovolj v stumfu, da lahko prezivljajo tiste mlade, ki delajo zastonj da bodo lahko JUTRI zasluzili zase. Tvoja zgodba o mladih nima nobene veze s clovekom, ki dela na gradbiscu za evro sestdest. Ce ti je kaj v pomoc moj odgovor na stisko mladih ni, " kdo pa jih je silil v to " ampak se zavedam da delajo zastonj po sili razmer.
To da je prisel od drugje pa nima sploh nobene veze z nicemer, ali predlagas da zasuznjimo vse prisleke?
Hijena
# 03.10.2013 ob 20:57
Potem so pa eni pametni, da je dela dovolj, samo če želiš delat. Ja ga je, ampak kakšnega?...za mizerno plačo so ljudje rajši na socialki!!!
Flisica
# 03.10.2013 ob 20:46
In še tole: poznam delodajalca, ki ima izredno dober zaslužek in velike dobičke. Delavce vseeno plačuje zelo slabo in tudi njegov odnos do njih je podoben.
Ko sem ga vprašal, zakaj jim ne privošči kaj več, je rekel, da potem ni več pravega filinga in da uživa v svoji nadmoči nad njimi.
Zdaj si pa mislite, da je takih vedno več.


Veš kaj je treba takim naredit... Zvečer lepo do njega malo našemljen, pa da ga malo prebincaš (ne sam), pa bo vido pol kaj je to "nadmoč" . Pa bi pol začel malo študirat kaj pa zakaj. Pa če ne pali, se še enkrat malo pri njemu ustaviš (ustavite)...
Vstrane!!! Pač dejansko, pošteno gledano, je ustrahovanje še edina opcija, ker preko sociale oz. našega pravnega sistema tk al tk nič ne bo, ko si vsi tate mate med sabo.

tak kot bi reko Eminem v 8 Mile : F*** the real world!!!
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 20:24
modzo
Ce spekuliram bo prinesla zopet komunizem. Tisto core idejo - da je delo nekaj vredno is postovana dejavnost - vrniti delavcu dostojanstvo. Samo da bo tokrat na svetovni ravni. Nisi vec delavec v drzavi ampak si delavec na planetu. Tako recimo, kot so anonymus svetovna " teroristicna " organizacija v katero se lahko poveze prakticno vsakdo, ki ima internet.
Torej prenos 1% nazaj na 99% potem pa spet nov krog :)


Tudi jaz sem tu nekje, a velika težava je v tem, da namesto ljudi delajo roboti, ki proizvedejo toliko več, kot gre razvoj robotike in avtomatike naprej. Kar je prej izdelalo 1000 delavcev, sedaj izdela robot, ki podeseteri izdelano količino.
V gradbeništvu še ni robotike, čeprav se menda tudi tam pripravlja prava revolucija, ki bo krepko zmanjšala človeško delovno silo.
Skratka, na planetu je že sedaj, v skladu z družbenimi sistemi, ogromno preveč ljudi. Kapitalizem pa sloni poleg ustvarjanja tudi na trošenju, kupovanju, vlaganju, itd. Z slabše plačanim delom in z robotizacijo, trgi izgubljajo kupno moč, saj ljudje vse manj zaslužijo. Robotom, kot vemo ni potrebno zapravljati in kupovati. Z avtomatizacijo proizvodenj, obratov, ipd., kapitalizem izgublja svojo moč in tudi pomen, saj je bil namenjen delavcu in kapitalistu. Sedaj se spreminja v odnos robot/kapitalist in delavec ostaja izven, kar pomeni, da mora delavec najti način za svoje preživetje. To pomeni, da človek že razmišlja o vzporedni alternativi obstoječem kapitalizmu, saj je v obstoječem izpadel iz igre.
n_e_j_k_o
# 03.10.2013 ob 19:04
kot že rečeno. lepo da se to končno pove..naj se pa še pove imena vseh, ki so v to udeleženi.

gnoji.

in bodo plačali za to početje. tisti ki majo debelo denarnco al ap so kolegi naših vrlih političnih elitnežev sigurno ne.

kera bedna država oz. ljudje ki jo vodijo.
assange
# 03.10.2013 ob 18:15
to nima veze s kapitalizmom, DejanD.

to je posledica nedela inšpektorjev, pa tudi slabe izobrazbe le-teh in seveda tega, da nima nikjer niti okvirne številke pregledov, ki jih mroa opraviti.
če bi napisal še, da marsikateri inšpektor za pošteno plačilo zamiži na vsaj eno oko, bi to bila huda obtožba korupcije, zato tega ne bom napisal.

V Nemčiji, Avstriji, Franciji in še mogoče kje v Evropi imajo tudi kapitalizem, pa ni takšnega izkoriščanja, ker se vsak, ki se gre mutnih poslov zaveda tega, da bo šel za rešetke, če ga dobijo, pri nas pa točno vedo, da so inšpektorji, leni, brezzobi tigri, kaj tigri, mucki, ki ne deljao prav nič.
No, ja, včasih kaj tudi delajo in kakšnemu samozaposlenemu s.p ju napišejo kakšno kazen, ker nima čelade v pisarni, ali pa ker samemu sebi ni napisal potnega naloga....
NoriPlanet
# 04.10.2013 ob 00:52
Spet najprej skočimo v zrak ko se govori o tujcih. Da bi pa lastne državljane zaščitili to pa ne. Kaj nas pa briga za njih. Bogi tujci ki so jih s pištolo na glavi prisilili da pridejo k nam. Pa keri prasci smo podjetniki ker pač nekoga plačajo premalo.

Mi smo del EU in kot takšni smo pristali na svobodni pretok kapitala in delovne sile.
V vseh pogledih se skoraj vsi strinjamo, da bi EU morala funkcionirati gospodarsko kot en sistem in ena skupnost, ki bi imela enaka merila za vse državljane EU.
Ko se gre za pravice tujih državljanov iz vzhoda EU pa Slovenci skočimo jezno pokonci in jih pošiljamo nazaj od koder so prišli. To pomeni da EU priznavamo samo v tistih zadevah, ki so nam všečne in kar je povezano z zahodom Evrope. Kar je z vzhoda gledamo zviška in se imamo za nekaj več.
basmek-petransky
# 03.10.2013 ob 21:04
@MIRNČAN
"On pa je prišel iz tujine"
A živimo v EU al na Marsu? In še to, a tako tudi rečeš pri česnu, mesu in ostalih zadevah ki jih kupiš "pri ljudeh iz tujine"
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 19:59
bralecxx
NoriPlanet, to nas uči tudi zgodovina, ki se zdaj ponavlja, ker se od nje nismo ničesar naučili.

Človek je egoistično in bolano pohlepno bitje. Jaz vedno pravim, da je to bolezen, ki se vse bolj širi. Kar ta bolezen najbolj sovraži, so ravno moralne vrednote in humanost.
Primer teh delavcev, ki delajo samo za malico, to tudi potrjuje.
Jaz vedno pravim da pride čas, ko se bo z bankovci lahko prižigalo samo drva, ker za kaj drugega ne bodo vredni. Še za cigarete zvijati ne bodo dobri.
Band3
# 04.10.2013 ob 15:09
Resnično ne vem kaj je tukaj neetičnega? a to da je prostovoljno delal za tak denar?

A si ze kdaj slisal za zakonsko doloceno minimalno placo? Pa da ne mores ljudi kar tako mimogrede placevati na roko, ker je to potem delo na crno? Pa varnost pri delu in podobne bedarije? Ne samo da je neeticno iz cisto humanega vidika, je tudi 3x protizakonito.

Sploh pa je bedna tista: delal je prostovoljno. Kaj pa naj drugega, crkne? Pa saj niti domov ne more iti, ker ne zasluzi niti niti za vozovnico, ce seveda ni tak car, da ne rabi jesti.
Master s puppet
# 04.10.2013 ob 10:04
Taki delodajalci nimajo kej iskati na trgu. Taki delajo samo za svoj naslednji BMW ali whatever milionsko skropucalo. Dol z njimi!
chloe_
# 03.10.2013 ob 23:55
@zuco

"Ob tem je predstavil primer Bolgara, zaposlenega pri podjetju Becka, ki je bil za svoje delo plačan 1,6 evra na uro. V okoli pol leta je za 1.116 ur dela prejel zgolj 1.850 evrov, vsak mesec pa je plačilo dobival na roke."

Kdo si torej v tem konkretnem primeru po tvoje zasluži prednost zaščite?
Oprosti, ampak če se ti zdi, da je to omenjeno podjetje, ker "plačuje davke državi", se mi zdi to popolnoma neetično.
modzo
# 03.10.2013 ob 22:01
Hehe Hubert... Sah mat
modzo
# 03.10.2013 ob 20:50
Se strinjam z vsem zapisanim dodal bi le da ceprav je robot cenejesi predvsem NE trosi. Za koga torej naj bi delali roboti, ce ne bo nikogar, ki bi trosil za to kar delajo. Brez potrosniske druzbe tudi robotv ne bo :). Ampak se enkrat, strinjam se s tvojo mislijo. ze nekaj casa se igram z idejo, kdaj bo prislo da kontrolirane natalite kot eden nujnih korakov da se clovesko druzbo stabilizira in naredi nov korak v svojem razvoju.
Kazalo