Slovenija
Marjan Šarec in Borut Pahor
Bi se včerajšnja številčna podpora Šarcu lahko preslikala tudi na državnozborske volitve? Foto: BoBo
false
Glede na volilno napoved Ninamedie in grobo strukturno analizo glasov so zmagovalca podprli desno usmerjeni volilci, protikandidata pa levi del volilnega telesa. Foto: BoBo
Udeležba na predsedniških volitvah
Na predsedniških volitvah je glasovalo največ predstavnikov volilnega okraja Kamnik, dobrih 58 odstotkov, in najmanj upravičencev okraja Piran, zgolj 28 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Bi se včerajšnja številčna podpora Šarcu lahko preslikala tudi na državnozborske volitve?

Analize po volilnem dnevu
13. november 2017 ob 16:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Borut Pahor je sicer zmagovalec volitev, vendar mu, kot kaže, pozornost jemlje poraženec Marjan Šarec, ki že napoveduje, da se bo s somišljeniki potegoval za stolčke v državnem zboru.

Bi se torej včerajšnja številčna podpora Šarcu lahko preslikala na državnozborske volitve, ki bodo predvidoma junija? Nekateri poslanci so skeptični do tega, češ da je bil glas za Šarca bolj glas proti Pahorju, drugi pozdravljajo vsakršno konkurenco.

Nekateri poslanci ugibajo, da bi Šarec lahko s svojo stranko najbolj posegel prav v volilno bazo vladajočega SMC-ja, torej med levosredinske volivce. "Vsaka zdrava konkurenca v demokraciji je zelo dobrodošla in jo pozdravljamo," odgovarja poslanka stranke SMC Simona Kustec Lipicer.

V SD-ju morebitnega novega tekmeca ne podcenjujejo. "Socialni demokrati smo na sceni 25 let, na zadnjih nekaj volitvah pride vsakič nov obraz, na to tekmo bomo, verjemite mi, pripravljeni," zagotavlja Matjaž Han.

Po mnenju Franca Jurše iz DeSus-a pa ne gre enačiti predsedniških in parlamentarnih volitev. "Tisto so povsem druge volitve, niso primerljive s temi, ki so bile včeraj," pravi.

Podobno razmišljata tudi nepovezana poslanka Alenka Bratušek in Luka Mesec iz Levice, češ da je za Šarca večina glasovala zgolj zato, ker na predsedniškem stolčku ni želela več Pahorja. "Bolj kot to, da so dali glas Marjanu Šarcu, so dali glas proti Borutu Pahorju," je prepričana Bratuškova. "Mislim, da ne bi bilo veliko drugače, če bi na volilnem listku namesto Marjan Šarec pisalo Nepahor," dodaja Mesec.

Šele s konkretnim programom se bo pokazalo, ali si volivci želijo videti Šarca v državnem zboru. "Takrat, ko ljudje človeka bolje spoznajo, se potem lahko lažje odločijo," dodaja Ljudmila Novak iz NSi-ja.

Kot še dodaja Novakova, pa svoj boj za parlamentarne stolčke napoveduje še veliko drugih, zato je za vsakršna ugibanja o ponovitvi Šarčevega volilnega izida na naslednjih volitvah še prezgodaj.

Kako so šli glasovi?
Glede na volilno napoved Ninamedie in grobo strukturno analizo glasov so zmagovalca podprli desno usmerjeni volivci, protikandidata pa levi del volilnega telesa.

Glede na podatke državne volilne komisije so se Gorenjci in okolica z izjemo dveh kranjskih volilnih okrajev v večini odločili za Šarca. Najvišjo podporo je Pahor prejel v postojnski volilni enoti: 63 odstotkov.

"Mislim, da podpiranje svojih oziroma domačih ni začudujoče, kajti tisti, ki so nam bližje in so bodisi iz naših krajev ali so nekaj za nas naredili, dajejo upanje, da bodo še naprej naši in bodo še več naredili za nas," pojasnjuje predsednica uprave Inštituta Mediana Janja Božič Marolt.

"Pahor je bil, glede na napoved Ninamedie, nekoliko močnejši v mestih, medtem ko je bil Šarec uspešnejši na podeželju. Šarca je volil levo usmerjeni delež volilnega telesa, Pahorja pa sredinski in bolj desni del," pravi Nikola Damjanič.

Za Pahorja – tako Mediana na podlagi analize predvolilne raziskave – se je odločilo več žensk kot moških. "Naši podatki kažejo, da tudi več mladih med 18 in 24 let, od 35 in 44 let in najstarejši, nad 65 let. Podpovprečno so zanj glasovali udeleženci z višjo in visoko šolo," našteva Božič Maroltova.

Ninamedia pa: bolj izobraženi so glasovali za Pahorja, tisti z nižjo izobrazbo so glas namenili Šarcu. Srednja generacija je bila na strani Šarca, mlajši in starejši so bili bolj naklonjeni Pahorju.

In volilna udeležba? Glede na predhodne raziskave je bila ta po mnenju Božič Maroltove presenetljivo visoka. Po mnenju Damjaniča pa pričakovana. "Mislim, da je realna in je odraz stanja v slovenski politiki, anemičnost znotraj volilnega telesa je odraz razmerij, ki zaznamujejo slovensko politiko," je prepričan.

Na predsedniških volitvah je glasovalo največ predstavnikov volilnega okraja Kamnik, dobrih 58 odstotkov, in najmanj upravičencev okraja Piran, zgolj 28 odstotkov.

VIDEO
Stranke komentirajo izvolitev Pahorja
VIDEO
Golobič in Brejc - analiza volitev
T. H., Tina Lamovšek in Urška Valjavec/Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
artoum
# 13.11.2017 ob 16:59
ahh. torej je res . Šarec gre na nove volitve z novo stranko , z novimi obrazi , z istimi strici in tetami iz ozadja.
sploh ni bilo mišljeno da Šarec tele volitve zmaga , samo javnosti so ga hoteli predstavit. in da njegova ekipa dobi nekaj predvolilne prakse.
kera farsa , kako prozorno.......
Valuk_
# 13.11.2017 ob 17:00
Precej bizarno,

Pahor kandidat SD-ja a večinsko ga je podprlo desno volilno telo. Levo pa Šarca. Ali pač niti ni bizarno?

Karkoli, Šarec je pač vaški šerif, morda to vloga še kar ok opravlja niti ne vem, a državna in mednarodna politika je mnogo več kot ukvarjanje z komunalnimi težavami občanov.
MajWill
# 13.11.2017 ob 17:01
SamoRes
Se pravi, ce ne bo Janse bos ti volil za SDS?
Ker ce ne bos, ne vem zakaj vpletas v zadeve, ki te niti ne tangirajo?
Prismuknjen
# 13.11.2017 ob 17:01
Spet bodo volivci padli na finto novih obrazov.
drg
# 13.11.2017 ob 17:47
Saj so včeraj eni že pisali, da ga bodo volili. Brez, da bi videli program, ljudi v straniki .. v bistvu stranke sploh še ni! Ampak eni so se že kar odločili. Noro. Ampak ja .. za SLO vsekakor nič presenetljivega. Žal. ;)
Ogroženi
# 13.11.2017 ob 17:05
Vse več quazzi wannabe politikov bo premierjev obrobnih držav članic EU. Tako je v interesu Junckerjevih, kateri v korist korporacij v resnici vodijo EU. EU se vodi v Bruslju, lokalne državne oblasti zgolj izpolnjujejo zahteve. Zato so marginalci tipa Šarec idealni: ljudstvo dobi občutek, da je nekaj izglasovalo, v resnici pa se za njih nič ne spremeni.
Tu so še stranke kot je SD, katerim je važno, da so v vladni koaliciji, da pod okrilje dobijo nekaj ministrstev, preko katerih delijo sredstva in razvajajo svoje lojalne kadre z nepotistično klientelističnim modelom dodeljevanja služb in sredstev.

Narod pa nemo molči in navija za Šarca upajoč, da bo ta kaj spremenil.... :DDDD
umetnik123
# 13.11.2017 ob 17:07
@Woody, da ne boš tako neumen umrl, si zapomni, da je bil Pahor daleč najslabši predsednik vlade, pa da je Alenka Bratušek Slovenijo rešila pred trojko, za katero vemo, da je katastrofa. O tvoji realni možnosti SMC-ja pa : Cerar nima osnovnih pogojev v bodoče vladati Sloveniji.
jbzt
# 13.11.2017 ob 17:02
Ali ima Slovenija res tako "pametne" volilce,da bi za glavnega ministra-Predsednika vlade izvolila humorista,župana z lesarsko šolo ?
intelekt
# 13.11.2017 ob 20:16
Kdaj se bo na desnici pojavil kak nov obraz. Kdaj se bosta pri nas levica in desnica ločili po davčni in socialni politiki in ne po tem kdo je komunist in domobranec, ter kdo mara in kdo ne mara partizanskih pesmi ...
garmond
# 13.11.2017 ob 19:06
Zakaj se tudi novi obrazi kmalu pokvarijo? Zato, ker v politiki ostaja vedno nekaj večnih starih obrazov, ki te nove obraze kar hitro preusmerijo na svoj tir pokvarjenosti.
Ne pomaga drugo, kot da jih vsaka štiri leta komplet zamenjamo, od prvega do zadnjega.
SamoRes
# 13.11.2017 ob 16:58
Ključ do svobodnih volitev ima desnica, če gredo na volitve z Janšo bo spet večina volila proti Janši, se pravi tisto stranko, ki ji bo najbolje kazalo na zmago, če se modernizirajo pa bo vsak lahko volil tisto stranko, ki mu je blizu.
V letu 2018 pa res ni prostora za politike, ki so v kazenskih postopkih, ki ne znajo pojasnit premoženja, ki zmerjajo državljane, novinarje in ne izpolnjujejo osnovnih načel politične integritete.
robnin9
# 13.11.2017 ob 20:09
Moderni Jani pride zraven.
fiston
# 13.11.2017 ob 19:15
@drg Svoj čas sem volil levo. Ne sicer skrajno, ampak zmerno. Od begunske krize naprej pa .. levo v življenju več ne obkrožim. NIKOLI!

Tukaj nima ravno veze ali je levo ali desno. Edino desni so vabili begunce, frau Angela je menda desna. No ampak včasih ko je bila še na vzhodu, je bila leva.
Enako kot JJ, prej je bil levi, zdaj kao desni. Ti prebarvani so najbolj nevarni.
Voly
# 13.11.2017 ob 18:33
commodore
pišite kar vam naročijo a dejstvo je da naslednje volite dobi Janša in kompanija.

Tudi, če bi ta tvoj Janša slučajno res zmagal, kdo pa misliš, da bi s takim človekom šel v koalicijo. Edino Erjavec, ki bi pač šel v vlado tudi s samim hudičem.
kapljač
# 13.11.2017 ob 17:24
Podpora Šarcu je bila dvakratna . Tako s strani Kučana, ko je poskušal diskvalificirat Pahorja in iz strani Janše, "ki ni zdrav , če ne pljuskne po nekomu, ki je najmanj lepši od njega".
Vsekakor se bo Šarcu podpora , ki jo je dosegel, poznala pozitivno nasploh.
Edino kar me veseli, je , da si je Janša z napadom na Pahorja sam sebe ustrelil v koleno, saj je Šarcu tako odprl pot, ki s e Janši sedaj zelo zapira. Šarca je s 24% ojačal na 48% podpore.

(Ne pozabimo starosta desnice (Ivan Oman) je nekoč dejal, da dokler bo Janša visoko v politiki, bodo vedno zmagovali "komunisti". Se postavi samo še vprašanje, je Janez Janša , tudi v resnici tako štorast, da vleće poteze, ki najbolj koristijo ravno levim in rdečim, oziroma dela vse v skladu in vednostjo s strici iz ozadja na levici. Upam samo, če že potem s Kučanom, samo da ne , v navezi, s kako Srbsko KPS, ali KPK , KPA(Komunistično partijo Srbije, oziroma Kosova, Albanije)) Ne pozabit, da Janša je bil komunist od malega. In da velja, kot pribito " enkrat komunist vedno komunist". Pa sej je prav, samo ne vem zakaj svojo pravo barvo-rdečo, toliko skriva.
mb128
# 13.11.2017 ob 19:51
veza
Pa saj se ne gre zato kaj je kdo naredil. Gre se zato a si prisoten ali ne a imaš ustrezno infrastrukturo ali ne. In Pahor ima vse to Šarec pa ne. Veš iz županskega stolčka se na državno raven lahko zavihtiš kvečjemu iz Ljubljane. Gre se samo zato in ne toliko zato kar je kdo naredil in kaj ne.
Še en vsaj posredni dokaz za to mojo trditev. A se še spomniš Kresalove? Jep, tudi zanjo bi lahko zapisal Kresalova who. Ampak med Kresalovo takrat in Šarcem sedaj je ena bistvena razlika in tej razliki se reče infrastruktura, ki je bila Kresalovi takrat na razpolago Šarcu pa še dandanes ni. Lahko bi celo zapisal, da je doberšen del volilcev volil Šarca ne zaradi njega samega pač pa zato ker so se hoteli znebiti Pahorja!
Zgodba je na las podobna oni referendumski glede pokojninske reforme ko je bil Pahor premje. Reforma takrat ni padla zato ker je bila zanič reforma je padla zato ker je bila produkt pahorjeve vlade!
V tem smislu. Šarec, vsaj po moje, je dobil 50% glasov zgolj zato ker je bil Pahorjev rival!
Gre se zgolj za nagajanje in nič drugega.
ti-ne
# 13.11.2017 ob 19:34
semaino

# 13.11.2017 ob 19:31

In mi bi radi tekmovali s svetom, ki drvi v razvoj in umetno inteligenco, nam pa vladajo ljudje, ki se plocnikov ne znajo narediti brez, da nas okradejo in olupijo.

Ubog narod slep.

::::::::::::::::::::

To je res ampak še hujši so tisti, ki so obtičali v Noriškem kraljestvu in že 25 let malikujejo Edinega.
iluvatar
# 13.11.2017 ob 19:23
Ma prav moram še 1x napisat..
Ko sem v ponedeljek, 3 tedne nazaj, pod nek kvazi master članek na mmc, nekega uber mojstra napovedi, ki je izračunal, da bo Borut zmagal nekih 65 proti 35, zapisal, da bo max. 55:45 - so mi komentar pobrisali..v par minutah. Pa nisem bil daleč..
ti-ne
# 13.11.2017 ob 19:04
Hik

# 13.11.2017 ob 18:58
saj Šarčeva stranka skoraj zagotovo ne bo šla v koalicijo s SDS, če slednja slučajno dobi volitve...

::::::::::::::::::
kakšno "presenečenje"!
Katera stranka bi šla v koalicijo s SDS?
Ok, razen GOD, ki itak ne bodo prišli v parlament. :)
Godfather11
# 13.11.2017 ob 17:46
Ja, ista zgodba, kot pri vseh prejšnjih strankarskih preoblekah LDS, ko so se strici oz. elite iz ozadja odločili, kdo bodo novi obrazi. Pumpanje in pranje možganov pa se bo nadaljevalo v naslednjih dnevih in tednih, ko bodo za zdaj še namišljeno stranko s pomočjo Toševega laboratorija vključili v vse predvolilne ankete in jo pozicionirali pri vrhu ali celo na sam vrh, saj je etični Cerar že pozabljen. Nato se bo ustanovila vseslovenska stranka Marjana Šarca. In folk bo spet volil nove obraze, po desni pa nas bodo še naprej prehitevale države iz vzhodnega bloka in balkana, samo mediji po vplivom elit tega še naprej ne bodo smeli poročat, kakor ne smejo, kdo je napravil bančne svinjarije, ki smo jih plačali davkoplačevalci in tudi to se še veno ne bo preiskovalo, saj sami sebe pa je ne bomo preiskovali, a ne?
KLIPAN
# 13.11.2017 ob 17:21
@jbtz
"Ali ima Slovenija res tako "pametne" volilce,da bi za glavnega ministra-Predsednika vlade izvolila humorista,župana z lesarsko šolo ?"

No, glede na to, da smo imeli za predsednika vlade že obramboslovca šolanega na "komunističnem" FDV-ju, bivšega komunista, ki je prestopil med "demokrate" in da so nekateri (kateri že?) predlagali kmeta Podobnika za direktorja Telekoma, bi na tvoje vprašanje lahko odgovoril pritrdilno.
SamoRes
# 13.11.2017 ob 17:18
jbzt
# 13.11.2017 ob 17:02
Ali ima Slovenija res tako "pametne" volilce,da bi za glavnega ministra-Predsednika vlade izvolila humorista,župana z lesarsko šolo ?

Ne blestite ravno vsi od inteligence, najti preprost podatek je temelj funkcionalne pismenosti.

Končal je osnovno šolo Marije Vere na Duplici pri Kamniku. Šolanje je nadaljeval na Srednji lesarski šoli v Ljubljani in opravil maturo. Na prigovarjanje režiserja Marjana Bevka, ki je prepoznal njegov talent, se je vpisal na ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Doštudiral je dramsko igro in umetniško besedo pri profesorju Borisu Cavazzi.
Skippy
# 13.11.2017 ob 23:00
Ha ha ha.
Najbolj smešni so tisti, ki se imajo tu gor za najbolj pametne, ampak kljub temu kar ne vidijo, kam pes taco moli s Šarcem.

ahh. torej je res . Šarec gre na nove volitve z novo stranko , z novimi obrazi , z istimi strici in tetami iz ozadja.
sploh ni bilo mišljeno da Šarec tele volitve zmaga , samo javnosti so ga hoteli predstavit. in da njegova ekipa dobi nekaj predvolilne prakse.


O tem sem pisal že pred 2 mesecema. Takrat sem dobil goro minusov :)
Miham
# 13.11.2017 ob 22:21
Pomislite na stranke kot so npr Piratska stranka ipd... niti teoreticno ne bodo dobili take medijske pokritosti kot Ena dolocena nova stranka z novimi obrazi... vse je lepo vodeno in kontrolirano, je prevec v igri, da bi bilo prepusceni naklucju in neprijetnim presenecenjem za tiste, ki so dejansko pri korito in vodijo to kvazi-pravno drzavo enakih moznosti
Miham
# 13.11.2017 ob 22:12
Evo, nov medijski konstrukt v nastajanju...pa ne da bi se po Zokiju in Cerarju kaj naucili, strici lahko vedno znova peljejo osla (narod) na led s tako imenovanim novim obrazom...z matematicno natancnostjo bi rekel g. Toš
Bivši uporabnik
# 13.11.2017 ob 20:56
O Sarecovi listi ne vemo NIC, razen tega da bo Jani Moderndorfer verjetno presedlal k njim
semaino
# 13.11.2017 ob 20:52
@ti-ne

a si prebral to knjigo, ki govorio o demokraticnih procesih plemen, ki so ziveli na nasih podrocijih?

Kaksno malikovanje koga?

Sarec je nesposoben za vodenje drzave in to nima nic zveze s tem kar ti namigujes, podobno kot Stric, ki obiskuje premierje in jim govori, kdaj naj odstopijo in kdaj ne in kdo je pripravljen od zadaj namesto njih.
amigo
# 13.11.2017 ob 19:20
Zakaj pa "zdrav, uravnotežen" človek potem ne ustanovi take stranke?

Ker "establishment" v Sloveniji ne bo dal medijskega prostora takšnim, ki bi "njihove" lahko ogrozili..."

Tu imaš odgovor na svoje vprašanje. Tipičen primer je bil Kramberger. Najprej so ga podprli, da je nagajal osamosvojiteljem. Ko pa je svojo vlogo vzel zares, se je pojavil "pijani lovec".
tocco
# 13.11.2017 ob 17:45
Pa če bi ljudje iz podeželja volil šarca bi ta zmago pa ga niso you old cat.
MuDeL
# 13.11.2017 ob 17:41
Bogi Janša... Na vsakih volitvah ga premaga nov obraz... Pa drugo leto bo isto...
foxhunt
# 13.11.2017 ob 17:04
po Cerarju cerar, In spet bo narodni interes in slovenci potegnili ta kratko.
Treblinko
# 14.11.2017 ob 09:08
res vsa hvala Alenki,da nas je rešila trojke,sanirala banke

Itak itak, iz svojega žepa se je žrtvovala knede? kako preprost je svet brez dejstev za nekatere..

Btw - nihče res ne ve, kako bi bilo če bi dobili trojko..ali bi bilo bolje ali slabše..
Space Voyager
# 14.11.2017 ob 08:13
Meni se zdi Šarec zajedljiv, ironičen in nasploh zoprn. Takšnih imamo že preveč.
Skippy
# 13.11.2017 ob 23:03
Desničarji se bojijo "levičarja" Šarca, da bodo spet izgubili volitve.
Pa to je noro dobro!


Čemu? A res rabimo še eno stranko, ki ne bo popolnoma ničesar naredila za prihodnost države? Koliko reform je sprejela ta vlada? NIČ. Vse, kar so sposobne slovenske leve stranke, so deliti tuji denar, višati podporo lenuhom in vpeljevati nove davke.
veza
# 13.11.2017 ob 22:35
Miham
# 13.11.2017 ob 22:21

v medije prideš samo na Trumpov način, moraš provocirati, govoriti nesmisle, napadati nasprotnike, potem te mediji citirajo, snemajo, obtožujejo, zastonj propaganda.
veza
# 13.11.2017 ob 19:23
Vedno bolj se kaže destruktivna pojavnost osebe Ivan Janez Janša, uspel je skregati pristaše bivšega DEMOSa in uspelo mu je združiti jugonostalgike in zmerno sredino, ki družno volijo proti njemu in to bo trajalo do konca njegovih politčnih dni, in pika in amen!
SamoRes
# 13.11.2017 ob 18:10
drg
Vse je možno. Slovenca lahko naserješ 100x. #noviobrazi


A ni normalno da voliš novega, če se stari ne izkaže?
Ne razumem kako greš vedno v isto restavracijo, če si že trikrat dobil slabo hrano.#stariobrazi
KLIPAN
# 13.11.2017 ob 17:28
Samo nekaj bi še vprašal-desni pravijo, da je Šarec levičar.
Je tako? Je.
Zakaj vas torej moti, če Šarec kandidira na parlamentarnih volitvah?
Sicer je res, da je Janez bil včasih v ZKJ, ampak vseeno dvomim, da bodo Janševi volilci volili Šarca.
Ga bodo volili volilci Nsi-ja? Močno dvomim.
Ga bodo volilci Angelce in Primca?
Ne bi rekel.
Torej-Šarec lahko škodi samo sredinsko-levemu spektru-kar pomeni Cerarju, SD-ju in Desusu.
In namesto, da bi zaradi tega volilci desnice skakali do stropa od veselja, ker se bodo na sredini in levi sredini glasovi porazdelili, ste ravno vi slabe volje in vam kandidatura Šarca ne paše.
Lepo glasujte za svojo desno stranko, nihče vas ne prosi, da glasujete za Šarca.
Idite na volitve, oddajte svoj glas in problem rešen.
Fora pa je pač v tem, da že vnaprej veste, da spet ne boste zmagali.
Ampak z razlogi zakaj vam spet ni uspelo počakajte vsaj do volitev.
Obtoževati Šarca za vaš neuspeh na volitvah čez pol leta že sedaj, pa je vseeno preseglo tudi moja pričakovanja.
Sci-fi
# 13.11.2017 ob 17:15
Pa to je bil od začetka plan Šarca...
AMFIBIJA
# 14.11.2017 ob 07:30
GREH NAJVEČJI

Greh največji, ki se tu dogaja,
je, ko klovna pač ne občuduješ,
niti ne smejiš se, ne norčuješ,
to pregrešna najbolj je izdaja.

Saj ko njega samega citiraš,
češ da so za klovna ga imeli,
komentar ti bodo v hipu sneli,
češ da publiko samo nerviraš.

Kdo je publika, ki se nervira,
v cirkusu je jasno kot na dlani,
prav zato ukazi klovnov dani,
koga naj in kdaj se cenzurira.
Guliarth
# 14.11.2017 ob 06:55
Odvisno od Kučana. Če ima interese imeti župana in predsednika vlade pod prstom, bo tako.
joey1
# 13.11.2017 ob 22:52
Če bo Šarčeva stranka je pogoru!
veza
# 13.11.2017 ob 22:36
In moraš se fokusirati na določeno populacijo, ne moreš hkrati zadovoljevati upokojencev in mladine, na žalost, druge poti ni.
kapljač
# 13.11.2017 ob 21:39
Najbolj so "zateženi "tisti, ki se volitev sploh več ne udeležujejo. Kdo bo to poslušal?
TOZD
# 13.11.2017 ob 21:12
Te volitve so dokončno pokazale, da del volilnega telesa (cca 20%) voli kogarkoli jim plasira omrežje globoke države, njihova medijska in "civilnodružbena" mašinerija. Včeraj Kresalovo, Jankovića, Cerarja, danes Šarca, jutri lahko tudi Miki Miško. Rezultat je potem realni domet kandidata plus push od omrežja, ki doda tistih 20%.
In Šarec se je pokazal kot nova briljantna izbira strategov omrežja globoke države. Če so z SMC dosegli tako rekoč ustavno večino, bodo s Šarcem desnici dodatno iztrgali še tisti del podeželja, ki ga z LDS, SD, Zares, PS in SMC niso dosegli oz. so ga z "verujočim" Cerarjem že delno. To je še dodatnih 10-15%. To bi potem pomenilo nekako 25-30% SD, 10-15% SMC, 10-15% SMŠ, 5-10% SAB, 5-10% Levica. Koliko torej ostane SDS, NSi, SLS?
Z drugimi besedami, perejo jih kot zelence in če se družba na desni ne bo v naslednjih treh mesecih vsedla, zakopala bojne sekire, sestavila koalicijo in začela z volilno kampanjo, bodo na volitvah od njih ostale samo še črepinje - SDS 15-20%, NSi 5-10%, ostali zunaj DZ.
ti-ne
# 13.11.2017 ob 19:01
boroč

# 13.11.2017 ob 18:21
pa bomo imeli radio ga, ga v parlamentu. To bo zanimivo, ne bi rad zamudil teh predstav.

::::::::::::::::::::
Saj ga že imamo: Grims, Mahnič, Gorenak, Irgl, Janša..... torej, nič ne zamujaš.
Hik
# 13.11.2017 ob 18:58
@KLIPAN
Torej-Šarec lahko škodi samo sredinsko-levemu spektru-kar pomeni Cerarju, SD-ju in Desusu. In namesto, da bi zaradi tega volilci desnice skakali do stropa od veselja, ker se bodo na sredini in levi sredini glasovi porazdelili, ste ravno vi slabe volje in vam kandidatura Šarca ne paše.

Šarec bo pritegnil na volišča dodatne volilce, ki bi sicer ostali doma. Le-ti bodo dodatno oslabili možnosti desnice, saj Šarčeva stranka skoraj zagotovo ne bo šla v koalicijo s SDS, če slednja slučajno dobi volitve...
nevem
# 13.11.2017 ob 18:31
Osel gre samo enkrat na led... Slovenci pač nismo osli... in gremo kolikokrat nekateri hočejo.

Nisem verjel in ne verjamem da je vsak, ki je "samo" nov, že sposoben voditi državo ali vlado. V redu... državo, v našem primeru, s pristojnostmi, ki jih predpisuje naša ustava, nekoliko laže in manj rizično za blagostanje in dobrobit državljanov. Vodenje vlade pa zahteva bistveno več. Ki jih pač nima vsak, ki je le "nov". Cerar ima veliko srečo, da je stanje ta hip na svetovnih trgih takšno kot je in državam kot je Slovenija pisan na kožo. Če pa se vprašamo kaj je storil od tega kar je obljubljal v predvolilnih programih... pa hitro ugotovimo, da prav ničesar. Nasprotno: na ključna odgovorna mesta, ki so bila in so najbolj na udaru korupcije, je postavljal pajace, ki brez slabe vesti podpisujejo vse, kar mu določeni ljudje postavijo predse.

Ampak Slovenci, še enkrat, nismo osli...
In zato me skrbi.
drg
# 13.11.2017 ob 17:50
Me pa res zanima, kaj se bo izcimilo iz gibanja Prstan. Zdaj je kar malo potihnilo. Tisto, kar so objavili na spletni strani, mi je zelo všeč. Upam, da bodo ustanovili stranko. Samo še prave ljudi je treba zbrati. Žal jim je tukaj medvedjo uslugo naredil Virant z svojim manevrom, ko je sesul vlado in uničil Državljansko Listo, ki je bila sicer odličan stranka.
KLIPAN
# 13.11.2017 ob 17:30
@generacija56
"Trenutno v Sloveniji ni stranke, ki bi jo zdrav, uravnotežen človek lahko volil.
In je tudi ne bo.
Ker "establishment" v Sloveniji ne bo dal medijskega prostora takšnim, ki bi "njihove" lahko ogrozili..."

Zakaj pa "zdrav, uravnotežen" človek potem ne ustanovi take stranke?
V čem je problem?
Kazalo