Slovenija
Karl Erjavec je prevzel posle od svoje predhodnice Andreje Katič. Foto: BoBo
Takole sta se rokovala nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in njen naslednik Boštjan Poklukar. Foto: BoBo
Karla Erjavca so na obrambnem ministrstvu pričakali z vojaškimi častmi. Foto: BoBo
Ministrstvo za pravosodje: Goran Klemenčič (odhaja) in Andreja Katič (nova ministrica). Foto: BoBo
       Grem k Papežu (Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, op. a.) in v naravo. Če pa bo kdo potreboval mogoče kaj mojega znanja, pa bom na razpolago.       
 Nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob odhodu z zdravstvenega ministrstva.
Milojka Kolar Celarc je Samu Fakinu predala primopredajno poročilo in tudi vso pripravljeno zakonodajo. Foto: BoBo
       Minister za zunanje zadeve je največkrat na letalu ali pa na letališčih.       
 Nekdanji minister za zunanje zadeve Karl Erjavec o tem, da je bolj malo uporabljal svojo pisarno na Prešernovi cesti.
Dozdajšnja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in novi minister Andrej Bertoncelj sta med predajo poslov izrazila zadovoljstvo, da je resor v dobri kondiciji, javne finance pa zdrave. Foto: BoBo
VIDEO
Na ministrstvih so se zvr...
VIDEO
Novi ministri so prevzeli...

Dodaj v

Bivši in novi ministri so si predali posle, nekateri odhajajo zadovoljni, drugi z grenkim priokusom

Novi ministri so prevzeli dela in naloge od svojih predhodnikov
14. september 2018 ob 08:10,
zadnji poseg: 14. september 2018 ob 15:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Novi ministri so po ministrstvih prevzemali resorje od svojih predhodnikov. Posebej slovesna primopredaja je bila med dozdajšnjo ministrico za obrambo Andrejo Katič in novoimenovanim ministrom za obrambo Karlom Erjavcem, ki so ga sprejeli z vojaškimi častmi, Katičeva pa je odšla skozi častni kordon Slovenske vojske.

Erjavec je ob prevzemu poslov napovedal, da bo njegova prva naloga ugotoviti, katere so konkretne grožnje za Slovenijo, in vzpostaviti sistema Slovenske vojske ter zaščite in reševanja, da bosta lahko odgovarjala na varnostne izzive. "Želim pa si, da ne bi bilo nobenega varnostnega izziva, da ne bo treba uporabljati kapacitet, a v tem nemirnem svetu moramo biti v vsakem trenutku pripravljeni. Kot minister za obrambo vidim ravno to svoje poslanstvo v tem mandatu," je dejal in dodal, da se zaveda, da ga čaka težko delo.

To sicer ni Erjavčev prvi mandat na čelu obrambnega resorja. Na tej funkciji se je preizkusil že v mandatu 2004-2008. A varnostne razmere so se od takrat zelo spremenile, po njegovih besedah Sloveniji namreč takrat ni pretila nobena nevarnost, razen naravnih nesreč. Med novimi grožnjami, ki smo jih deležni, je med drugim naštel množične migracije, terorizem, radikalizacijo in nestabilnost Zahodnega Balkana.

Andreja Katič, ki bo ministrovanje nadaljevala v pravosodnem resorju, je spomnila, da so v njenem mandatu zaustavili trend padanja obrambnih izdatkov, povečali sredstva, začeli modernizacijo Slovenske vojske, ostal pa je še izziv na področju kadrov.

Györkös Žnidar je svoj mandat ocenila kot izjemno naporen
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je prevzel posle od svoje predhodnice Vesne Györkös Žnidar in jo pohvalil, da mu resor prepušča v dobri kondiciji. Györkös Žnidar je svoj mandat na notranjem ministrstvu označila kot izjemno naporen. Za enega svojih največjih uspehov šteje, da jim je uspelo ustaviti stagnacijo policije in zagotoviti temelje za njen razvoj v prihodnje.

Med ključnimi dosežki svojega mandata je omenila tudi prenovo policijske zakonodaje in obvladovanje migracij. "V mojem času je šlo skozi Slovenijo okoli pol milijona ljudi, varnostna slika pa se praktično ni spremenila," je poudarila.

Novi notranji minister pa je napovedal, da bo migracijska problematika njegovo prioritetno področje, in poudaril še boj proti kriminaliteti ter druge varnostne izzive.

Milojka Kolar Celarc gre k "Papežu"
Primopredajo poslov sta opravila tudi novi minister za zdravje Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc, ki z ministrstva odhaja z dobrimi občutki, saj so po njenih besedah naredili zelo veliko. Fakinu je predala primopredajno poročilo in tudi vso pripravljeno zakonodajo. Novi minister pa o težavah ni želel govoriti. Pojasnil je le, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni za zdaj ostaja v takšni obliki, kot je. Se bo pa pogovoril s pristojnimi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in upa, da bodo skupaj našli "pot za korist otrok, ne pa za medsebojno prepiranje".

Kolar Celarčeva pa bo po koncu ministrovanja očitno šla spet v pokoj. "Grem k Papežu (Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, op. a.) in v naravo. Če pa bo kdo potreboval mogoče kaj mojega znanja, pa bom na razpolago," je dejala danes.

Cerar: Slovenija je pomemben dejavnik
Dozdajšnji zunanji minister in novi obrambni minister Karl Erjavec je predal posle svojemu nasledniku, nekdanjemu predsedniku vlade Miru Cerarju, ki je po primopredaji poudaril, da se je Slovenija v zadnjih letih po izhodu iz gospodarske krize znova uveljavila v Evropi in svetu kot pomemben mednarodni dejavnik, kot odgovorna in zanesljiva država.

"Čeprav smo po obsegu in številu prebivalcev med manjšimi državami, se našega mednarodnega vpliva ne more meriti kot vpliva majhne države, ker je Slovenija članica Evropske unije, zveze Nato in OECD-ja," je dejal.

Opozoril je tudi na to, da svet danes ni tako stabilen, kot bi si želeli, Evropa in naša okolica sta pod nenehnimi varnostnimi grožnjami in pod pritiskom nezakonitih migracij. Napovedal je kontinuiteto na področjih, na katerih je bilo opravljeno dobro delo, kjer se bodo pojavili novi izzivi, pa je obljubil, da si bo skupaj z ekipo na zunanjem ministrstvu po najboljših močeh prizadeval za koristi Slovenije in njenih prebivalcev.

"Slovenija je tako povezana s svetom, da na nas vpliva vse, kar se zgodi v svetu. Zato je pomembno, da se naša zunanja politika pravočasno odzove na te spremembe in da se umestimo med tiste države, ki dobro mislijo, se borijo za demokratične vrednote, vladavino prava in človekove pravice," je poudaril. Prizadeval si bo za čim boljše odnose s sosednjimi državami, posebna skrb bo namenjena zamejskim Slovencem, še naprej bo krepil gospodarsko diplomacijo.

Medved ne bo vodil pogajalcev
Novi minister za javno upravo Rudi Medved je ob prevzemu resorja kot eno izmed perečih težav navedel plače v javnem sektorju in napovedal, da bodo delo na tem področju začeli že ta mesec, saj želijo to problematiko v soglasju s sindikati čim prej rešiti. Obenem pa je pojasnil, da sam ne bo vodil pogajalske skupine.

Kot je pojasnil, težko napove datum ali uro, kdaj bodo s sindikati prvič sedli za pogajalsko mizo. Zatrdil pa je, da bodo delo na tem področju začeli že ta mesec. Obenem je izrazil veselje, "da prihajajo neki signali, da so se sindikati pripravljeni vsi skupaj pogajati za pogajalsko mizo z vladno ekipo". "Seveda pa bomo nekaj dni vendarle še potrebovali, da vdihnemo in se tudi sami opremimo s podatki," je dodal.

Pogajalska skupina se bo po njegovih besedah najprej dodobra seznanila z dozdajšnjim potekom pogajanj in njihovo vsebino, saj nihče izmed članov pogajalske skupine do zdaj ni sedel na pogajanjih. "Ker se zelo ugiba, kdo bo v tej pogajalski skupini, vam lahko povem, da je sklep tako predsednika vlade kot tudi na ravni celotne vlade, da ne bo minister za javno upravo tisti, ki bo na prvi bojni črti na teh pogajanjih, ampak da bo to kompetentna pogajalska skupina," je pojasnil.

Obenem je zatrdil, da imajo pogajalsko skupino oblikovano, lahko pa se ji pridruži še kdo. Zato v tem trenutku po njegovem mnenju ni najpomembneje, da bi našteval imena. "Mislim, da je zelo pomembno sporočilo, da ta ekipa obstaja, da bo v zelo kratkem času tudi pripravila pogajalska izhodišča in da se končno začnemo pogajati," je dejal.

Javne finance so zdrave
Dozdajšnja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in novi minister Andrej Bertoncelj sta med predajo poslov izrazila zadovoljstvo, da je resor v dobri kondiciji, javne finance pa zdrave. "Na ministrstvu bomo nadaljevali in nadgrajevali zastavljene dejavnosti," je napovedal Bertoncelj, ki se bo takoj posvetil pripravi sprememb proračuna 2019, saj so roki za to "zelo kratki oz. do konca meseca".

Pri tem bodo ključni sprostitev varčevalnih ukrepov na področju plač v javnem sektorju, hitrejše črpanje evropskih sredstev in učinki večjih transferjev na področju sociale. V ospredju pa bodo tudi zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so v četrtek takoj po imenovanju vlade znova aktivirali stavko v šolstvu in vlado pozvali k nadaljevanju pogajanj.

"Karte se pred začetkom pogajanj praviloma ne razkrivajo," je danes glede tega povedal novi finančni minister in dodal, da bo to v primarni domeni ministra za javno upravo Rudija Medveda. "Želim dati jasno sporočilo, da bomo v ta dialog vključili vse socialne partnerje, in pričakujem, da bodo stvari potekale konstruktivno ter v okviru naših javnofinančnih zmožnosti," je poudaril Bertoncelj.

Odhod z grenkim priokusom
Dozdajšnji minister za pravosodje Goran Klemenčič in nova ministrica Andreja Katič sta se v zadnjih dneh večkrat srečala. Katičeva je napovedala, da bodo nadaljevali vse odprte projekte, kar se tiče že pripravljene zakonodaje, pa da jo bodo znova vložili v postopek.

Katičeva je ocenila, da ministrstvo za pravosodje prevzema v zelo dobri kondiciji in da je pripravljenih veliko projektov, ki sicer niso ugledali luči sveta. "V tem mandatu je bilo opravljenega zelo veliko dela in verjamem, da bomo uspešno nadaljevali pot z vsemi projekti, ki so v delu," je dejala.

Klemenčič pa je ocenil, da so na ministrstvu v njegovem mandatu opravili veliko dela, vendar so tudi zadeve, zaradi katerih državljani ne morejo biti zadovoljni, in take, "zaradi katerih sam ministrsko mesto zapuščam z grenkim priokusom".

"Ne morem mimo nekaj projektov, za katere sem verjel, da bodo pomembno prispevali h krepitvi pravne države v Sloveniji na tistih področjih, ki posameznike najbolj zadevajo, pa smo bili neuspešni. Govorim o reformi kazenskega pravosodja, o reformi protikorupcijske zakonodaje, o zakonu o sistemskih preiskavah in o reformi sodne mreže. Ti so uspešno prestali vlado, potem pa so se zgubili pod pritiski interesnih skupin in včasih dvoličnostjo tudi vladajoče politike, tudi nenačelnosti stranke, na listi katere sem bil minister," je dejal Klemenčič in opozoril, da bo tudi največji izziv za Katičevo.

Kopač Mrakova predala buteljko
Odhajajoča ministrica za delo Anja Kopač Mrak je predala posle ministrici Kseniji Klampfer in izrazila željo, da se bodo dober socialni dialog in dobri odnosi s socialnimi partnerji nadaljevali tudi v prihodnje. Klampferjeva je zagotovila, da si bo prizadevala, da nadaljuje dobro delo predhodnice.

Kopač Mrakova, ki bo nadaljevala delo kot državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, je Klampferjevi kot "simbolno štafeto" predala buteljko vina, ki jo je prejela od svojega predhodnika Andreja Vizjaka.

Pregled pripravljene zakonodaje
Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob prevzemu poslov od dozdajšnje ministrice Maje Makovec Brenčič med prvimi nalogami napovedal pregled, kako daleč je priprava nekatere zakonodaje. Med drugim namerava pregledati, kako daleč je priprava popravkov zakonodaje, ki se nanaša na osnovne in srednje šole, ter kakšno je financiranje vzgoje in izobraževanja.

Novi šolski minister je ob primopredaji komentiral tudi četrtkovo sporočilo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da je stavka v vzgoji in izobraževanju znova aktivna. Takšno napoved je, kot je dejal, pričakoval. Upa, da bodo "centralna pogajanja začeli čim prej in da jih bodo pripeljali do uspešnega konca". "Nihče si namreč ne želi ponovitve stavke, ker je šolski sistem tisti, ki je stabilizacijski v tej državi. Temu primerno ga je treba nadgraditi in temu primerno mora delovati," je dodal.

Tretja os in drugi tir
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob prevzemu poslov od predhodnika Petra Gašperšiča med ključnimi projekti njenega mandata znova poudarila tretjo razvojno os, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta. "Ti so pripeljani do faze, ko jih bomo lahko začeli realizirati," je napovedala.

Med največjimi dosežki preteklega mandata pa je Gašperšič poudaril, da je samo letos aktivnih več kot 250 gradbišč na cestni infrastrukturi. V preteklem mandatu so skupaj prenovili več kot 800 kilometrov cestne infrastrukture in več kot 200 kilometrov železniških prog.

Gašperšič se vrača na okoljsko ministrstvo, kjer mu je v času ministrovanja mirovala pogodba o zaposlitvi. "Bom pa sodeloval z ministrom Juretom Lebnom, tako da bom predvidoma pri njem v kabinetu," je dejal. Leben je bil sicer v času Gašperšičevega mandata njegov državni sekretar, skrbel pa je za vodenje projekta drugi tir.

Varna, domača in kakovostna hrana
Nova kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je ob primopredaji poslov od dolgoletnega ministra Dejana Židana, ki se je zdaj preselil na položaj predsednika DZ-ja, ponovila prednostne naloge, kot so zagotavljanje varne, domače in kakovostne hrane z znanim poreklom in izvorom, skrb za dobre in korektne odnose vzdolž prehranske verige, pomemben del dejavnosti bo tudi upravljanje tveganj v kmetijstvu, med katerimi so največji učinki podnebnih sprememb.

Kratkoročno najpomembnejše opravilo, ki ga bodo na ministrstvu začeli že v ponedeljek, pa so priprave na izvajanje skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem proračunskem obdobju EU 2021–2027.

Z vsemi deležniki bo treba po njenih besedah sodelovati pri pripravi usmeritev in ciljev, ki bodo čim bolje služili temu, da "se približamo ciljem kmetijske politike na evropski ravni in zadostimo domačim specifikam, tako da odpravimo pomanjkljivosti iz preteklosti in naredimo čim več razvojnih korakov naprej".

Prva naloga so odpadki
Naša glavna naloga je, da dvignemo zavedanje pomembnosti ministrstva za okolje in prostor v vseh drugih politikah resorjev v državi, je ob prevzemu poslov od predhodnice Irene Majcen povedal novi minister Jure Leben. Prepričan je, da se bomo le tako kot družba lahko razvijali. Novega ministra sicer že danes čaka sestanek na temo odpadkov. Prihodnji teden bo v ospredju Celjska kotlina "in nato naprej z vsemi odprtimi zadevami, ki potekajo", je pojasnil in dodal, da je treba rešiti tudi problematiko v Mežici.

Bandelli se bo usmeril v črpanje evropskih sredstev
Marko Bandelli
, ki je od Alenke Smerkolj prevzel službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je napovedal, da se bo 100-odstotno usmeril v koriščenje evropskih sredstev iz obdobja 2014-2020 in v novo finančno perspektivo. "Ta bo krutejša za določene regije, zato bo potreben kompromis," je poudaril.

Novi minister brez listnice si poleg maksimalnega črpanja evropskih sredstev želi tudi, da bi vladna služba prerasla v ministrstvo, pod svoje okrilje pa dobila tudi del področja lokalne samouprave.

Peter Jožef Česnik je od Gorazda Žmavca prevzel vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter napovedal, da se bo pri vodenju urada posvetil Slovencem v zamejstvu in mladim, zahteval pa je tudi več finančnih sredstev za urad.

G. C., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Grof Celjski
# 14.09.2018 ob 08:29
Pa saj ne moreš verjeti oba nesposobneža Korla in Katičevo bodo pospremili z vojaškimi častmi. Dobro so začeli. Ne vem s čem sta si to zaslužila?
jan(ez)ch
# 14.09.2018 ob 08:43
Kaj res ni nikogar drugega kot Karla Erjavca. Tipo predstavlja vse, kar politik ne bi smel biti in je še vedno poleg!!! Pri nas podeljujejo doživljenjske mandate?
Simba
# 14.09.2018 ob 09:12
mene bolj zanima kdaj mislijo "krizni" DDV znižati nazaj na normalno raven!
Bolek
# 14.09.2018 ob 09:04
Ne znam si predstavljati, kako bo ta vlada funkcionirala?

- Predsednik vlade vlade ima za sabo stranko, ki je na volitvah dobila dobrih 12% glasov, se pravi zelo majhna podpora - posledic je majhna moč pri odločitvah.
- V vladi so tri skoraj enako močne stranke, od katerih sta dve že sedaj popolnoma skregani.
- Potem je tu še prepirljiva Alenka, ki ji še Zoki ni bil kos.
- Da o Karlu Erjavcu sploh ne govorimo, ki je vse, česar se je lotil, totalno zavozil.
- Skoraj sem pozabil še Levico, ki se bo igrala s predsednikom vlade kot z lutko na vrvici. Za vsako odločitev bo moral prositi Levico, da mu jo odobri in potrdi.

Res lepa perspektiva te nove super vlade.
NOPCBS
# 14.09.2018 ob 08:32
s tem se pa vsaka vlada lahko ukvarja ves cas...
da ne omenjamo izgube pol leta z menjavo vlade,
ki je dejansko ista z dodanimi tremi strankami
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 09:45
Zakaj nihce ne upa uxiteljem povedat, da so preplacani in priviligirani?
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 09:30
Zaj veste zakaj Levica noce bit v vladi. Ta stranka je namrec polna clanov SVIZa (eden od njenih ustanoviteljev je sam Strukelj).
semaino
# 14.09.2018 ob 09:15
Prva naloga vlade bodo, kot kaže, pogajanja z javnim sektorjem

Mandat Mira Ceraja se je zacel z velikim napadom, da se odvzame poslanski mandat JJ. Tri mesece so naprej, nazaj, gor, dol. Jansa to, Jansa ono itn. Iskali luknje, da bi mu odvzeli mandat in jih pravo in pravna ureditev ni zanimala. Samo, da ga vrzejo iz parlamenta.

Meni se je zdelo - pa kaj so ti nori, namesto, da bi se vrgli na delo in si dali zagona. Koncalo se je klavrno - brez ene same reforme in z stagniranjem na vseh podrocjih.

Mandat gospoda Marjana Sarca pa bo kaj pogajanja z javnim sektorejem?

Jaz bi jih nagnal na ulice, mesec, dva tri, ce je potrebno. Place ne bi dobili. Pa se lahko tozimo, ce ima narod cas in sposobnost, da dva tri meseca ne dobi place. Hitro bi se pobrali v pisarne in sole. Pogovarjal bi se samo z gasilci, medicinskimi sestrami, z cistilkami, hisniki ipd.

Strukelj bi pa lahko prisel za mizo samo, ce bi se pogovarjali o kompletni reformi, ki bi jo izvedli v 4 letih - z placami vred. Samo po denar nihce ne bi hodil k meni.
Kozi03
# 14.09.2018 ob 09:14
Noben medij ni vprašal med soočenji kakšni so načrti za reševanje stavke javnega sektorja. In zdaj dobimo stavko, ki se nadaljuje že prvi dan nove vlade, kar je nesprejemljivo. Če bodo pa ugodili javnemu sindikatu, se bo zgodil domino efekt, s čimer bo padla tudi ta vlada.
mattyy
# 14.09.2018 ob 09:24
Ko se vstane javni sektor vsi pokleknejo, ko se prvič v samostojni Sloveniji vstanejo gospodarstveniki pa je celi halo.
gorenc25
# 14.09.2018 ob 10:44
Sprejem Erjavca z vojaškimi častmi je navadna sramota.
pina1
# 14.09.2018 ob 09:18
In kaj bo sedaj prva naloga nas državljanov ?

Da si naredimo zaloge hrane, da probamo čimveč ozimnice pripravit in kurjave , ker se bojim, da bomo kmalu lačni in na mrzlem. Boste videli, preprosto bo zmanjkalo denarja in ti klukci bodo težko kakšna posojila dobili glede na politiko , ki so si jo zastavili. Zmanjkalo bo zdravil, ker sledi bankrot zdravstva, itd....
Preveč črno gledam ?
vrtojb56
# 14.09.2018 ob 10:41
Dva otroka mam v vrtcu in tokrat bosta oba na dan stavke tudi v vrtcu. Zadosti je tega izsiljevanja.
DrKult
# 14.09.2018 ob 09:58
Krasno. Pa glih smo nehali proizvajat proračunski minus.
Skippy
# 14.09.2018 ob 09:44
Spet nas bodo dodatno zakreditirali in obdavčili. Primite se za žepe.
Coli
# 14.09.2018 ob 09:11
Itak! Hitro raztalat, dokler ne bo prepozno. Rast po novem letu preide v cikel padanja, kjer bo najprej klecnil realni sektor. Javnaški kruhoborci si seveda ne dobo trgali sveže zabele iz ust, zato v 2020 pride streznitev v obliki defaulta in prenehanju slovneske ekonomske suverenosti. Zadnji, ki odide naj za sabo ugasne luč!
Sorrento
# 14.09.2018 ob 10:35
Tisti učitelj, ki ni zadovoljen, lahko kadarkoli da odpoved in gre delati v realni sektor. In tam bo lahko dokazal kako zelo sposoben je in šefu dal ultimat, kako zelooo ga mora plačati.

Sicer pa je v LJ ob vsakem razpisu za učitelja vsaj 200 prijav. To pove čisto vse!
Nadja92
# 14.09.2018 ob 13:12
Berem komentarje in vidim, da glede ene stvari pa imamo konsenz. Erjavca nihče ne mara, na žalost pa nihče ne ve kako se ga znebit.
RJSlo
# 14.09.2018 ob 12:59
P. S. Imam še boljši oziroma perspektivnejši predlog. Služba v javnem sektorju naj postane dedna. Ha? Edvard se lahko skrije. Idej polno.
VICTORIA99
# 14.09.2018 ob 11:02
Za uslužbence javnega sektorja država vplačuje po 300 eur za dodatno pokojninsko zavarovanje. O tem so pa vsi tiho.
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 10:37
@šurda
Težka bodo pogajanj z sindikati a brez javnega šolstva in javnega sektorja ne gre !

Edini ki si v JS zasluži višjo plačo so tisti v plačnem razredu J!
Težava je, da bodo ravno ti spet potegnili ta kratko napram ostalim, saj jih bo lasten sindikat prodal za 3.5 € povišice!
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 10:14
@šurda
Oba najbolj glasna sta dobila ogromno nepovratnih
sredstev tako Akrapovič kot Boskaroli ! Vsak po nekaj
milijonov €.

Sicer sta oba od takrat že mnogo več plačala v državno blagajino preko davkov in dajatev, ampak taki detajli so tu nepomembni ne? Sicer pa kakor vem učitelji ravno tako dobivajo "nepovratna sredstva" od države v obliki plače, samo da oni nič ne vplačajo.
Zlobni škrat
# 14.09.2018 ob 14:06
Korl JAmes Bond erjavec in Šaleški lobij v momentu poljuba
success
# 14.09.2018 ob 11:25
ja kako pa, prvo spet javni sektor. pa ni nam pomoci
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 11:11
Če bom koga res pogrešal v vladni ekipi je to Vesna Györkös Žnidar!!!
Upam, da bo Poklukar sprožil postopek zoper PIC, ki tihotapi ilegalce v Slovenijo in grozi policiji, hkrati pa, da bo pravosodna ministrica Katičeva pozabila na strankarsko pripadnost in ne bo ustavljala postopkov!

......ah, in potem spoznam da svizec zavije čokolado in se poda na potep........
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 10:00
Ah, bejž bejž.
To je pa čisto nepričakovano!
klepar
# 14.09.2018 ob 09:45
Tudi Jezusov krušni oče je bil tišlar in mladi mesija naj bi najprej začel v njegovi delavnici. Dokler ni spoznal, da lahko dela čudeže.
Gremo Serpentinšek, vsaka podobnost z zgoraj navedeno povedjo je zgolj naključje.
The Matrix
# 14.09.2018 ob 11:41
Kako izgleda brutalno varčevanje v javnem sektorju Branimir style :)

Churchill W.
# 14.09.2018 ob 10:43
@šurda
Ker sem zaposlen dajem po 5€ za Rdeči križ in Karitas, velikokrat pošljem tudi SMS na 1919
ter darujem po 1€ !


Veš, ko bo teh 5€ in 1€ šel samo tja kjer ga potrebujejo, ne pa v žepe funcionarjev ki vodijo te organizacije (še polno takih je, od UNICEF-a navzdol) takrat bo pa marsikdo prispeval veiko več!

Jaz npr. brez težavav namenim tudi nekaj več kot 5€ projektu Boterstvo! Do danes, edini ki so verodostojni, kjer ni bilo enega škandala s finančnimi sredstvi, enega škandala z vodstvom projekta...... Če bom namenil moj "višek" tudi v prihodnje pa je odvisno izključno ter samo od njih samih! Nagrajujem humanitarnost ki to je, ne pa polnjenje žepov tistih, ki si ta sredstva pod pretvezo "obratovalni stroški" dajejo v lastni žep!
picu
# 14.09.2018 ob 09:09
Takle mamo...
Janček
# 14.09.2018 ob 14:26
Največ zaslug za sestavo te vlade ima zagotovo strah pred Janšo, ki se ga avtohtoni slovenski levičar boji kot hudič križa, vampir česna ali lenuh dela.

Zato osebno tudi sam verjamem, da se morajo levičarji zahvaliti Janši za zasluge pri na videz nemogoči sestavi nove vlade... sedaj pa bo sledilo tisto glavno, namreč da bo vlada morala začeti delati, kar pa meji že na misijo nemogoče. Zato jih bo potrebno vsak dan strašiti z Janšo in po potrebi še povečati dnevni odmerek Janše, ker to je verjetno edino lepilo, ki (še) drži to vlado skupaj.
the law1
# 14.09.2018 ob 11:31
@nonchance4u

Dosti je bilo uravnilovke, naj bodo plačani po opravljenem (kakovostnem) delu.

Pa saj ravno ti javnosektoraši se določitve pravih standardov in normativov za meriti uspešnost dela bojijo kot hudič križa.

Kakšno leto nazaj se je pojavila neka lestvica o kvaliteti šol, ki jo je napravil nek inštitut. Svizci so ponoreli in dosegli da se je vse pometlo pod preprogo.
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 11:14
Novi finančni minister Andrej Bertoncelj .......... prioritetna naloga vsekakor ostaja makroekonomska stabilnost, ter omenil še stabilno in predvidljivo poslovno okolje, boljše upravljanje državnega premoženja

Veste kaj je absurdnega v tej izjavi?
Da je kot prioriteto potrebno izpostaviti boljše upravljanje državnega premoženja!
To NI prioriteta! To je nekaj kar bi MOGLO BITI samo po sebi umevno ter delujoče! Že od '91 naprej!
Simba
# 14.09.2018 ob 11:00
jaz pa imam eno idejo. naj razpise za delovna mesta v JS dajo kot javno naročilo...

zakaj?
1. na javnem naročilu mora jasno pisati kakšni so pogoji in morajo biti napisani tako, da se lahko prijavi več ponudnikov
2. izberejo najcenejšega ponudnika

torej bi dobili za določeno delovno mesto vedno tistega ki je pripravljen delati za najmanj...

win:win situacija:
- človek bi dobil delo
- veze in poznanstva bi odpadla
- proračun bi bil minimalno obremenjen

kaj je javni sektor, a ste za to? pač, svobodni trg ponudba - povpraševanje pa te zadeve...
sej veste: tko k morajo delat vsi ostali v sloveniji...
rubin
# 14.09.2018 ob 10:47
Da nebi slučajno popustili, vlada! Sviz nima mandata miljona volilcev, da bi jih izsiljeval preko davkov za jih preplačati. Naj se upošteva da je služba v javni upravi bolj sigurna, zato mora biti ene 15 % nižja kot primerljiva v gospodarstvu, ne pa 30%višja! To ni nikjer po svetu, razen v Grčiji in podobnih državah kjer javna uprava uživa privilegije...
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 10:09
@šurda
Oba najbolj glasna sta dobila ogromno nepovratnih sredstev tako Akrapovič kot Boskaroli ! Vsak po nekaj milijonov €.

Si pozabil da je bila tvoja Levica pri tarči ujeta na LAŽI, ko je trdila da je Akrapovič dobival državna sredstav?

No ja, kaj drugega pričakovati. Če dolgo ponavljaš laž postane resnica. Če to počnejo v SDS in njeni podporniki, zakaj se nebi enakega postopka posluževali v Levici in njeni podporniki.
Sklonjen
# 14.09.2018 ob 13:01
@Churchill W.
Glede na to, da živimo v svobodni državi ........kdo ti brani zamenjati delovno mesto? Če si nezadovoljen, premalo plačan, ti gre na živce kapitalistični šef, .... zamenjaj službo! Ali pa še bolje - odpri s.p. in delaj sam zase! Bodo sam svoj šef, odvisen izključno od svojega dela, svojega znanja, svojih možnosti, svojih idej, sam ustvarjaj in sam troši svoj denar....
10 min ti vzame, da odpreš s.p. in začneš.


Tole si šurdi lepo povedal, jaz pa dodajam .... kdor se ni potrudil za kvalitetno izobrazbo, bo pač opravljal slabo plačana delovna mesta, tako je prav in tako bo tudi ostalo. Je pa vedno čas, da se posameznik odloči in namesto tarnanja kako hudo je v nočni izmeni Revoza zaviha rokave in se loti študija, ki mu odprl nova znanja in s tem priložnosti!
rjaklic
# 14.09.2018 ob 10:02
"Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek bo najprej preverila, kje je dejansko projekt 3. razvojne osi, 2. tira." Haha
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 12:36
@šurda
Škode kakršne koli debate z nekaterimi tu gor, tistimi denimo, ki NIKOLI niso fizično delali in nas
zato podcejujejeo ! Za take je samo eno zdravilo 3 mesece nočne smene v Revozu, pa da vas vidim !


Glede na to, da živimo v svobodni državi ........kdo ti brani zamenjati delovno mesto? Če si nezadovoljen, premalo plačan, ti gre na živce kapitalistični šef, .... zamenjaj službo! Ali pa še bolje - odpri s.p. in delaj sam zase! Bodo sam svoj šef, odvisen izključno od svojega dela, svojega znanja, svojih možnosti, svojih idej, sam ustvarjaj in sam troši svoj denar....
10 min ti vzame, da odpreš s.p. in začneš.
samo.hladnik
# 14.09.2018 ob 12:12
Samo če si učitelj, se ti letni pavšal v kampu res splača!
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 11:21
@Černibog
Tale Medved je jasno povedal da je javna uprava zelo, če ne najbolj pomembna v državi. Glede na to lahko računamo na povišanje plač v javnem sektorju.

No, JS je v resnici zelo pomemben! JS predstavljajo medicinske sestre, gasilci, vzgojiteljice, učitelji, zdravniki, policisti, vojaki, ...... Vse od njih potrebujemo v vsakdanjem življenju!

Težava pa je da je preveč uradnikov in premalo izdelan načrt nagrajevanja, stimulacije, .... Pač večni priveski dobivajo več za manj dela. V JS in JU je vedno nagrajen tisti, ki ne dela in njegovo delo opravlja - poleg svojega - nekdo ki je pod njim! Hkrati pa je težava z zaposlovanjem - ni važno kaj znaš in koliko si dober, važno je da si naš ali pa da te potegne vanj nekdo z družinskimi vezami!

Tretja težava pa je, da je preveč birokracije in da kljub temu da smo v 21. stoletju in je praktično vse digitalizirano, delo opravlja praktično enako število uradnikov kot pred 20 leti, ko je svetu vladal papir!
the law1
# 14.09.2018 ob 10:49
@šurda

Javni sektor pač mora biti, tako kot podjetniki a
taki, ki delavca POŠTENO plačajo, ne pa nekateri
naši.
Oba najbolj glasna sta dobila ogromno nepovratnih
sredstev tako Akrapovič kot Boskaroli ! Vsak po nekaj
milijonov €.


Tako pač je sila preprosto ! Nisem vedel, da je OECD
na strani Levice, ker tudi oni predlagajo zvišanje
nekaterih davkov !


Glede na to kar trdiš ti potem ne bo problema napisat koliko točno in kdaj je dobil vsak posebej.

Kot drugo pa ja itak OECD govori o večji obdavčitvi kapitala a v isti sapi govori o zmanjšanju obdavčitve plač, zmanjšanju javne potrošnje in še zmanjšanje marsičesa. Potrebno je pač gledati komplet, kar vam itak ni jasno.

Samo kot primer ne mi potem jokat, da ubogi upokojenci z npr. 200.000 vredno nepremičnino ne bodo morali plačevati nepremičninskega davka v višini 3% (višina davka na danskem)
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 10:34
@GORILA
Kaj pa je normalna raven?
Tista, ki smo jo imeli, preden so uvedli krizni DDV.
intelekt
# 14.09.2018 ob 10:24
Po mojem se bo zapletlo ker bodo kar naenkrat vloge obrnjene. Pod pritiskom levice in SD jim bo vlada hotela dati več kot zahtevajo.
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 10:06
Ej @šurda
Je ta stavek, ki ga ponavljaš tudi tvoja večerna in jutranja molitev?
Malce me skrbi zate, ker ko te nekaj ali pa nekdo preganja v mislih 24/7 se ti lahko zgodi, da postaneš paničen, obseden in družbeno ter socialno nefunkcionalen.

Za pogum.... slovenski pregovor o strahu:
"Kdor strah v glavi nosi, temu je vsaka senca pošast."
macupicu
# 14.09.2018 ob 17:42
Kar se tiče Erjavca - še se nam bo svet smejal...
pina1
# 14.09.2018 ob 15:13
Prvo sliko si bom natisnila in jo nalimala na hladilnik....izguba kil zagotovljena....bljak...
zamudnik
# 14.09.2018 ob 14:47
Verjetno največji dan v zgodovini samostojne Slovenije: uradni začetek kulture kolobarjenja na ministrskih njivah. Tako kritizirane predhodnike zamenjujejo isti, samo pisarne so zamenjali. Čestitamo in pozdravljamo!
akulinakul
# 14.09.2018 ob 14:16
kaj dela negativna selekcija...:)
Sorrento
# 14.09.2018 ob 11:22
NE učiteljem!

Glede na ogromno počitnic, pogoje dela: bistveno manj kot 8 ur ter varnost zaposlitve, bi morali te plače znižati ker so višje kot primerljive glede na plače v realnem sektorju.
Kazalo