Tožilstvo je policiji že naročilo, naj ukrepa, so sporočili iz iniciative. Foto: BoBo
Tožilstvo je policiji že naročilo, naj ukrepa, so sporočili iz iniciative. Foto: BoBo

Skupina je ovadbo, dopolnjeno z obrazložitvijo, tokrat poslala tudi Borutu Pahorju. Prvo različico so začeli posredovati medijem in tožilstvom že decembra. Zdaj pa, pojasnjuje iniciativa, so po mesecu dni prejeli uradni odgovor enega izmed slovenskih tožilstev, ki v dopisu eno izmed slovenskih policijskih uprav prosi, naj kriminalisti opravijo razgovore s tistimi, ki so podali kazensko ovadbo, in ugotovijo, zoper koga so podali ovadbo, saj ta zajema zelo širok krog osumljencev in kaznivih dejanj.
Kriminalistični policiji je tožilstvo tudi naložilo, da mora v zvezi s kazensko ovadbo ugotoviti vse časovne, krajevne in druge pomembne okoliščine, povezane s kaznivimi dejanji, ki so navedena v kazenski ovadbi. Predlagalo je tudi, da se kriminalisti povežejo z drugimi policijskimi upravami in Nacionalnim preiskovalnim uradom, da se ovadbe ne bi obravnavale dvakrat.
Od Pahorja zdaj pričakujejo, da bo dokumenta podprl, se zanju zavzel in naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo njuna vsebina uresničena, so še zapisali. Ovadbo sicer lahko podpiše vsak Slovenec in jo posreduje na eno izmed okrožnih državnih tožilstev. Ker vsote oškodovanja ni mogoče natančno oceniti, znaša pavšalni zahtevek za odškodnino 30.000 evrov.