Ustavno sodišče naj bi to tematiko obravnavalo že prejšnji teden, a so točko dnevnega reda prestavili. Foto: BoBo
Ustavno sodišče naj bi to tematiko obravnavalo že prejšnji teden, a so točko dnevnega reda prestavili. Foto: BoBo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na ustavno sodišče v zvezi z zakonom za uravnoteženje javnih financ vložila več predlogov. Ustavni sodniki bodo najprej odločali o predlogu ZSSS-ja, da sporne člene zakona obravnavajo absolutno prednostno, nato pa še o predlogu, da se izvajanje teh členov začasno zadrži.
Za ZSSS so sporni členi, ki se nanašajo na izplačilo letošnjega regresa javnim uslužbencem, prenehanje delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino (t. i. "prisilno upokojevanje") in varovano plačo.

S predlogi tudi varuhinja človekovih pravic
V ZSSS-ju niso edini, ki so se zaradi zakona obrnili na ustavno sodišče. Na dnevnem redu je namreč še zahteva Sindikata državnih organov Slovenije, povezana z izplačilom regresa; zaradi prenehanj delovnega razmerja pa sta svoja predloga vložila še Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV-ja in varuhinja človekovih pravic.

Vsi predlagatelji želijo, da ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvajanje izpodbijanih členov, saj bi po njihovi oceni izvajanje prineslo trajne in nepopravljive oz. težko popravljive negativne posledice za pravice prizadetih javnih uslužbencev.

S tem se ne strinjajo v vladi in odboru državnega zbora za finance. Odbor soglaša z mnenjem zakonodajnopravne službe DZ-ja, da za zadržanje določb ni razlogov. Vlada ustavnemu sodišču predlaga, naj zahteve sindikatov zavrne in ugotovi, da so določbe skladne z ustavo.

Kot je pred kratkim zatrdil finančni minister Janez Šušteršič, izvajanje zakona nikakor ne more povzročiti trajnih in nepopravljivih posledic. Če namreč sodišče ugotovi, da izplačilo regresa ni bilo izvedeno skladno z ustavo, lahko država manjkajoča sredstva po njegovih besedah kadar koli izplača.