Primer Vzajemna v Posebni ponudbi. Foto:
Primer Vzajemna v Posebni ponudbi. Foto:

Kar pa seveda ne drži. Zgodba je prišla v javnost, ker je zavarovalni agent Blaž po telefonu naletel na Delovo novinarko. Na Vzajemni trdijo, da s tovrstnim zavajanjem nimajo nič. In medtem, ko na ZZZS-ju že napovedujejo ovadbo, želi Finmart Direkt krivdo obesiti agentu Blažu.

»Obstaja možnost, da je Vzajemna sklenila že kar nekaj teh zdravstvenih zavarovanj, in upam, da jih boste novinarji preverili,« meni direktor ZZZS-ja Samo Fakin. »Ponujali so produkt, ki ga zavarovanci ne potrebujejo, zato pozivam vse tiste, ki boste deležni takšnega telefonskega klica, da ga zavrnete, in to sporočite najbližjemu ZZZS-ju,« še opozarja Fakin in dodaja, da gre v tem primeru za liberalizacijo slovenskega zdravstva. »To kar počnejo, je tipičen kapitalističen pristop, ki z javnim zdravstvom nima nikakršne zveze.«

Komu Vzajemna zaupa naše osebne podatke
Delova novinarka Milena Zupanič ni nasedla zavajanju agenta. V pogovoru za oddajo Posebna ponudba je še pojasnila: »Blaž mi je rekel, da lahko za 5 evrov dobim zavarovanje, in če zbolim za rakom in preživim po uradni diagnozi še 30 dni, dobim 5000 evrov.« Presenečenj ni bilo konec, saj jo je poklicala tudi druga agentka Mateja in želela kar po telefonu skleniti zavarovalno pogodbo, ki bo veljala kot elektronski zapis. »Povedala mi je vse moje osebne podatke! Ne vem, kdo ji je zaupal le-te, saj z Vzajemno nisem podpisala izjave, ki bi komer koli to dovoljevala,» se ogorčeno sprašuje naša sogovornica. Z odgovorom na vprašanje, kdaj je rojena, pa ji je sporočila, da je s tem zavarovanje sklenjeno.

Kdo daje navodila agentom?
Agentka Mateja, ki je sicer razpolagala z vsemi novinarkinimi osebnimi podatki, jo je spraševala tudi o podrobnostih zdravstvenega stanja, ki jih po mnenju Zupaničeve lahko postavlja zgolj njen zdravnik. »Bog vedi, ali ti agenti sploh vedo, da je šlo za prevaro, saj so mi iz Vzajemne odgovorili, da agenti delajo vse po protokolu in z vsebinsko podporo zavarovalnice,« se še sprašuje Zupaničeva.

Zavarovanje za diagnozo »rak« s figo v žepu
Zaradi spornega trženja Vzajemne so prijavo prejeli tudi na Agenciji za zavarovalni nadzor: »Na podlagi informacij iz članka, ki smo ga prebrali, domnevamo, da je težava v zavarovalni zastopniški družbi oziroma osebi, ki je na daljavo ponujala zavarovalne produkte. Pa tudi na Vzajemni, kot pooblastitelju zavarovalne zastopniške družbe, saj mora obvladovati tveganja, ki izhajajo iz takšnih pooblastil,« opozarja direktor Agencija za zavarovalni nadzor Sergej Simoniti.

Bo edini odgovoren Blaž?
»Blaž je mlad fant, človek z energijo, spreten govorec, poln idej, sposoben in podjeten, a brezposeln, kot jih je 120.000 v državi. Da si zasluži kak fičnik, mora cele dneve lagati strankam v uho,« je v svojem komentarju zapisala novinarka Milena Zupanič, ki jo je agent poklical, nevede, da o dodatnem zavarovanju prepričuje novinarko, ki povrh še spremlja zdravstveno področje.

Več o primeru Vzajemna v oddaji Posebna ponudba danes ob 17.25 na TVS 1, ko bomo v studiu gostili predstavnika Vzajemne in Zveze potrošnikov Slovenije.

V oddajo se boste s svojimi vprašanji in zgodbami lahko vključili tudi gledalci, in sicer po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, oddajo pa najdete tudi na Facebooku.