Bi moral cene bencina oblikovati trg?

Pobudo o sprostitvi trga goriv je na vlado naslovil Slovenski nacionalni naftni komite, saj je Slovenija edina država v Evropi, kjer cene uravnava država. Uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, ki določa 14-dnevno določanje cen naftnih derivatov, je bila oktobra podaljšana še za eno leto, a jo lahko vlada kadar koli tudi ukine.
Zdajšnji model oblikovanja cen imamo od leta 1999. In če smo takrat še imeli visoko inflacijo in največ dva trgovca, jih je danes v Sloveniji že 27, inflacije pa ni več, zato je nacionalni naftni komite na vlado že naslovil pobudo za sprostitev cen.

S finančnega ministrstva so sporočili, da pri oblikovanju trošarinske politike upoštevajo cilje ekonomske politike, gospodarske razmere in evropsko zakonodajo, predvsem pa proračunske prihodke. Na gospodarskem ministrstvu pa so nam potrdili, da so s pobudo seznanjeni, da pa morajo biti predlogi strokovno podprti in da uredba velja do oktobra prihodnje leto. Naftne družbe imajo zaradi modela nižje prihodke, saj država s trošarinami in davki pobere skoraj ves zaslužek, medtem ko so marže trgovcev fiksne.

Slovenija tako ostaja osamljena v Evropi. Z novim letom namreč model odpravlja tudi Hrvaška. Ob sprostitvi cen večjih podražitev - razen ob avtocestah - po mnenju trgovcev ne bo. Z bencinskim turizmom pa zdaj služijo drugi. Izmed sosednjih držav ima dražji bencin namreč samo Italija.

Prispevek Florjana Zupana, Manica Janežič Ambrožič pa je v studiu Dnevnika gostila direktorja Inštituta za raziskave v energetiki in člana Slovenskega nacionalnega naftnega komiteja, Djanija Brečeviča.