Na vladni strani sta podpisnika aneksa pet h kolektivni pogodbi za javni sektor in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in minister za finance Janez Šušteršič. Foto: BoBo
Na vladni strani sta podpisnika aneksa pet h kolektivni pogodbi za javni sektor in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in minister za finance Janez Šušteršič. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Da bi aneks začel veljati, ga morajo podpisati reprezentativni sindikati najmanj štirih različnih dejavnosti v javnem sektorju, katerih skupno število članstva presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Štrukelj se sprašuje, ali bo podpisov dovolj. Foto: BoBo
Podpis aneksa in pogajanja s policisti

Na vladni strani sta podpisnika aneksa pet h kolektivni pogodbi za javni sektor in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in minister za finance Janez Šušteršič. Na sindikalni strani je podpise k obema aneksoma prispevalo 21 od 33 reprezentativnih sindikatov.

Podpisali so tudi anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, kjer so sopodpisniki področni ministri. Podpise so prav tako prispevali vsi reprezentativni sindikati, ki so pred tem podpisali dogovor o ukrepih na področju plač.

Pličanič: Podpis potrjuje uspešnost pogajanj
Po Pličaničevem mnenju današnji podpis samo potrjuje uspešnost dvomesečnih pogajanj s sindikati. Zato vložitev podpisov policijskih sindikatov po njegovem mnenju ne zmanjšuje vrednosti današnjega podpisa aneksov. A Pličanič svari, da bo vsak mesec zamika uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ državni proračun stal dodatnih 12 milijonov evrov.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, ki se je sestal s predstavnikoma policijskih sindikatov, je po podpisu aneksov dejal, da lahko s policisti najdejo rešitev, da bi umaknili podpise za referendum, če bo diskusija racionalna.

Z umikom policijskih podpisov bi namreč varčevalni ukrepi na področju plač in prejemkov začeli veljati že junija. "Če se pa zaplete za dlje kot en mesec, to pomeni veliko grožnjo finančni stabilnosti Slovenije," je dejal.

V preteklih dneh so usklajevali besedilo aneksa
Še pred srečanjem vlade in sindikatov se je zaradi četrtkove vložitve podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ ugibalo, ali bo aneks podpisalo dovolj sindikatov.

Vlada in sindikati javnega sektorja so v preteklih dneh sicer usklajevali besedilo aneksa, s katerim so v kolektivne pogodbe za javni sektor vnesli dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev, ki jih predvideva tudi zakon za uravnoteženje javnih financ.

"Na usklajevanjih smo prišli precej daleč"
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja in koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Branimir Štrukelj je povedal, da so v četrtkovih usklajevanjih prišli precej daleč.

Aneksi bodo začeli veljati dan po uveljavitvi varčevalnega zakona, kar pa se bo lahko zavleklo zaradi referendumske pobude o tem zakonu. Kvorum je bil dosežen, saj ga morajo za veljavnost podpisati reprezentativni sindikati najmanj štirih različnih dejavnosti v javnem sektorju, katerih skupno število članstva presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

"V aneksu je varovalka"
Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so vztrajali, da bo do podpisa aneksov prišlo, saj da je posledica vložitve podpisov za začetek referendumskega postopka le zamik uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ, ne pa zavrnitev omenjenega zakona.

Štrukelj pa je še pojasnil, da je tudi v aneksu varovalka, da ta ne začne veljati, če bi zakon za uravnoteženje javnih financ padel na referendumski preizkušnji.

Podpis aneksa in pogajanja s policisti