Afera škodi slovenski manjšini, ki je v ključnem delu pogajanj o dvojezičnih krajevnih napisih na južnem Koroškem, opozarja manjšina. Foto: MMC RTV SLO
Afera škodi slovenski manjšini, ki je v ključnem delu pogajanj o dvojezičnih krajevnih napisih na južnem Koroškem, opozarja manjšina. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki manjšine se čudijo, da afera z gradivi tako močno odmeva v Avstriji, saj, kot je dejal Matevž Grilc, dolgoletni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ni v interesu nikogar, "da se take stvari razkrijejo"."Avstrijci danes in tudi ne v naslednjih desetletjih ne bodo razkrili sodelovanja avstrijskih oblasti z južnotirolskimi teroristi," je dejal Grilc.

Obračun s slovensko manjšino?
Polemike o ozadjih in posledicah velikovškega atentata leta 1979 posebej vznemirjajo slovensko manjšino, saj, je za Radio Slovenija poročal Lojze Kos, gre za enostavno dejstvo, da je koroška politika slovenske zdrahe okrog zapiranja in odpiranja arhivov ter medijski prepih, ki ga povzročajo polemike o velikovškem bombnem atentatu, takoj izrabila za zgodovinski obračun s slovensko manjšino.

Avstrijski mediji so poleg tega v začaran krog političnih manipulacij vključili tudi najbolj izstopajoče predstavnike slovenske manjšine v Avstriji, dodaja Kos. Grilc tovrstne obtožbe odločno zavrača, nad reakcijo avstrijskih medijev pa je začuden tudi Marjan Šturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij, ki je dejal, da se čudi, saj "Avstrija takih stvari ne odpira". Dodal je, da bi bilo, glede na to, da se "pojavljajo zdaj ta, zdaj ona imena", prav, da se zadeve razčistijo, sicer "se bomo sami obremenjevali in to je kontraproduktivno".

Afero uvozili v najslabšem mogočem času
Poleg tega predstavniki koroške manjšine poudarjajo, da se afera iz Slovenije uvaža ob povsem neprimernem času in lahko škodi pogajanjem o dvojezičnih krajevnih napisih na južnem Koroškem.