Bogovič odkrito priznava, da so spregledali spremembe in zaspali. Foto: BoBo
Bogovič odkrito priznava, da so spregledali spremembe in zaspali. Foto: BoBo
SLS išče vzroke za poraz


Stranke t. i. pomladnega trojčka bi se ob izidih predčasnih parlamentarnih volitev morale zamisliti, "ali smo še primerni, da v desnem političnem prostoru govorimo o nekem pomladnem trojčku in iskrenem sodelovanju", je dejal predsednik SLS-a Bogovič.

Uperil je prst tudi v medije pod vplivom SDS-a, ki so po odhodu SLS-a iz Janševe vlade "širili laži in natolcevanja". "Plačilo za to, kar se je počelo od takrat v desnem političnem prostoru, smo dobili na teh volitvah," je dejal.

Ob tem je pojasnil, da so vsi izgubili glasove, zato da ne ve, kdo od predsednikov pomladnih strank je lahko ponosen na ta izid. "Mi 40.000 glasov, SDS več kot 100.000 glasov. Kolegi, ki gojijo to politično kulturo, naj se zamislijo, kaj bodo počeli v prihodnje," je dejal in hkrati izrazil veselje, da je NSi izboljšal svoj rezultat in ostaja v parlamentu.

Najprej analiza, nato ukrepi
Glede ponedeljkove seje izvršilnega in glavnega odbora SLS-a je pojasnil, da so se dogovorili za oblikovanje posebne skupine, vodil jo bo Andrej Umek, ki bo v prihodnjih treh tednih pripravila analizo razmer, na podlagi te pa bodo pripravili programske in organizacijske popravke za naprej.

Po njegovih besedah v stranki niso dovolj zaznali sprememb v volilni bazi, na primer, da je pravih kmetov vedno manj, in se niso pravi čas primerno prilagodili na nezdružljivost županske in poslanske funkcije. "Hkrati pa tudi na to, da so se v stranki dogajale izključitve, med drugim Andreja Fabjana, Petra Vriska ali Franca Kanglerja, ki so v nekih tradicionalnih okoljih imeli svoje baze. Na ta račun smo v teh okoljih izgubljali volivce," je navedel Bogovič.

Prepričan je, da ima SLS korenine na podeželju, a zaspali so pri posodobitvi stranke in prilagajanju današnjemu času. Njihova volilna baza se je v 26 letih namreč spremenila, prav tako demografska struktura na podeželju. Tudi v mestnih okoljih bo SLS moral znati pridobivati glasove, saj so prav v mestih "dokončno izgubili volitve". "V večjih mestih smo dosegli res mizerne rezultate, vključno z mojim," je priznal Bogovič.

Napačna je bila po njegovih besedah tudi odločitev za "igranje pokra", ko so skušali z isto ekipo priti v Evropski parlament in zmagati na parlamentarnih volitvah, dodaja. Slovenski politični prostor je po njegovem mnenju v zadnjem času sicer "dovzeten do nekega kulta osebnosti, ki z imenom in priimkom prepričajo volilno telo". A SLS, pravi Bogovič, bo moral najti širše vodstvo, in ne le enega človeka, ki se v tem času hitro izpoje.
Jasmina Opec izstopila iz stranke
Stranko bo vodil še do volilnega kongresa 6. decembra. Sprva je sicer želel odstopiti takoj, če bi se mu v odstopu pridružili tudi vsi trije podpredsedniki. A sta se z njegovim predlogom strinjala le dva podpredsednika stranke - Olga Franca in Janez Tomšič - medtem ko se tretja podpredsednica Jasmina Opec s tem ni strinjala. Zato, tako Bogovič, so sklicali volilni kongres za december, torej po lokalnih volitvah. Opčeva je po besedah Bogoviča na seji glavnega odbora tudi podala ustni izstop iz stranke.

Sam trenutno še nima imena, ki bi ga v tem trenutku videl na čelu stranke. Če bo njegov naslednik želel njegovo pomoč, zagotavlja, da je pripravljen sodelovati, nikakor pa ne želi "pametovati novemu vodstvu," je še dejal.

SLS išče vzroke za poraz