Franc Bogovič se je na nujni seji odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje predstavil kot kandidat za ministra za kmetijstvo in okolje. Foto: BoBo
Franc Bogovič se je na nujni seji odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje predstavil kot kandidat za ministra za kmetijstvo in okolje. Foto: BoBo

Pomembno je, da najdemo fokus tudi za manjše in srednje velike kmetije, da ostanejo aktivne.

Franc Bogovič
Predstavitev Franca Bogoviča

Bogovič je v svoji predstavitvi poudaril, da na področju kmetijstva in okolja "praktično vse vemo, kaj je treba narediti, veliko pa nam manjka pri aplikativnem delu".

Predstavitev je razdelil na tri dele, in sicer na osebno predstavitev, razloge za utemeljitev, zakaj se področji kmetijstva in okolja združujeta, v tretjem delu pa je predstavil, katera področja bo ministrstvo pokrivalo.

Preberite tudi predstavitev kandidata za notranjega ministra:
- Gorenak: Nihče na tem svetu ne sme vplivati na odločitve tožilcev. Ne Janez ne Zoki.

Kot inženir kmetijstva je Bogovič leta 2008 kandidiral na državnozborskih volitvah, bil izvoljen za poslanca in vodil odbor za kmetijstvo. Od leta 2009 pa je tudi podpredsednik SLS-a.

Združitev ministrstev predvidena v večini programov
Ideja o združevanju področij kmetijstva in okolja je bila po besedah Bogoviča prisotna praktično v vseh programih strank. Usmeritev je tudi v skladu z ureditvami v drugih državah.

Bogovič meni, da jih na tem področju čaka vrsta izzivov, vendar pa ob tem ocenjuje, da bodo s pomočjo strokovnjakov lahko naredili to, kar je zapisano v različnih dokumentih in resolucijah. Z znanjem javnega sektorja lahko po mnenju Bogoviča v družbi izpeljemo nove projekte, ki bodo prinesli tudi nova delovna mesta.

Ob tem je še poudaril, da se zaveda pomembnosti sodelovanja z nevladnimi organizacijami, "zato jih na tem mestu vabim k sodelovanju in iskanju rešitev".

Usmeritev v trajnostni pristop h kmetovanju
Kot predsednik odbora je kandidat za ministra področje kmetijstva intenzivno spremljal. "Ocenjujem, da se je marsikaj dobrega storilo za slovensko kmetijstvo," je dejal Bogovič. Dodal je, da je dolgo veljala liberalna dogma, da je najboljša, najcenejša hrana na policah slovenskih trgovin. Vendar pa se je leta 2008 "začelo resnično zavedanje, kaj pomeni lokalna hrana". Zato se bodo po besedah Bogoviča usmerili v trajnostni pristop h kmetovanju.

Kot glavne usmeritve je med drugim izpostavil pridelavo varne in kakovostne hrane, ohranjanje naravnih virov, varovanje kmetijskih zemljišč, zmanjševanje toplogrednih plinov in gospodarno ravnanje z vodnimi viri.

Področje okolja deležno kritik
Bogovič je opozoril, da je bilo področje okolja v zadnjih letih deležno določenih kritik, zato je prav okolje tisto, ki po njegovem mnenju zahteva največ pozornosti. Kot prioritetne naloge na tem področju je izpostavil razrešitev primerov v okviru tožb, ki se nanašajo na prašne delce, izvedbo ukrepov v skladu s priporočili računskega sodišča in ureditev upravnih postopkov ter nadzor nad njimi.

Spomnil je, da se je okoljska politika izvajala na različnih mestih, kar ni najbolje, saj je pogosto prihajalo do strokovnih konfliktov.

Poudaril je tudi, da je pomembna temeljita priprava na programski dokument za obdobje 2014-2020. Poiskati moramo priložnosti za naslednje desetletje, ugotoviti, kateri so naši izzivi, varovati naravne vire in iskati priložnosti za nova delovna mesta, je sklenil Bogovič.

Odbor s kandidatom zadovoljen
Po predstavitvi je Bogovič odgovarjal na vprašanja članov odbora, ki so pohvalili izčrpno predstavitev kandidata.

Gašpar Gašpar Mišič iz Pozitivne Slovenije je tako dejal, da je Bogovič kakovosten kandidat in človek, "ki se zaveda problematike na terenu". Vendar pa vseeno meni, da je Bogovič veliko govoril o problemih, premalo pa o konkretnih rešitvah, zato upa, da bo kandidat s svojo "bogato prakso" znal poiskati ustrezne rešitve.

Pomembno je, da najdemo fokus tudi za manjše in srednje velike kmetije, da ostanejo aktivne.

Franc Bogovič
Predstavitev Franca Bogoviča