Izgredniki naj bi bili za poškodovanje policistov na protestu v Ljubljani nagrajeni. Foto: BoBo
Izgredniki naj bi bili za poškodovanje policistov na protestu v Ljubljani nagrajeni. Foto: BoBo
Protesti v Ljubljani, 30. 11. 2012
Organizatorji naj bi mladeniče novačili iz okolice Ljubljane. Foto: BoBo

"Hujša, kot je bila poškodba policista, bolj so bili v skupini cenjeni", piše Večer. Organizatorji petkovega nasilja v Ljubljani bi lahko bili člani ekstremistične skupine iz okolice Ljubljane, ki so jih mediji v preteklosti povezovali tako s politično desnico kot s politično levico, poroča Večer.

Organizatorji priskrbeli granitne kocke
Organizatorji so svojim "vojakom", ki naj bi jih novačili tudi iz gruče pripadnikov nekaterih navijaških skupin, priskrbeli granitne kocke, solzivec in plinske maske ter jih na terenu usmerjali po brežičnih povezavah.

Te skupine med protestnike pošljejo tudi svoje fotografe, ki naj bi razkrinkali in fotografirali kriminaliste zato, da jih na naslednjem protestu prepoznajo in napadejo. Njihova tarča naj bi bili izključno policisti.

Združeni skrajneži
Predsednik vlade Janez Janša o teh ugotovitvah ni hotel soditi in želi počakati na uradne organe, ki zadeve preiskujejo. Ponovil pa je, da so demonstracije združile skrajneže z vseh vetrov. "Iz uradnih informacij, ki jih imam iz osnutka poročila za četrtkovo sejo vlade, ni mogoče razbrati, da bi protestnike plačali posamezniki iz podmladka SDS-a, kot tudi ne, da so policiste s kamenjem in steklenicami obmetavali tudi pripadniki Slovenske vojske," je dejal premier.

Policija odvzela prostost trem osebam
Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so odvzeli prostost prvim osebam, ki so sodelovale pri organizaciji in izvedbi napadov na policiste na petkovem protestu v Ljubljani. Po neuradnih podatkih je bila prostost odvzeta trem osebam. Policija je sicer med izgredi na petkovih demonstracijah v Ljubljani pridržala 33 kršiteljev, nato pa vse izpustila.

Že obravnavani zaradi nasilja
Kriminalisti so jim prostost odvzeli zaradi storjenih kaznivih dejanj napada na uradno osebno. Omenjene osebe so že bile obravnavane za kazniva dejanja in prekrške z elementi nasilja, vsi pa bodo v roku 48 ur privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Ob tem so poudarili, da se policija ne bo zadovoljila le z nevtralizacijo napadalcev, temveč bo storila vse, da bodo kazniva dejanja dokazana in v nadaljevanju procesirana v kazenskih postopkih. "Zato bodo kriminalisti in policisti nadaljevali s predkazenskimi postopki zoper vse, ki so aktivno sodelovali pri organiziranju ali neposredno sodelovali pri napadih na policiste ali na drug način ogrožali varnost ostalih udeležencev javnih shodov," so še zapisali.

Veniger: V Ljubljani najintenzivnejši napad izgredniških skupin
Generalni direktor policije Stanislav Veniger je petkov protest v Ljubljani označil kot najintenzivnejši napad organiziranih izgredniških skupin, usmerjen v policiste. Izgred je po njegovih besedah povzročila organizirana skupina nekaj desetih ljudi, ki se jim je pridružilo več sto huliganov, glede tega pa že poteka tudi policijska preiskava.

Prvič v samostojni Sloveniji so v petek uporabili vodni top proti izgredniškim skupinam. Sicer pa so policisti v petek uporabili različna prisilna sredstva, med drugim fizično silo, plinski razpršilec in druga plinska sredstva, palico, službe pse in sredstva za uklepanje.