Poslanec SDS odstopil. Foto: BoBo
Poslanec SDS odstopil. Foto: BoBo
Branko Marinič le vrača mandat

Marinič je bil dvakrat obsojen zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine. Novembra lestos so na višjem sodišču v Ljubljani potrdili odločitev kranjskega okrajno sodišča, ki je aprila poslanca SDS Branka Mariniča spoznalo za krivega goljufanja na izpitu iz nemščine in mu dosodilo pogojno kazen petih mesecev s preizkusno dobo enega leta. Marinič je sicer krivdo zanikal.

Marinič: Odločitev ni bila lahka
SDS je Twitterju zapisal: Branko Marinič: Sprejel sem odločitev, ki ni bila lahka. Odstop Mariniča s poslanske funkcije je sicer že v torek v pogovoru za RTV napovedal predsednik SDS Janez Janša.

Poslanec do konca januarja
Marinič je pojasnil, da bo funkcijo poslanca opravljal do konca januarja, saj želi na ta način dokončati vse obveznosti, ki jih ima kot poslanec. Poudaril je, da kot nekdanji poslanec ne bo uveljavljal nobenih nadomestil in privilegijev, ki bi mu pripadali, davkoplačevalci pa tako ne bodo nosili stroškov njegovega odstopa. Po odstopu se bo, kot je napovedal, vrnil na delovno mesto, ki ga je opravljal pred prevzemom poslanske funkcije.
Marinič ima sedaj v skladu z zakonom o poslancih pravico, da se v treh mesecih po prenehanju poslanskega mandata vrne na delo, ki ga je opravljal, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe. Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da še ni bilo nobenega dogovora glede Mariničevega delovnega mesta in da se bo z Mariničem o tem dogovoril generalni direktor železnic Dušan Mes.

Namesto Mariniča Andrej Čuš
Mariniča bo v DZ predvidoma nasledil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš. Zaradi "težav" z izobrazbo je bilo v zadnjih dveh sklicih kar nekaj afer med poslanci.

Poleg Mariničevega goljufanja pri izpitu, naj bi svoje srednješolsko spričevalo ponaredil takratni poslanec DeSUS Ivan Simčič, nekdanjemu poslancu PS Borutu Ambrožiču pa so novembra odvzeli magistrski naslov po tem, ko je senat mariborske pravne fakultete ugotovil, da njegovo magistrsko delo v veliki meri ni rezultat njegovega avtorskega dela.

Branko Marinič le vrača mandat