"Narejenega je bilo veliko, z dnevnega reda nam je uspelo dati besede trojka, pomoč in še kaj," je povedala premierka o delu svoje vlade. Foto: BoBo

Slovenija še zdaleč ni na konju, s katerega je padla v blato, vendar imamo eno nogo že v stremenu in se bomo kmalu zavihteli v sedlo.

Minister Gregor Virant o trenutnem stanju Slovenije
Še vedno ni jasno, kdo bo na gospodarskem ministrstvu nasledil Stanka Stepišnika. Foto: BoBo

V zadnjih desetih mesecih lahko ugotavljate, da ni več nedotakljivih, in to bomo nadaljevali.

Premierka Alenka Bratušek o prioriteti boja proti korupciji
Vrh koalicije
"Tako rekoč vsi" se po navedbah predsednice vlade strinjajo tudi, da za dve leti ni smiselno delati večjih organizacijskih sprememb v vladi. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Koalicijski vrh o novi pogodbi

"Vzdušje v koaliciji je dobro, pogovorili smo se, kako nekatere stvari še izboljšati," je po koncu vrha koalicije, na katerem so usklajevali novo koalicijsko pogodbo, povedala premierka Alenka Bratušek in dodala, da je koalicija v dobro Slovenije pripravljena sodelovati še naprej.

V predlog koalicijske pogodbe so po njenih besedah vključene zaveze, da v prihodnjih dveh letih ne bodo dvigovali davkov in nižali pokojnin ter posegali v minimalno plačo.

Bratuškova je še opozorila, da zgolj za dve leti nima smisla delati velikih organizacijskih sprememb v vladi. Kohezijski sektor, ki zdaj sodi pod okrilje gospodarskega ministrstva, bo po novem prišel pod okrilje kabineta predsednice vlade - kot tudi urad za mlade.

Nič novega glede privatizacije
O privatizaciji niso razpravljali, bo pa v dveh, treh mesecih narejena strategija upravljanja državnega premoženja, ki bo vključevala razumno prodajo slovenskih podjetij.

Glede Teša 6 naj bi bile narejene tako revizija kot forenzične preiskave, s katerimi bi ugotovili, kaj je šlo narobe.

al nimamo tega privilegija, da bi se danes odločali, ali je mogoče ustaviti projekt Teš 6 ali ne. Vsi podatki kažejo, da bi bila ustavitev projekta dražja kot zaključek," je dejala. Po njenih besedah pa bo treba zagotoviti, da bo Teš 6 deloval rentabilno.

Neuradno pa naj bi bila v koalicijski pogodbi po navedbah Dela tudi proučitev uvedbe UTD-ja.

Slovenija še ni na konju
Z vrhom koalicije so bili zadovoljni tudi drugi prvaki strank. Predsednik DL-ja Gregor Virant je povedal, da je treba ustvariti pogoje za gospodarsko rast. "Slovenija še zdaleč ni na konju, s katerega je padla v blato, vendar imamo eno nogo že v stremenu in se bomo kmalu zavihteli v sedlo," je razložil Virant.

Po njegovih besedah bi morali v nadaljevanju mandata dati pozornost mladim. Nadaljevati pa se mora tudi čiščenje gospodarskega kriminala. Želimo si državo, kjer bodo uspevali tisti, ki igrajo po pravilih, je dodal.

"Lahko smo ponosni na doseženo"
Premierka je ob prihodu na Brdo pri Kranju povedala, da je koalicija lahko ponosna na doseženo v devetih mesecih vladavine. "Slovenija se ne znajde več skupaj s Ciprom, Portugalsko in Grčijo in nisem več deležna vprašanj, ali prihaja trojka," je opozorila.

Večina drugih koalicijskih predstavnikov, v glavnem so bili to ministri in nekateri poslanci, je bila ob prihodu precej bolj redkobesedna in so ponavljali, da so pač prišli na predstavitev koalicijske pogodbe, in o kakšnih večjih pričakovanjih niso želeli govoriti.

Bolj kot predsednik SD-ja Igor Lukšič se je razgovoril vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han: "Socialni demokrati vemo, kaj je treba narediti, in to bomo tudi predstavili ter opozorili na nekatere zadeve, ki so bile v tem letu nepravilne kot protokol o sprejemanju zakonov." Han je še povedal, da so za SD prioritete socialna država, javno šolstvo in zdravstvo, zagon gospodarstva ter to, da se rešijo nekatere zadeve okoli Teša. "Tisti, ki so zagrešili napake, naj odgovarjajo, zadevo pa je treba pripeljati do konca," je glede Teša 6 povedal Han, ki bi ga zadovoljila tudi revizija posla.

O kadrovskih menjavah nič novega
Med pomembnejšimi zadevami, ki čakajo koalicijo v bližnji prihodnosti, je tudi iskanje novih kadrov za zapolnitev praznih ministrskih mest po odstopih gospodarskega ministra Stanka Stepišnika in ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Zadnjega sicer začasno nadomešča minister Karl Erjavec. Vendar ni rečeno, da ne bo novi minister za zdravje prišel iz druge koalicijske stranke.

Erjavec je na namigovanja, da naj bi druge koalicijske stranke zahtevale, da resor ostane v kvoti DeSUS-a, ne glede na to, kdo bo novi minister, odgovoril, da gre za napačno matematiko, da ima tisti, ki na to računa, napačne izračune. Sicer pa naj bi se DeSUS neuradno rad odrekel zdravstvenemu ministrstvu, v zameno pa bi prevzel ministrstvo za Slovence po svetu.

Predsednik DeSUS-a pa je bil zadovoljen, ker v predlogu koalicijske pogodbe ni omenjeno kakšno nižanje pokojnin. "Pričakujem, da bo v novi različici koalicijske pogodbe za leti 2014/15 zapisano, da ne bo nižanja pokojnin in da ostane regres za vse tiste upokojence, ki prijemajo do 625 evrov pokojnine," je namreč Erjavec razlagal ob prihodu na Brdo pri Kranju in najavljal, da v nasprotnem primeru takšne koalicijske pogodbe ne namerava podpisati.

Med prioritetami tudi infrastrukturni projekti
Med prioritetami, ki naj bi jih vsebovala nova koalicijska pogodba, se omenja tudi zagon gospodarstva, konkretneje infrastrukturni projekti. Pri pospeševanju infrastrukturnih projektov naj bi po pisanju Dela izpostavljali zlasti hidroelektrarne in drugi tir. Vlada naj bi pripravila tudi zakonodajo za revizijo gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je pred vrhom koalicije omenjal, da kar se tiče njegovega resorja, so detajlno pripravili, kaj naj bi naredili. "Imamo zastavljeno strategijo in tudi za konkretne projekte vemo, kaj bi naredili," o konkretnih zadevah ni govoril. Omenil je le, da se bodo posvetili Tešu 6, vendar ne na koalicijskem vrhu.

Izogibanje konfliktnim temam
Koalicijski prvaki so izhodišča že dalj časa usklajevali, a se na koncu, kot kaže, v sporazumu izognili tistim točkam, pri katerih se razhajajo, na primer konkretnejšim določilom glede privatizacije. V novem sporazumu tako ni pričakovati določil o tem, katera podjetja prodati, se pa bodo stranke najverjetneje zavezale k čimprejšnjemu sprejetju strategije upravljanja kapitalskih naložb.

Čeprav je PS v prvih izhodiščih koalicijske pogodbe navedel tudi razčiščevanje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in določitev, ali projekt ustaviti ali ne, pa očitno tudi tega ne bo v pogodbi. Se bodo pa partnerice zavezale k reviziji projekta.

Intenzivno usklajevanje v prihodnjih dneh
Kako bodo upoštevani še drugi cilji posameznih partneric, bo verjetno znano najpozneje v prihodnjih dneh, ko naj bi stranke posamezna področja usklajevale po delovnih skupinah. SD poudarja zaščito socialne države, DL med drugim zahteva zavezo, da ne bo višanja davkov in prispevkov ali uvajanja novih. Med prioritetami je tudi ureditev področja zdravstva.











Slovenija še zdaleč ni na konju, s katerega je padla v blato, vendar imamo eno nogo že v stremenu in se bomo kmalu zavihteli v sedlo.

Minister Gregor Virant o trenutnem stanju Slovenije

V zadnjih desetih mesecih lahko ugotavljate, da ni več nedotakljivih, in to bomo nadaljevali.

Premierka Alenka Bratušek o prioriteti boja proti korupciji
Koalicijski vrh o novi pogodbi