Janša je opozoril, da kdor koli bo vodil ali sestavljal vlado v prihodnjih letih, bo to trdo in krvavo delo. Foto: BoBo
Janša je opozoril, da kdor koli bo vodil ali sestavljal vlado v prihodnjih letih, bo to trdo in krvavo delo. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenki Bratušek se nasmiha podpora pri glasovanju o konstruktivni nazaupnici. Foto: BoBo
Seja nova priložnost za obračunavanje
Janšo najbolj skrbi rebalans
V DZ-ju razprava o nezaupnici

Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek je v svojem nagovoru napovedala, da bo njena prva prioriteta, če bo imela priložnost sestaviti vlado, Slovenijo varno pripeljati do volitev.

Med cilji njene vlade pa je izpostavila normalizacijo razmer in prekinitev z vzdušjem strahu v državi. "V Sloveniji ne bo grškega scenarija," je povedala Bratuškova in opozorila, da so razsežnosti trenutne krize takšne, da "nihče ne more pričakovati bliskovitih izboljšanj". Predstavila pa je tri bistvene cilje njene vlade, normalizacijo, dialog in stroko.

Bratuškova je med drugim pohvalila sprejeto pokojninsko reformo in usklajeno reformo trga dela. Janševa vlada pa bi lahko izbrala tudi drugačno pot in ne bi sledila "ostri varčevalni politiki".

Naštela je še druge prioritete njene vlade, med drugim zagon gospodarskega razvoja, uravnoteženje javnih financ, razvoj javnega sektorja in izboljšanje učinkovitosti pravosodja. Šolstvu, znanosti in kulturi pa je treba vrniti potencial.

Glede prodaje državnega premoženja pa je Bratuškova pojasnila, da bo treba z izračuni in premislekom o socialnih in razvojnih indikacijah pogledati, kaj in kdaj je smiselno prodati.

Bratuškova o političnem kadrovanju
Bratuškova je tudi posebej opozorila na imenovanja na različne položaje pod zdajšnjo vlado. Vse imenovane v zadnjem času bo pozvala, da odstopijo sami. "Želim, da se jim da možnost, da častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno," je napovedala nova mandatarka. V nasprotnem primeru bodo po njenih besedah sprejeli potrebne ukrepe, saj da je šlo pri imenovanju za kršenje demokratičnih procedur.

Po mnenju Bratuškove je danes za Slovenijo prelomen dan, hkrati pa tudi dan upanja in povezovanja. Po navadi nas v položaj, kakršen je danes, ko se izbira novega mandatarja, pripeljejo volitve. Danes pa je obratno, "ker vlada v zadnjem letu ni ponudila obeta razvoja", zato pa državljani zahtevajo volitve. Prav pot do volitev v marsičem določa tudi druge prioritete kot tudi tempo njihove uresničitve.

"Ljudje od nas zagotovo ne pričakujejo, da jutri sedemo za mizo in se gremo običajna koalicijska pogajanja in izsiljevanja, da se bomo vedli po starem. Pričakujejo jasne poglede in oprijemljive besede o tem, s katerimi koraki in v kakšnih rokih bomo zbrali najbolje, kar Slovenija premore, da gremo naprej," je še razložila poslancem.

Janša analiziral poročilo KPK-ja
Janša je v uvodu svojega nagovora okoli pol ure pojasnjeval očitke, ki izhajajo iz poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Tako je ugotavljal, da se je letošnje leto za Slovenijo začelo zmerno optimistično, po objavi poročila pa se je začelo "virantovanje oz. politična kriza".

Po njegovem mnenju pa sta glavna razloga za vloženo konstruktivno nezaupnico poročilo KPK-ja in nasprotovanje stabilizaciji bančnega sistema.

Po Janševih ocenah gre pri poročilu protikorupcijske komisije za politične motive, pri čemer je bil najbolj kritičen zlasti do predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča in njegovega namestnika Roka Praprotnika in je KPK poimenoval Klemenčič-Praprotnikova korupcijska komisija.

Realnost je drugačna kot na televiziji
Janša je opozoril, da bo vodenje nove vlade krvavo delo in da se realnosti s kreiranjem paralelnih svetov ne da spreminjati. "Realnost je drugačna, kot odseva vsak dan z ekranov POP TV-ja in nacionalke," je poudaril Janša.

Odgovoril pa je tudi na navedbe Bratuškove, da Slovenija ne bo šla po grškem scenariju. "Grčija se po predčasnih volitvah in po tem, ko so sprejeli nujne ukrepe, počasi stabilizira in prihajajo prve pozitivne mednarodne ocene o tem, da se bo Grčija izvlekla iz krize, ne še jutri, ne še pojutrišnjem, ne še letos, ne še v naslednjih dveh letih, ampak so na poti okrevanja. In jaz bi bil lahko vesel, če bi rekel, da je tudi Slovenija v tej situaciji ob tem kar se trenutno dogaja. Skratka, preden trdimo nekaj in dajemo neko mednarodno primerjavo, potem je to treba poznati. Preden kdo zapiše, da je Anglija samostojna država je tudi to treba vsaj na Googlu preveriti," je povedal Janša.

V drugem delu svojega nastopa se je predsednik SDS-a osredotočil tudi na preteklost nove mandatarke Alenke Bratušek. "Največji posamični dolg v slovenskih bankah je ustvaril konglomerat Merkur, ki je bil tako močan, da je na lokalnih volitvah v Kranju nastopil s svojo listo ... Na njej je kandidirala tudi Alenka Bratušek," je dejal Janša.

Janša je še povedal, da ga je najbolj zaskrbela obljuba, da se bo nova vlada takoj lotila rebalansa proračuna, kjer naj bi popravila neke pravice, povečala porabo ... "Jaz apeliram na to, da se tega ne dela, ker se bo v bistveno slabših okoliščinah ponavljala napaka iz leta 2009, ko je bila oblikovana Pahorjeva vlada, po volitvah septembra 2008 je bil prvi ukrep te vlade rebalans proračuna," je še dodal Janša.

Seja nova priložnost za obračunavanje
Janšo najbolj skrbi rebalans
V DZ-ju razprava o nezaupnici