V magnetogramu je po zanesljivih podatkih televizije zapisano, naj država v Bruselj pošlje tri imena - Bratuškove, predsednika DeSUS-a Karla Erjavca in evropske poslanke iz vrst SD-ja Tanje Fajon - in to prav na predlog Alenke Bratušek. Foto:
V magnetogramu je po zanesljivih podatkih televizije zapisano, naj država v Bruselj pošlje tri imena - Bratuškove, predsednika DeSUS-a Karla Erjavca in evropske poslanke iz vrst SD-ja Tanje Fajon - in to prav na predlog Alenke Bratušek. Foto:

To po navedbah televizije razkriva magnetogram avgustovske seje vlade. POP TV se sicer sklicuje na pričevanje vira o podrobnostih omenjene seje vlade. Bratuškova je v oddaji laganje zanikala.

V magnetogramu je po zanesljivih podatkih televizije zapisano, naj država v Bruselj pošlje tri imena - Bratuškove, predsednika DeSUS-a Karla Erjavca in evropske poslanke iz vrst SD-ja Tanje Fajon - in to prav na predlog Alenke Bratušek.

Iz magnetograma je po poročanju televizije razvidno, da je takratni notranji minister Gregor Virant temu ostro nasprotoval, Bratuškovo obtožil, da Slovenijo s samokandidaturo spravlja v neugoden položaj in jo opozoril tako na konflikt interesov kot na moralne zadržke. Nato pa je sejo protestno zapustil.

Še predtem naj bi po zapisu iz magnetograma Bratuškova od njega zahtevala vrnitev usluge za podporo pri interpelaciji, zaradi česar da je razpadla vlada in Pozitivna Slovenija. Po odhodu Viranta naj bi Bratuškova sejo nadaljevala in spraševala, ali morajo o predlogu glasovati, glede na to, da je Virant kot edini, ki je predlogu nasprotoval, sejo zapustil. Predlagala je tudi - tako po navedbah POP TV izhaja iz magnetograma - da vlada v Bruselj pošlje tri imena in ponovila, da se s seznamom strinja, saj da ga je pripravila sama.

Bratuškova je v nocojšnji oddaji TV Klub na POP TV zanikala, da bi šlo za samokandidaturo. Po njenih besedah jo je po poprejšnjem dogovoru v koaliciji kot kandidatko predlagala njena stranka, ker pa ta ne more biti predlagatelj gradiva za na vlado, je predlog vložila ona kot predsednica vlade.

Po njenih besedah je komisarstvo politična funkcija, enako kot je politična funkcija predsednik vlade. "Zakaj me potem niste preganjali, ko sem se s koalicijskimi strankami dogovorila, da me podprejo za predsednico vlado, sama pa sem se nato tudi podpisala pod predlog za predsednico vlade?" je vprašala.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je sicer že povedal, da bi se Bratuškova morala izločiti tako iz postopka predloga kot tudi iz postopka glasovanja. Bratuškova pa je danes to izpodbijala in dejala, da je KPK v poročilu o nadzoru zapisal, da ne bi bilo sporno tudi, če bi se predlagala sama.

Magnetograma omenjene seje vlade tako prejšnja kot sedanja vlada do zdaj nista želeli razkriti javnosti. Informacijska pooblaščenka je sicer odločila, da mora biti magnetogram javen, a vlada odločbo izpodbija na upravnem sodišču. Bratuškova je danes dejala, da nima težav, če se magnetogram razkrije javnosti.