Direktor Zavoda Ypsilon Žiga Vavpotič zna zadeve spremeniti. Misli s svojo glavo. Ali bo to všeč premierki, ne ve. Foto: Matej Kolakovič
Direktor Zavoda Ypsilon Žiga Vavpotič zna zadeve spremeniti. Misli s svojo glavo. Ali bo to všeč premierki, ne ve. Foto: Matej Kolakovič

Vodjo urada bodo lahko predlagali mladi sami – prek organizacij, vključenih v svet za mladino, če bodo kandidata poiskali in predlagali enotno.

Kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek
Tea Jarc, predsednica Mladinskega sveta Slovenije, ki koordinira tudi vladni svet za mladino, ima jasna pričakovanja od vlade glede mladinske politike. Foto: MMC RTV SLO

Naj se na različnih področjih oblikujejo primerni ukrepi za izboljšanje položaja mladih pri izobraževanju, zaposlovanju, reševanju prvega stanovanjskega vprašanja, zdravju.

Tea Jarc, MSS

"Na Mladinski svet Slovenije kot tudi na Svet vlade RS za mladino še nismo dobili nobene uradne pobude predsednice vlade o vključevanju v proces imenovanja državnega sekretarja za mladino," so za MMC pojasnili v Mladinskem svetu Slovenije (MSS), ki koordinira delo vladnega sveta za mladino.

Bratušek: Naj se poenotijo!
"Urad za mladino se z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zaradi učinkovitejšega horizontalnega delovanja in boljše koordinacije reševanja težav seli pod kabinet predsednice vlade," so za MMC potrdili iz kabineta predsednice vlade in dodali: "Vodjo urada bodo lahko predlagali mladi sami – prek organizacij, vključenih v svet za mladino, če bodo kandidata poiskali in predlagali enotno."
Če dobimo to ponudbo, bomo razpravljali
"Če bomo mladi to pobudo dobili, bomo seveda o predlogu predsednice vlade resno razpravljali. Vsekakor pa imamo mladi do te vlade, tako kot smo imeli tudi do vseh prejšnjih, jasna pričakovanja, ne glede na osebo, ki bi naj bila zadolžena za področje mladih ali glede na organizacijsko umestitev Urada RS za mladino," so še zapisali v MSS-ju.
Mediji prehitevamo dogodke
"Mediji nekoliko prehitevate dogodke, mi še vedno čakamo," je za MMC dejala Tea Jarc, ki je bila kot predstavnica Zveze tabornikov Slovenije izvoljena za predsednico MSS-ja. "Izvolila jo je mešana koalicija, kar ni zelo pogosto," je za MMC komentiral poznavalec razmer v mladinski politiki, ki je želel ostati anonimen.
Cena politične teže

Po besedah Tee Jarc sta glavni pomanjkljivosti dosedanjega urada za mladino kadrovska podhranjenost in pomanjkanje politične teže. Urad je zadnjih pet let in pol vodil Peter Debeljak, ki je bil predtem vodja kabineta šolskega ministra Milana Zvera v času Janševe vlade.
Niti na uradu za mladino niso prejeli obvestila aktualne vlade o selitvi v kabinet predsednice vlade, je za MMC potrdil Peter Debeljak, ki pa predlaganih sprememb ni hotel komentirati.
Vavpotič najboljša izbira?
Po mnenju dobro obveščenih bi bil najboljša izbira premierke v tem trenutku Žiga Vavpotič, direktor Zavoda Ypsilon, ki zaradi tega, ker vodi zaseben zavod, formalno ne more biti član MSS-ja, je pa član vladnega sveta za mladino.
Ta je sestavljen iz desetih predstavnikov mladinskih organizacij in desetih vladnih predstavnikov, ki so enakovredno zastopani, predseduje mu minister za izobraževanje Jernej Pikalo, v čigar resor je urad do zdaj sodil, koordinira pa ga Tea Jarc iz MSS-ja, kjer je združenih veliko mladinskih organizacij, vključno s podmladki političnih strank.
Vavpotič klica z Gregorčičeve še ni prejel
Žiga Vavpotič je za MMC potrdil, da še ni prejel klica z Gregorčičeve. Za sabo ima kar nekaj dosežkov na področju mladinske politike, navsezadnje uspešen projekt medgeneracijskega sodelovanja Simbioza. "Če bodo hoteli, da kimam, se bojim, da nisem prava izbira, razmišljam s svojo glavo, znam tudi kakšno stvar spremeniti," je odgovoril na očitke, da je "z veliko ministrov na ti".
Vstopil v LDS in izstopil iz LDS-a
Vavpotič je namreč z rosnimi 16 leti vstopil v LDS, ko ga je še vodil pokojni Drnovšek, in izstopil po treh, štirih letih, zato zdaj v stranke ne verjame več. "Sposoben sem ministrom 'težiti', dokler se kaj ne spremeni," je še dejal in opozoril, da je stanje na področju mladih alarmantno. "Ne samo da so mladi brezposelni in odhajajo v tujino, ampak odhajajo tako jezni na državo, da se nikoli ne vrnejo," je opozoril.
Tea Jarc: Večja operativnost urada
Tea Jarc je še sporočila, da MSS "pričakuje operativnost urada tako na horizontalni kot tudi na vertikalni ravni". "Na horizontalni ravni gre za umeščanje mladih v različne sektorske politike, da se na različnih področjih oblikujejo primerni ukrepi za izboljšanje položaja mladih pri izobraževanju, zaposlovanju, reševanju prvega stanovanjskega vprašanja, zdravju."
Kaj vse bi spodbujali?
Spodbujala bi organiziranost mladih, njihovo participacijo v družbenih procesih, neformalno izobraževanje, informiranje in svetovanje za mlade, mobilnost in mednarodno sodelovanje mladih ter boljše poznavanje mladine. Na vertikalni ravni pa pričakujejo predvsem večjo operativnost pri podeljevanju statusa v javnem interesu v mladinskem sektorju v primernem časovnem roku in finančno omogočanje izvajanja programov mladinskega dela prek javnih razpisov.

Vodjo urada bodo lahko predlagali mladi sami – prek organizacij, vključenih v svet za mladino, če bodo kandidata poiskali in predlagali enotno.

Kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek

Naj se na različnih področjih oblikujejo primerni ukrepi za izboljšanje položaja mladih pri izobraževanju, zaposlovanju, reševanju prvega stanovanjskega vprašanja, zdravju.

Tea Jarc, MSS