Premierka je v pogovoru z državljani izpostavila dosežke svoje vlade. Foto: EPA
Premierka je v pogovoru z državljani izpostavila dosežke svoje vlade. Foto: EPA
Ukinjene občine
Rdeče občine naj bi vlada ukinila. Foto: MMC RTV SLO
Spremembe sodstva ne gredo na hitro, opozarja Bratuškova. Foto: BoBo


Med drugim je sodelujočim v razpravi zagotovila, da za Maribor zelo dejavno pripravljajo program, ki bo uresničil njihove obljube, a je z državnim denarjem treba upravljati zakonito in pregledno, zato postopki trajajo nekaj dlje.
"Ampak vlada vsekakor dela tudi za Maribor," je premierka še odvrnila na vprašanje, koliko od poleti obljubljenih 66 milijonov evrov državne pomoči je do zdaj že prispelo v Maribor in druge socialno nadpovprečno ogrožene občine v podravski regiji.
Na vprašanje o tem, kdaj namerava vlada zmanjšati število zaposlenih v javni upravi, je Bratuškova odgovorila, da Slovenije v krizo ni pripeljal javni sektor, pač pa pohlep med letoma 2005 in 2008. "Takrat se je bruto zunanji dolg povečal z 20 na 40 milijard evrov. In to bomo plačali davkoplačevalci ob sanacij banki. Število javnih uslužbencev se je že znižalo, kar potrjujejo tudi številke. Državna uprava se je od leta 2008 skrčila za 13 odstotkov, vsekakor pa bomo z racionalizacijo v javni upravi nadaljevali," je zapisala predsednica vlade.
Ob tem je dodala, da nikakor ne bodo privolili v brutalno uničevanje javnega sektorja, ker je to temelj socialno pravične države. Z racionalizacijo pa se povsem strinjajo in jo tudi izvajajo, je zapisala.
Manj občinam se upira le del politike
Dotaknila se je tudi projekta zmanjševanja števila občin. Po njenih besedah nikakor ni namen zmanjševati pristojnosti lokalne ravni, a bi z združevanjem lahko po njenem mnenju bistveno bolj racionalno delovali.

"Država z dvema milijonoma prebivalcev mora imeti racionalnejšo organizirano lokalno samoupravo. Kot kažejo javnomnenjske raziskave, pa ta projekt podpirajo tudi ljudje. Upira se del politike. Le zakaj," se je vprašala premierka.

Da je bila Slovenija izropana od osamosvojitve naprej na razne nezakonite in sumljive načine, so pisali nekateri sodelujoči v razpravi. Bratuškova je o tem dejala, da je vlada v DZ že posredovala spremembo zakona o davčnem postopku, ki med drugim predvideva možnost, da bi tisti, ki ne znajo in ne morejo dokazati izvora svojega premoženja, plačali 70-odstotni davek na to premoženje. "Država bo samo vzela, kar je njenega, kazenska odgovornost pa sledi," napoveduje premierka.
Možnost ugovora na višino davka bo
O po mnenju nekaterih nepravičnem predlogu zakona o davku na nepremičnine, je pojasnila, da je v njem predvidena možnost ugovora na višino odmerjenega davka, tudi zaradi vrednosti nepremičnine. Ob tem je dodala, da so lastniki že pred časom tudi dobili obvestilo o vrednosti njihovih nepremičnin ter da v predlogu omenjenega davka ni niti cerkvenih izjem.
Komentirala je tudi aktualne akcije davčne uprave v gostinskih lokalih in dejala, da je, ko je napovedala boj proti sivi ekonomiji, mislila zelo resno. O sodnih zaostankih je dejala, da se zaveda, da so sodni zaostanki v Sloveniji velika težava, a ne gre čez noč. Z vrhovnim sodiščem so zato že podpisali sporazum, ki določa, kaj mora storiti vsak izmed njih, da bo šlo na bolje.