Bratuškova je v intervjuju povedala, da mora Slovenija v red spraviti javne finance ter ob tem najti kompromis med varčevanjem in novimi davki. Foto: BoBo
Bratuškova je v intervjuju povedala, da mora Slovenija v red spraviti javne finance ter ob tem najti kompromis med varčevanjem in novimi davki. Foto: BoBo
Moody's
Si lahko agencija Moody's v kratkem obeta tožbo s strani Slovenije? Foto: EPA
Delamo naprej, rezulati naslednje leto, pravi vlada
Nižanja bonitetne ocene se utegnejo nadaljevati

Premierka je v intervjuju za sobotno prilogo Večera povedala, da bi bila tožba smiselna, saj si tega, kar so si dovolili, ne bi smela dovoliti nobena bonitetna agencija. Finančno ministrstvo je bilo po besedah Bratuškove z Moody'som v stiku, še preden so šli v prodajo obveznic, v bonitetni hiši pa niso "niti z besedo omenili", da bodo med prodajo obveznic objavili novo bonitetno oceno o Sloveniji. "Če bi bili to omenili, bi namreč finančni minister Uroš Čufer, ki zelo dobro pozna prodajo obveznic še iz službe v NLB, ne šel v prodajo," je dejala.

Ob tem je Bratuškova povedala še, da se je Slovenija za dolarske obveznice odločila, ker je vlada ocenila, da je tam posel sposobna izpeljati.

"Dokument, ki je šel v Bruselj, je boljši od osnutka"
Premierka je v intervjuju pojasnila, da je vlada po široki razpravi in po tehtnem premisleku izbrala za ljudi in za gospodarstvo najmanj slabo kombinacijo ukrepov, neuradne ocene medijev, da Bruselj ni zadovoljen z nacionalnim reformnim programom, ki ga je morala pred dnevi predložiti vlada, pa je označila kot špekulacije in poudarila, da bo treba na uradne ocene počakati do konca meseca. Dokument so po njenih besedah usklajevali tudi z Brusljem in ta je zdaj rekel, "da je dokument bistveno boljši od osnutka, ki smo jim ga poslali kak teden pred oddajo programa".

Pojasnila je, da se Evropska komisija v konkretne ukrepe ni spuščala, ter dodala, da sta s finančnim ministrom Urošem Čuferjem ocenila, da jih najbolj skrbi bančni sektor, saj Slovenija do danes za odpravo težav v bančnem sektorju ni storila drugega, kot sprejela zakon, ter referendumska zakonodaja, saj nad odločitvami slovenskih vlad vedno visi možnost blokade.

"Določene stvari doma moramo spraviti v red. Zaradi sebe."
Glede pritiska, ki naj bi ga na Slovenijo vršila Evropska unija, je premierka pojasnila, da ne gre za EU, ampak za nas same, ki "moramo določene stvari doma le spraviti v red". "Zadolževanje na zadolževanje se res ne izide", je dejala, glede odloga roka za proračunski primanjkljaj pod 3 odstotki BPD-ja pa je povedala, da ta z Brusljem še ni dogovorjen, a ker so ga dobile tudi druge države, težav ne pričakuje.

Bratuškova je povedala tudi, da se je vlada kljub prvotnim načrtom začasno poslovila od kriznega davka, o tem pa je Bratuškovo prepričal finančni minister z argumentom, da dvig DDV-ja ne bo vplival na izvoznike in da je bolj dolgoročen ukrep kot krizni davek. Vlada naj bi razmišljala, da bi cene po zvišanju DDV-ja nekaj časa spremljala in podražitve objavljala.

Glede sanacije bank je premierka povedala, da jo bomo poplačali skozi leta, ko bomo prodajali terjatve, ki jih bomo prenesli na slabo banko, pri čemer je pet let po njeni oceni premalo, saj si terjatev ne želi prodajati pod pritiskom. Slabo banko naj bi vodili izvršni direktorji. Za NKBM je Bratuškova izrazila prepričanje, da bi država zanjo lahko našla kupca, za NLB pa je ocenila, da v stanju, v kakršnem je trenutno, kupca ne moremo najti. Ob tem je še povedala, da za zamenjavo uprave NLB-ja ne vidi razlogov.

O prihodnosti Pozitivne Slovenije ne razmišlja
Bratuškova je na vprašanje o ugibanjih, ali bo stranko Pozitivna Slovenija, ki jo začasno vodi, popeljala na naslednje volitve, odgovorila, da se s tem nima časa ukvarjati, pojasnila pa je, da o kongresu v PS-ju še ne razmišljajo. Zagotovo pa se bo ta zgodil pred volitvami, je povedala. Na vprašanje, ali se ji ne zdi, da je njena težava v tem, da še naprej zagovarja s korupcijo obremenjenega župana in njenega predhodnika na čelu PS-ja Zorana Jankovića, pa je odgovorila, da v njeni vladi ne sedi nihče, ki bi bil pod kakršnimi koli obremenitvami uradnih organov.

Delamo naprej, rezulati naslednje leto, pravi vlada
Nižanja bonitetne ocene se utegnejo nadaljevati