Pri zadnjih poročanjih v povezavi z zadevo
Pri zadnjih poročanjih v povezavi z zadevo "letenje z Adrio" gre po oceni Gregorja Viranta že za klevetanje in za poseganje v njegovo zasebno korespondenco iz časa, ko ni bil na nobeni javni funkciji. Zato bo "resno razmislil o sodni poti za zaščito svojih pravic". Foto: BoBo

Prepričana sem, da bo Gregor Virant kot velik borec proti korupciji, če v tem primeru protikorupcijska komisija ugotovi kaj narobe, vedel, kaj narediti.

Alenka Bratušek
Bodo KPK očitki na račun Viranta le zmotili?
Bo Virant moral zapustiti ministrski stolček?
Bratuškova: Virant je borec proti korupciji

Premierka Virantovega "letenja z Adrio" podrobneje ni želela komentirati, saj, kot je dejala sama, ni seznanjena z vsemi dejstvi. Dejala pa je, da je treba najprej ugotoviti dejstva, a dodala, da je komisija "nekaj na to temo že rekla", a bi jo glede na poročanje medijev "določene stvari še zanimale".

Glede Virantovega dogovarjanja se je oglasil tudi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han. Po njegovih besedah je notranji minister na ponedeljkovem koalicijskem sestanku potrdil dopisovanje z nekdanjim komercialnim direktorjem Adrie glede ugodnejših letalskih vozovnic. Virant je tudi zagotovil, da bo odstopil, če bo KPK ugotovil nepravilnosti, je dodal Han, celotna epizoda pa je, tako poslanec, zamajala koalicijo.

V poslanski skupini SD-ja se bodo o odločitvi glede podpore Virantu pri glasovanju o interpelaciji še pogovorili. "Za zdaj beremo še staro poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, seveda pa z zanimanjem beremo tudi časopise in medijem zaupamo," je dejal in opozoril: "Smo pa ujetniki koalicije."

Pričakujejo pojasnila
Obrambni minister iz vrst PS-ja Roman Jakič pa je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil opravljeno delo na ministrstvu v zadnjem letu, izrazil pričakovanje, bo Virant znal pojasniti zgodbo. "Če uporabim besede kolega Viranta, je to zelo resna zadeva," je dodal.

Minister za infrastrukturo in prostor iz vrst DL-ja Samo Omerzel pa je na novinarski konferenci ob predstavitvi dosežkov v prvem letu vlade dejal, da je bil tudi v času njegove interpelacije v medije marsikdaj plasiran samo del informacije, ne pa tudi tisti, ki je razkril celotno resnico. "Jaz se z Virantom o tem še nisem pogovoril. Verjamem, da bo znal to verodostojno in jasno pojasniti in nimam nobenega dvoma o tem," je dejal.

Je kriv ali ni kriv?
Komisija za preprečevanje korupcije je v petek ugotovila, da je uprava Adrie Airways pred letom 2011 z netransparentnim in arbitrarnim podeljevanjem poceni letalskih vozovnic kršila dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarstvenika, a hkrati ugotovila tudi, da Gregor Virant pri odobritvi popustov ni posredoval, ampak je cenejše vozovnice za družinsko potovanje Virantovih družinskih članov na podlagi dogovora z ministrovo ženo uredila njihova znanka, prijateljica takratnega komercialnega direktorja Adrie Airways Tomaža Kostanjška.

Vendar pa je časopis Dnevnik objavil dokumente, ki kažejo, da je Virant tudi sam komuniciral s Kostanjškom, ki mu je sporočal tudi cene vozovnic, ki jih drugi potniki Adrie niso mogli kupiti v redni prodaji. KPK je časopisno hišo zato zaprosil, naj ji omenjene dokumente posreduje. Ko jih bo komisija pregledala, se bo lahko odločila za morebitno obnovo postopka, so pojasnili na KPK-ju.

Virant razmišlja o tožbi
Virant je v odzivu pojasnil, da je zgodba s poročilom KPK-ja glede vozovnic zanj končana. Pri zadnjih poročanjih v povezavi s to zadevo gre po njegovi oceni že za klevetanje in za poseganje v njegovo zasebno korespondenco iz časa, ko ni bil na nobeni javni funkciji. Zato bo "resno razmislil o sodni poti za zaščito svojih pravic". Opozicija je Viranta že pozvala k odstopu, svojo plat zgodbe pa naj bi že pojasnjeval tudi koaliciji.

Janković: Prizadet in ožigosan
Oglasil se je tudi Zoran Janković, ki KPK sprašuje, ali medijske objave glede dogovorov za nakup letalskih vozovnic niso dovolj za kazensko ovadbo. Po njegovem mnenju dokazujejo, da je Virant pred komisijo krivo pričal. Če bi ga Bratuškova vprašala za nasvet, bi ji dejal, da je treba Viranta krivdno razrešiti.

Janković je še poudaril, da so Virantu na Komisiji za preprečevanje korupcije verjeli na besedo, brez dokazov, sam pa jim je, ko so preiskovali njega, nosil dokaze, pa so kljub temu sprejeli odločitev o sumu koruptivnega dejanja. Zato se Janković "čuti prizadetega in ožigosanega".

Prepričana sem, da bo Gregor Virant kot velik borec proti korupciji, če v tem primeru protikorupcijska komisija ugotovi kaj narobe, vedel, kaj narediti.

Alenka Bratušek
Bodo KPK očitki na račun Viranta le zmotili?
Bo Virant moral zapustiti ministrski stolček?
Bratuškova: Virant je borec proti korupciji