Iztok Podbregar, predsednik LDS-a se je
Iztok Podbregar, predsednik LDS-a se je "spotaknil" tudi ob "nenehno paktiranje posameznih opozicijskih strank z vladajočo desnico". Foto: BoBo

Strankam vladajoče desnice je treba reči ne, strankam parlamentarne levice pa, da se niso izkazale, je dejal Iztok Podbregar, predsednik Liberalne demokracije. Dejal je še, da je pobuda že naletela na pozitiven odziv, k sodelovanju pa so do zdaj povabili Zares, Trs in Demokratično stranko dela ter nekatera civilna družbena gibanja.

Stranke ostajajo samostojne, je še dejal Podbregar, kaj pa bo prinesel čas, pa bodo še videli. Cilj povezovanja je oblikovanje vsebine, ki bo dala napredek v Sloveniji, v prihodnosti pa tudi vstop oziroma vrnitev v državni zbor.

Za tiste, ki ne verjamejo ne enim ne drugim
Pobuda o oblikovanju tretjega političnega bloka so po mnenju stranke pobudnice "politične, socialne, ekonomske in vrednostne razmere v Sloveniji", tretja izbira pa je ponujena tistim, ki verjamejo, da jih "trenutno ne vladajoča desnica in ne opozicijska levica ne zadovoljita v svojem političnem ravnanju in programskih rešitvah, kot tudi ne s poštenimi nameni".

Nemoč in nejasnost opozicije
Podbregar je bil kritičen do opozicije. Omenil je "nenehno paktiranje posameznih opozicijskih strank z vladajočo desnico, celo ob deklaraciji lastne privrženosti socialnodemokratični ideji," kar je eden od razlogov za iskanje t. i. tretje možnosti. Ta je potrebna tudi zaradi "nemoči in nejasne političnoprogramske orientacije opozicijskih parlamentarnih strank", je še dejal. V tem smislu Podbregar meni, da bi bilo dobrodošlo, da bi se na sobotnem kongresu SD-ja "slika socialdemokracije izčistila".

PS: Opozicija ni en skupen blok - razlike so prevelike
V Pozitivni Sloveniji so zavrnili LDS-ovo razdelitev političnega prostora na dva bloka, saj se že "v delovanju obeh parlamentarnih opozicijskih strank kažejo razlike - tako programske kot politične". O skupnem opozicijskem bloku tako po mnenju PS-ja ni mogoče govoriti. Spomnili so tudi na lastno pobudo o posvetih strank levosredinskega prostora, ki se jih udeležuje in pri njih aktivno sodeluje tudi LDS.

SD: Ne paktiramo, zavedamo se nuje po sodelovanju
Stališče LDS-a v celoti zavrača tudi SD. Vodja poslanske skupine Janko Veber je dejal, da "neparlamentarne stranke očitno potrebujejo neko povezovanje, če želijo opozoriti na to, da obstajajo". Veber zato poziv LDS-a ocenjuje kot nekakšno opozarjanje javnosti, da stranka še obstaja.

Veber tudi zavrača očitke o paktiranju s koalicijo in izpostavlja potrebo po sodelovanju pri sprejemanju ustavnih sprememb in izhodov iz krize. Po njegovih besedah gre za "preseganje ozkih strankarskih interesov". Dodal je, da se zavedajo, da je treba "preprečiti, da bo katera koli vlada zlorabila oblast zato, da da prednost ozkim političnim interesom, zanemari pa položaj države in ljudi". Veber še dodaja, da ima SD jasna programska stališča. Nova bodo sprejeta v prihodnjem letu, saj se je "treba ustrezno odzvati" na hitro spreminjanje razmer v EU-ju in Sloveniji.