Do sprejetja rebalansa proračuna je med drugim ustavljeno sklepanje avtorskih pogodb z avtorji, novinarji, uredniki, redaktorji, voditelji oddaj, scenaristi, režiserji in igralci. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Do sprejetja rebalansa proračuna je med drugim ustavljeno sklepanje avtorskih pogodb z avtorji, novinarji, uredniki, redaktorji, voditelji oddaj, scenaristi, režiserji in igralci. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

RTV Slovenija je sicer analizo posledic nadaljnje prepovedi vlade glede sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb že posredovala vladi. Ne glede na to pa je vsaj do sprejetja rebalansa proračuna ustavljeno sklepanje avtorskih pogodb z avtorji, novinarji, uredniki, redaktorji, voditelji oddaj, scenaristi, režiserji, igralci, sodelujočimi v oddajah, strokovnimi sodelavci pri dokumentarnih vsebinah, filmskimi dramaturgi, izvajalci sinhronizacij, prevajalci, avtorji glasbe, glasbenimi kritiki in podobno.

V mesecu aprilu ogroženih več kot 120 oddaj in projektov
Prav tako ukrep prepoveduje sklepanje pogodb za nadomestila za skladbe, plačilo pravic za avdiovizualna dela, odkup avtorskih del, odkup radijskih otroških pravljic, odkup radijskih iger, pripravo radijskih glasbenih oddaj, glasbene aranžmaje za koncerte, pripravo satiričnih oddaj, avtorstvo in pripravo strokovnih besedil, glasbeno opremo oddaj in podobno.

V določenem obsegu omenjenih sodelovanj gre, kot pravijo, za sodelovanje v projektih, ki jih snujejo, organizirajo in izvajajo na dolgi rok, kot so snemanje slovenskih filmov, izobraževalnih in dokumentarnih filmov, festivalov ter snemanje in izdaja zgoščenk. "Skupaj je v mesecu aprilu ogroženih več kot 120 radijskih in televizijskih oddaj oziroma projektov," še dodajajo v službi za odnose z javnostmi na RTVS.

Lani sklenili 3.437 pogodb
Zbirnega podatka o številu vseh sodelavcev na RTVS, ki imajo sklenjene mesečne pogodbe, sicer nimajo, je pa RTVS lani sklenil 3.437 avtorskih in podjemnih pogodb za različno dolžino trajanja in različnih vrednosti, so pojasnili.

Sklep o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju je vlada sprejela v začetku marca. Prepoved bo v celoti veljala do sprejetja rebalansa proračuna, po sprejetju pa bodo uveljavljene izjeme na različnih področjih, je v četrtek po seji vlade povedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.