Slovenski odvetniki skušajo pomagati ljudem s socialnimi težavami. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski odvetniki skušajo pomagati ljudem s socialnimi težavami. Foto: MMC RTV SLO

"Želimo pomagati predvsem tistim, ki zaradi socialne stiske tako pomoč najbolj potrebujejo in ki si zaradi pomanjkanja denarja ne upajo prestopiti praga naših pisarn," je dan brezplačne pravne pomoči predstavil predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Roman Završek in dodal, da gre za spontan odziv slovenskega odvetništva, ki ga organizirajo že drugič.

Več kot 500 slovenskih odvetnikov bo brezplačno pravno pomoč nudilo 19. decembra, po besedah Završka pa številka sodelujočih odvetnikov še narašča. "Odvetniki menimo, da razmere, v katerih živimo, terjajo ta odziv slovenskega odvetništva. S tem želimo pokazati, da nam ni vseeno, kaj se dogaja okoli nas. Državljani naj se predhodno napovedo odvetniškim pisarnam in rezervirajo termin na dan, ko bodo storitve brezplačne," je opozoril Završek.

Brezplačna pravna pomoč vključuje različne pravne nasvete npr. v zvezi s premoženjsko pravnimi razmerji in zapuščinami, v lanskem letu pa je bilo večje število delovnopravnih zadev oz. zadev s področja delovnega prava, zaposlitve in uveljavljanja socialnih pravic. "Glede na letošnje razmere napovedujemo, da bo povpraševanja po pomoči pri tovrstnih težavah še več," je ocenil Završek.