Slovenija

Poudarki

  • Bašič Hrvatin: »Brezplačanike« plačate s časom in pozornostjo
  • Tomšič: Težava niso brezplačniki, pač pa osrednji časopisi
  • Jančič: Brezplačniki razbijajo monopolnost na trgu dnevnega časopisja
  • Repovž: Ekspres in Slovenski tednik oblika orodja politike
  • Novković: Brezplačnikov ne moremo enako obravnavati
  • Lasbaher: Za takšen projekt je treba zgolj imeti jajca
Tudi stroka v večini meni, da se vseh brezplačnikov ne sme metati v isti koš. Foto: MMC RTV SLO
       Na medijskem trgu je konkurenca neusmiljena. V Sloveniji deluje skoraj 1.500 medijev in vsak od njih se »bori« za čimvečje število potrošnikov. Pridobiti njihovo pozornost v medijsko prezasičenem okolju je izjemno težko, zato so brezplačniki izjemna iznajdba medijske industrije.       
 Sandra Bašič Hrvatin
       S stališča nepristranskosti in verodostojnosti težava slovenskega medijskega prostora niso ti brezplačniki (kakršni koli že so). Težava so osrednji časopisi, ki so postali instrument njihovih lastnikov in političnih povezav, ki jih le-ti vzpostavljajo.       
 Matevž Tomšič
       Če bi imeli zrel medijski prostor, bi se danes bralci (poslušalci, gledalci) lahko svobodno odločali, kaj bomo brali (poslušali, gledali) glede na lastno politično opredeljenost in prepričanje. A povem vam, da že vrsto let ne berem (gledam, poslušam), kaj je zapisano (prikazano, povedano), temveč tisto, česar ni. Molk je tisto, kar boli, in zamolčane stvari bolijo tiste, ki zanje vedo. Drugi tega ne opazijo. Zato Slovenski tednik. Zato teme, ki jih doslej niste prebrali nikjer. Ker jih niste smeli. Vem vsaj za 571 novinarjev, ki so vam jih prepovedali.       
 Andrej Labaher (Slovenski tednik)
       Brezplačniki niti pri nas niti v svetu niso enovita kategorija. Tako kot pri plačljivih dnevnikih so tudi pri brezplačnikih razlike, velike. Zavračanje brezplačnikov kar počez ni upravičeno. Če se postavimo na takšno stališče, potem bi lahko kar počez kritizirali brezplačne televizijske programe, brezplačne radijske postaje, brezplačne medije na spletu itn. Vsak brezplačnik je posebna zgodba.       
 Goran Novković (Žurnal24, Žurnal)
Grega Repovž
Grega Repovž meni, da Ekspres in Slovenski tednik predstavljata obliko propagandnega orodja politike, kar je slabo za medije in državljane. Foto: MMC RTV SLO
Peter Jančič
Peter Jančič pozdravlja dejstvo, da brezplačniki vsaj deloma razbijajo monopolnost na trgu tiska. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Brezplačniki – pogost kamen spotike

Razširjeno mnenje: Brezplačnilkov se ne sme enačiti
19. oktober 2008 ob 09:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred volitvami sta precej odmevali ustanovitvi dveh brezplačnikov. Sprožili sta vprašanje o pomenu in ciljih te vrste tiska. MMC je odgovore poiskal pri stroki.

Kot je znano, slovensko medijsko krajino sestavlja več brezplačnih časopisov. Zadnja med njimi, Slovenski tednik in Ekspres, sta ob ustanovitvi dvignila precej prahu, saj so jima mnogi očitali, da za njima stoji (desnosredinska) politika. Pri tem se je zastavilo vprašanje o pomenu brezplačnikov na sploh. Kakšen je njihov cilj? Ekonomski ali politični? Kako delujejo? Je mogoče vse brezplačnike metati v isti koš?


Bašič Hrvatin: Brezplačnike plačate s časom in pozornostjo

Sandra Bašič Hrvatin s Fakultete za humanistične študije je za MMC pojasnila, da brezplačniki pravzaprav niso brezplačniki, saj jih bralci ne dobimo brez plačila: »Papir, na katerem so tiskani, ima svojo ceno. Novinarji in novinarke, ki ustvarjajo vsebine, so za svoje delo plačani. Nekdo je plačan tudi za to, da jih dostavi v naše poštne nabiralnike. Vse to plačujejo oglaševalci v zameno za to, da jih v roke vzame čimvečje število ljudi. Takrat ko jih berete v svojem prostem času, delate za oglaševalce, plačilo pa je vaš čas in pozornost.« Kot pravi Bašič Hrvatinova, »v tem informacijskem supermarketu dobite vse – od politike in prehrane do osebne higiene«.

Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene študije je za MMC dejal, da so za brezplačnike značilne bolj lahkotne vsebine. Opozoril je, da njihovi izdajatelji potrebujejo veliko branost, če želijo biti zanimivi za oglaševalce, ki so njihov glavni vir prihodka. »Zato od njih neke posebne analitične ‘globine’ pri obravnavi družbenih vprašanj niti ni pričakovati,« je dodal.

Tomšič: Težava niso brezplačniki, pač pa osrednji časopisi
Bašič Hrvatinova meni, da nekateri brezplačniki spoštujejo temeljne standarde ustvarjanja medijskih vsebin, drugi pa svoje »'brezplačne' bralce in bralke odkrito tržijo tistim, ki jih zanima izključno (politični) vpliv in temu prilagojena vsebina«. Prepričana je, da bodo prvi uspevali, dokler bodo ljudje pripravljeni svojo pozornost dajati brez nadomestila. »Drugi pa bodo (so) ugasnili takoj, ko bodo odigrali svojo politično vlogo. Politika brezplačnike financira samo toliko časa, kolikor lahko uporablja denar drugih,« dodaja. Tukaj velja spomniti, da je Ekspres prenehal izhajati takoj po volitvah, Slovenski tednik pa je z oktobrom postal plačljiv časnik.

Če je bilo pri medijski analitičarki mogoče zaznati kritiko Ekspresa in Slovenskega tednika, pa za Tomšiča tega ne moremo reči. Strinjal se je sicer, da je bila za omenjena brezplačnika značilna politična opredeljenost, »ki se je neredko izrodila v odkrito pristranskost in nekorektno obravnavo političnih nasprotnikov«, a je hkrati menil, da se v svojem navijaštvu nista veliko razlikovala od t. i. resnih medijev. »Tako je odgovorni urednik 'osrednjega' slovenskega dnevnega časopisa v svojem komentarju dan pred volilnim molkom eksplicitno zapisal, da uredništvo podpira spremembo oblast – tega si tudi ti brezplačniki niso privoščili,« je argumentiral svoje mnenje. Težava slovenskega medijskega prostora so zato po njegovem mnenju osrednji časopisi, ki predstavljajo instrument lastnikov in političnih povezav, ki jih ti vzpostavljajo.

Repovž: Ekspres in Slovenski tednik oblika orodja politike
Do brezplačnikov, predvsem do Slovenskega tednika in Ekspresa, je oster tudi predsednik Društva novinarjev Grega Repovž. Oba omenjena časnika po njegovih besedah dokazujeta, kako lahko v zadnjih letih v Sloveniji vidimo medije – »kot obliko propagandnega orodja politike«. »Vse skupaj je zelo slabo, a ne le za medije in novinarje. Slabo je za državljane in normalen razvoj države,« je poudaril za MMC.

Na drugi strani Repovžev stanovski kolega, predsednik Združenja novinarjev in publicistov Peter Jančič, pojav brezplačnikov pozdravlja, čeprav s pridržkom. Kot je navedel za MMC, deloma popravljajo monopolnost na trgu dnevnega časopisja, saj imajo nove izdajatelje in lastnike. »A velika dilema je, ali po kakovostnih standardih, ki so posledice brezplačnosti in zato zavezanosti oglaševalcem (in majhnim proračunom za novinarje), res pomenijo dopolnitev,« pravi Jančič.

Novković: Brezplačnikov ne moremo enako obravnavati
In kako na vse očitke, s katerimi se spopadajo, gledajo predstavniki brezplačnikov? »Zavračanje brezplačnikov kar počez ni upravičeno. Če se postavimo na takšno stališče, potem bi lahko kar počez kritizirali brezplačne televizijske programe, brezplačne radijske postaje, brezplačne medije na spletu in tako naprej. Vsak brezplačnik je posebna zgodba,« je za MMC zatrdil odgovorni urednik brezplačnikov Žurnal24 in Žurnal Goran Novković. Dejal je, da se njihova ekipa vsak dan trudi meriti z najmočnejšimi mediji v državi.

»Rezultat tega je visoko razmerje bralca na izvod po podatkih NRB-ja. To kaže na kakovostno vsebino. V tem se kvalitetni brezplačniki tudi ločijo od drugih. Pred volitvami pa smo dobili še nekaj drugih brezplačnikov, na katere je padel sum, da so pravzaprav trobila političnih strank. Skratka, vseh brezplačnikov nikakor ne moremo enako obravnavati,« je sklenil Novković.

Lasbaher: Za takšen projekt je treba zgolj imeti jajca
Z nekaj vprašanji smo se obrnili tudi na lastnika, direktorja in urednika Slovenskega tednika Andreja Lasbaherja, vendar do objave prispevka odgovorov nismo prejeli. Na spletni strani omenjenega časnika pa smo zasledili njegov članek, v katerem piše o začetku izhajanja tednika: »Tiskovne konference, intervjuji javnih oseb v tajkunskih medijih, 'medijski strokovnjaki', blogarji in forumaši, vsi so kar naenkrat odkrili skupnega sovražnika: Slovenski tednik! /…/ Brezplačnika Slovenski tednik sem se lotil na podlagi izkušenj. Dolga leta sem že pri medijih, sodeloval sem tudi kot urednik mariborskega Žurnala ob samem začetku izhajanja. /…/ Mediji so del mojega življenja, vsaj del moje poslovne poti. Za začetek takšnega projekta je treba zgolj imeti jajca.«

Lasbaher v tem zapisu zanika, da bi za Slovenskim tednikom stala politika: »V teh mesecih so mi pripisali toliko botrov, me vtaknili v različne hobotnice in mi pripisali najvišja politična mesta (kot podpornika ali celo najpomembnejšega člana neke stranke), da sem včasih le nejeverno zmajal z glavo.« Ob tem je prepričan, da so takšna namigovanja »posledica tega, da se v Sloveniji še vedno igramo neodvisno novinarstvo. Vsi so baje neodvisni od izplačevalca plač, od novinarskih virov, od družbe, od planeta Zemlje. Čisto takšni so se slovenski novinarji tudi rodili. Neodvisni, brezmadežni in rdeči (razen izjem). In čisto slučajno so vsi hodili na eno, edinstveno in pravilno fakulteto. In tam so jim predavali povsem neodvisni profesorji. Ja, seveda

Marjetka Nared
marjetka.nared@rtvslo.si

Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 06.02.2009 ob 10:59
Brezplačniki so pobrali naročnike reklam ostalim medijem, zato zakšen vik in krik. V reklamnem mediju so vedno le naročene in plačane vsebine. Včasih kdo tudi reklame bere.
bartol
# 20.10.2008 ob 13:45
kje je Blaž Zgaga?baje mu je Boško Šrot ukazal,da naj piše članke za erotično revijo Omama,ta še ni v lasti levice
bartol
# 20.10.2008 ob 13:30
jaz časopisov Delo(Šrot),Dnevnik(Petan;golobičev in jankovičev časopis),Večer(Šrot,Zgaga),Mladina(Ku
čanov časopis),Slo novice,Primorske novice ne berem že tam od 2002 dalje.pop tv in a kanal sta pa itak pahorjevo trobilo,aja,pa kučan je leta 1969 s pomočjo komunistične partije pri svojih 26ih letih 100%obvladoval slo medije,zanimivo,še sedaj po 40ih letih jih še vedno obvladuje
bartol
# 20.10.2008 ob 13:18
mladina-kučanov časopis
gazjebo
# 20.10.2008 ob 12:16
SEKRET PAPIR - in pa čisto nič drugega : podtaknjene reklame za konkretne politične riti - BLJAK !
zahod.west
# 20.10.2008 ob 11:38
Komunjzerji so na pohodu, pluralizma je konec.
Ali bo Slovenija čez 4 leta še kulturno v Evropi?
mojca111
# 20.10.2008 ob 10:20
Žalostno je tudi, da se more nekdo neprestano opravičevati za obstoj nekega brezplačnika in, da se to sploh problematizira v javnosti. In to naj bi bila medijska svoboda. Pojdite malo po svetu, malo čez mejo te zatohle in zadrte Slovenije, kjer je čisto normalno, da obstajajo veliki dnevniki, ki so desno in levo usmerjeni in tega nihče ne problematizira, samo pri nas je to problem, kar je logično glede na neuravnoteženi medijski prostor, ki ga nam bo očitno sedaj komandiral in določal kaj se sme pisati in česa ne nek Gregorček Golobičev.
mojca111
# 20.10.2008 ob 10:17
Problem je v tem, ker se z mediji ukvarjajo predvsem politiki. Smešno je, da bo sedaj politik Golobič reševal medijsko svobodo in medijsko avtonomijo medijev. Mislim, čisti absurd in čisto nelogično. Gre za tipičen očitni in celo brezsramni vpliv s strani politike na medije in uredništva s strani stalinista Golobča, pa nihče ne bevskne. Ja, strah in nedidna Golobičeva roka že deluje.
asteroid
# 20.10.2008 ob 10:13
g. Boško Šrot

predsednik uprave
Zadeva: zaskrbljujoče razmere v podjetju Delo

Spoštovani g. Šrot!

Zaposleni v Delu se čutimo odgovorne, da vas opozorimo na vse bolj nevzdržne razmere v podjetju Delo. Nezadovoljstvo in negotovost, ki vladata med zaposlenimi, so posledica nenehnih kadrovskih sprememb in vedno bolj nerazumljivih odločitev vodstva podjetja. V preteklih mesecih so praktično vsa vodilna mesta v podjetju zasedli novi ljudje, žal veliko takih, ki za svoje položaje nimajo pravih kompetenc, izkušenj ali znanj. Konkretno: v nekaj mesecih so bili brez korektno izvedenih razpisov imenovani direktor tiskarne, direktorica oglasne službe in njen namestnik, direktor distribucije, direktorica marketinga, namestnik direktorja prodaje, namestnica urednika Slovenskih novic in svetovalki uprave. Zdi se, da je edini kriterij pri kadrovanju poznanstvo z go. Andrijano Starina Kosem ali njeno podaljšano roko Patricijo Šašek, medtemko mnogi, ki smo dolga leta zaposleni v podjetju oziroma ne sodimo v kategorijo nedotakljivih, vsak dan bolj občutimo nenaklonjenost uprave ter nespoštovanje našega dela in truda. Dejstvo je, da je na Delu zaposlenih ogromno visoko izobraženih, kompetentnih, profesionalnih, strokovnih in izkušenih ljudi. Vsi, ki smo v podjetju več kot le nekaj mesecev, pa smo z Delom veliko tesneje povezani kot zgolj z pogodbo o delovnem razmerju - Delo je del nas, saj smo ga tudi sami dolga leta soustvarjali.

V oči bode tudi vloga predsednika uprave in nekonsistentnost njegovega vodenja podjetja. Zdi se, da je g. Puhan brez kakršnih koli pristojnosti - vsakodnevni obiski pri predsednici nadzornega sveta v Pivovarni Union so že prav komični. Še bolj pa je bizarno njeno posredno vpletanje v ustaljene vsakodnevne delovne procese in v odločitve drugega ali celo tretjega upravljavskega nivoja - brez strokovne podlage, utemeljitve ali argumentacije. Skratka hierarhično uveljavljanje moči, kakršnega nismo poznali niti v času pretekle uprave. Tak odnos nadzornikov in uprave je do vseh nas nespoštljiv in skrajno ponižujoč. Ne gre pa zgolj za nas zaposlene, ampak tudi za podjetje in njegov obstoj. Neprimerno ter neustrezno upravljanje podjetja se že rezultira na poslovanju podjetja, verjetno pa se bo v prihodnje odrazilo še izraziteje. Prodaja časnika Delo še nikoli ni dosegla nižje naklade, najslabše prodajne rezultate doslej beležijo tudi Slovenske novice, naklada Maga je milo rečeno katastrofalna, Total tedna pa ukinjen. Nizke naklade bodo v prihajajočem obdobju posledično rezultitale nižjo branost časopisov, ta pa manjše prihodke od oglasov. Verjamemo, da tudi vam ni in ne more biti vseeno za podjetje Delo - naš in vaš ponos - zato vas naprošamo, da čim prej ukrepate. Razumite našo anonimnost kot strah pred morebitnimi posledicami ter sankcijami.

V vednost: Predsednik uprave, Služba za stike z javnostmi
mojca111
# 20.10.2008 ob 10:11
Saj človek ne more verjeti, da so levakarjem, ki obvladujejo 98 % medijskega prostora, imajo povsod svoje pisune, ki pisarijo po nareku, sedaj trn v peti neki nepomembni brezplačniki. Mislim, kot da smo v kakšni Belorusiji. Levakarji bi še opozicijo ukinili, če bi le lahko. Medijska svoboda je že tako in tako pokopana. Še forume začnejo cenzurirati, nekateri so že tako in tako cenzurirani, še posebno tisti, ki se hvalijo z objektivnostjo in tisti, ki "mislijo širše", pa bomo kot v diktaturi. Pa še štiri leta bomo poslušali kritiziranje opozicije in hvalisanje vlade.
mojca111
# 20.10.2008 ob 09:50
Kar se pa tiče financiranja brezplačnika... Če je sporno financiranje nekega brezplačnika s strani podjetij, ki so v državni lasti, zakaj ni sporno financiranje s strani taistih podjetij tudi ostalih medijev? Ne razumem!
mojca111
# 20.10.2008 ob 09:47
Brezplačniki so kao postali problem šele takrat, ko so se pojavili tisti brezplačniki, ki so sicer čisto legitimno in legalno usmerjeni bolj v desno. Kajti brezplačniki so obstajali že prej, pa ni bilo na to temo nobenih polemik. Niti ne razumem nekaterih, ki bentijo nad brezplačniki, še posebno ne razumem tistih, ki imajo tako in tako monopol nad mediji, ki je zelo očitno in večinsko levo usmerjen.

In v Sloveniji NI OBJEKTIVNIH MEDIJEV. Še posebno je smešno, ko se npr. za objektivne samookličejo raznorazni mediji, ki so odvisni od slovenskega berlusconija tajkuna Šrota in politikov na levici Golobič in podobnih.
TheBoss
# 20.10.2008 ob 09:12
Brezplačniki večinoma sodijo med "rumeni tisk" (izjeme so razna glasila, bilteni,..., ki jih izdajajo društva, klubi,...), zato niso omembe vredni, so pa dobri za star papir ali kurjavo. Pri nas doma jih po prejemu veselo zbiramo za star papir. :)

Žal so se po letu 1991 (oz. odkar obstajajo Slovenske novice) tudi "resni" časopisi pomaknili v smer "rumenega" tiska, ampak žal tako je, ko prodaja narekuje vsebino. Ampak tako je povsod po svetu.

Aja, če kdo misli, da je pri nas monopolnost na trgu tiska, potem me pa res zanima, če je že kdaj stopil do trafike in pogledal, kaj vse ima na voljo.
Kar se pa propadlih projektov nekaterih časopisov tiče, pa so si krivi sami, saj njihova vsebina ni pritegnila dovolj bralcev, da bi se obnesli (Slovenec, Panorama). Sicer pa danes lahko vsak objavlja spletni časopis, tako da je vsako "jokanje" določenih oseb povsem odveč. :)

Še to:
Če nekdo dela bedarije, potem je jasno, da bodo objektivni časopisi pisali, da ta oseba dela bedarije. Pa če nam je to prav ali ne. Tukaj ni monopolnosti, tukaj se gre za resnico (razen če verjamete Kalimeru, ki neko laž nenehno ponavlja v upanju, da bo postala resnica :))) ).

Lep dan s čimveč dobrimi novicami! :)
skuggi
# 19.10.2008 ob 22:21
Mirela:
Se strinjam. Pa tudi obtozpe proti Zidarju in Penku, pa srot ni vec tak tajkun kot je bil pred volitvami,....
komsomolec
# 19.10.2008 ob 20:39
hahahahahhahahhahahahahhahahahahah
a
mirela
# 19.10.2008 ob 20:24
izginil je tudi Blaž Zgaga, izginile so obtožbe priti JJ - ju (Patria )...
bere ali čita pa vsak, ki zna in ki hoče tisto, kar želi...
gromska
# 19.10.2008 ob 18:39
pismo ultra desničar igrego je po volitvah izginil isto kot brezplačniki hm...
sam pomoje je od sramote samo nick zamenov zarad vseh neumnosti ki jih je trosil po forumih
eney
# 19.10.2008 ob 16:55
dolgočasen in predolg članek
ninnoart
# 19.10.2008 ob 16:36
Sramota je in precedens v zgodovini samostojne Slovenije, da premier napada mediije, jih poskuša spreobračat, se celo vtikuje v tuje medije, ne gre na določene oddaje ali ne da intervjuja določenim medijem. Najprej se brati s tajkuni, ko pa se mu uprejo, pa jih začne preganjati. Ko ugotovi, da se mu uprejo novinarji, gospodarstveniki, ustanovi svoja trobila a la Demokracija, Ekspres in Slovenski Bednik! Ne pomaga... Ko izgubi volitve, slednja dva medija propadeta, edino kar ostane, je njegovo razdvajanje in udarci slovenski demokraciji... na koncu, ko niti to več nima efekta, grozi s tožbami... Kaj bo naslednji korak tega borca z mlini na veter?
jankoP
# 19.10.2008 ob 16:07
Zhizz, ne vem ali si opisal Mladino, S-T, ali oboje. Lahko bi oboje s tem. Samo da ti vidiš samo tisto kar tebi paše. S vsakim branjem si lahko sam oblikuješ mnjenje, če si pameten. Če niso not same laži.
Zhizz
# 19.10.2008 ob 16:03
Repovž, glavni urednik Mladine, pa rumen? Malo se motite gvidk. Mladina je časopis kjer si bralec lahko sam izoblikuje mnenje kot ne veste imajo tudi rubriko, pisma bralcev. Jo ima breplačnik Slovenski tednik? Slovenski tednik je najbolj očiten primer vladne propagande. Edine osebe, ki se venomer pojavljajo na prvi strani so ljudje iz umazane levice, ki je povezana s slovenskim podzemljem, vsaj tako pravijo. Na drugi strani pa hvalospevi vladnim poslancem, razni tabori in cerkvene prireditve. Edino kar lahko jemeljem za verodostojno v tej reviji so recepti. V rumenem delu časopisa pa moralizirajo nad znanimi osebnostmi. Koji k**** mene zanima tvoje mnenje.
1d2e3y
# 19.10.2008 ob 16:03
Na žalost gremo vedno bolj po poti ruskega Putinovega novinarstva. Predvsem na področju tiskanih medijev je kriza, kjer so sedaj po zmagi levice, tajkunsko partijska trobila čisto prevladala mediski prostor in si pač lahko privoščijo tako ekstremno levičarsko držo saj za njimi stojijo tajkunska podjetja, ki so si jih prihvatizirali v 12 letni eldesovi vladavini. Prej je vsaj kdo narod obvestil kak luksuzni avto si je kupil Rop, ki naj bi bil pazi kao nek borec za socialo, najnižji sloj, enako velja za Kresalko in druge njihove bogatine. No sedaj pa bo vse “lepo in v najlepšem redu”, za vse njihove neuspehe bo itak kriva desnica, samo še KGB-jevce počakajmo, da vkorakajo na rtv in naredijo svoje, podobno kot so z MAG-om, čez par dni se je na njihovi naslovnici že smehljal Murglski Milan in narodu pripovedoval pravljice, kako nam je bilo vsem lepo leta 70, pod jugo tvorbo. In to je glavni problem razdvojenosti pri nas, ta levičarski medijski monopol in Borut bo naredil veliko napako, če bo poslušal Goloba, Katarino in druge njegove botre ter začel šarit še po rtvju. Najprej naj osvobodi tajkunskega primeža ostale medije in šele kasneje lahko sanja o kakem SLO BBC-ju.
zahod.west
# 19.10.2008 ob 15:55
verjamem, da bo prva komunistična vlada v Evropi (izven Belorusije )po letu 1990 najprej začela z obračunavanjem drugače-mislečih. Nič novega. To je v njihovih ideoloških genih.

1.Najprej je treba" počistit s par "novinarji", ki niso pod direktno kontrolo udbomafije .
2.Udbomafija bo potem poskrbela , da bo" počistila" z vodjem Desusa - itak ima že 3 infiltrirance v stranki.
3.Treba bo tudi ščititi tajkune in partijo, predvsem izven Slovenije (ta trenutek pod drobnogledom)
4. Uničiti samostojne in nepartijske univerze,finančno in ideološko podpret univerze in njihove ideologe
5. Nadaljevat z medijskim terorjem in prikritim komunistični kulturnim bojem, kjer je Slovenija prikazana kot unikat "svobode, napredka, odprtostii " znotraj Eu-ja itd., itd.
6. Močni posegi v strukturo prebivalstva, po možnosti s priseljevanjem ideološko zvestega balkanskega prebivalstva.
hubert69
# 19.10.2008 ob 15:49
105. -mclaren- (19.10.2008 || 14:29:30)
ninnoart to kar si v svojem komentarju napisal je pa zelo krivično in ne fer.

Aja? Zakaj? Kolikor vem je Zoran Janković izvoljen politik. Zakaj on kot župan ne bi smel kritizirati politične opcije ki je njegovemu mestu vzela na milijone evrov financ zato ker jim on ni všeč? Po drugi strani pa naj bi bila cerkev že po ustavi ločena od politike.
ninnoart
# 19.10.2008 ob 14:55
hrast12, ni pomembna vsebina, glavno, da Kresalova grdo gleda :-)
hrast12
# 19.10.2008 ob 14:52
grrr pa tko, če ne gre drugače

http://www.slovenski-tednik.si/index.php?act=iz_vsebine&s
ub_act=2#naslov_1704
hrast12
# 19.10.2008 ob 14:50

Ne vem zakaj mi linka ni prilepil - upam da zdej bo
hrast12
# 19.10.2008 ob 14:49
že samo pri uvodniku vidiš ta biser neodvisnega medija
ninnoart
# 19.10.2008 ob 14:41
hrast12, navajeni so, da se ljudi obsoja na podlagi sumov in seveda, da ponavljajo mantro njihovega Guruja. Tako, da dokazov ne bodo našli, vse, kar je njihova substanca so insinuacije, natolcevanje, žalitev in cinizem... A poznaš Gremline? Ko padejo v vodo, se razmnožijo. SDS je na volitvah padla v vodo. Zdaj pa ima polno Gremlinov razposlanih po internetu, ki nas hočejo prepričati o 'silah iz ozadja', 'krivici', 'ideoloških delitvah' in o 'edinem poštenem politiku' se ve kom. Patetični so...
Neron
# 19.10.2008 ob 14:39
hrast evo en zavajujoč članek

In za to js plačujem vsak mesec položnice! :)
hrast12
# 19.10.2008 ob 14:36
Pa še tako lahko naredimo - vsi malo poiščite po spletu te manipulativne članke in pripopite link - bomo prebral in se odločil a je res tako huda manipulacija ali ne.
hrast12
# 19.10.2008 ob 14:33
Ali so res prav vsi mediji zmanipulirani (razen dveh ki sta nehala izhajati po volitvah) ali pa mediji pišejo dokaj uravnoteženo samo vi ne sprejemate nobenih kritik čez vašega fuhrerja. Meni se zdi bolj verjetna druga možnost, pa berem vse časnike.
timslum
# 19.10.2008 ob 14:32
Brezplačniki so tudi v elektronski obliki:
POPTV-24ur
KANAL A -Svet
novice na internetu...

Ni povsem primerljivo, a osnova je povsem enaka!
-mclaren-
# 19.10.2008 ob 14:29
ninnoart to kar si v svojem komentarju napisal je pa zelo krivično in ne fer.
Če cerkev nagovarja ljudi koga voliti oz. potpreti je vse narobe in jo vsi kritizirajo češ kaj se ima cerkev vmešavati v politiko.
A ko pa je Presvetli župan Ljubljane Zoran Jankovič odkrito nagovarjal in pozival ljudi da naj volijo TREOJČEK se pa na to ni nihče spotaknil in komentiral. Pa je g. župan plačan z našim denarjem davkoplačevalskim in bi mogel služiti vsem ljudem ne samo njegovim prijateljem.
Marko32
# 19.10.2008 ob 14:20
ninnoart

Kdaj si bil na zadnje pri maši, da tako veš, kaj se počne tam? Res me zanima.
ninnoart
# 19.10.2008 ob 14:02
Cerkev je preživela vse režime - zakaj? Kdaj bo nam dala mir? Nikoli. Kdaj bo nehala deliti navodila, koga volit? Nikoli. Ali bo nehala paktirat s fašisti? Nikoli. Ni in ne bo. Toliko napadate komunizem, pa ta ni mogel izkoreninit vaše ljubljana Cerkve. Cerkev pa je izkoreninila komunizem. 4 leta ste imeli kardinala na oblasti. Torej?
Roki84
# 19.10.2008 ob 13:58
Ni problem vsebina medijev, problem je nacin financiranja (drzavna podjetja z direktorji, ki jih je nastavila desnica). Kateri levicarski medij je pa prenehal izhajati po volitvah oz. je postal placljiv? Nic ni spornega ce brezplacnik financira zasebno podjetje, zaradi mene lahko izhaja 100 brezplacnikov z poljubno vsebino.
švarci
# 19.10.2008 ob 13:56
Dokler ni nek zadet žid začel filozofirat o komunizmu sploh komunizem ni obstajal. To pa se je začelo šele v prejšnjem stoletju, kaj šele 400 letna zgodovina... Nazadnje pa so neki neizobraženci 45 let prali možgane, danes pa se že spet isti kažejo kot edini pravi, pa tudi čeprav so nas popeljali v nerazvitost, diktaturo, kršenje človekovih pravic... danes pa po 45 letnem vladanju in njihovem propadu, hočejo še vedno obstati na površju z njihovimi klasičnimi lažmi, čeprav so se prelevili v velekapitaliste in kot očitno ne premorejo politične konkurence.
robert13
# 19.10.2008 ob 13:55
Čim več brezplačnih časopisov to je demokratično ponudba in povpraševanje sta temelj trga.
chicago
# 19.10.2008 ob 13:44
95. NEBULA (19.10.2008 || 13:31:16)
je pa res zanimivo kako so se levaki dvignili, ko sta prišla prodesna brezplačnika. ko imamo pa praktično ves žurnalizem lev je pa stanje normalno in "medijska krajina uravnotežena". osli neotesani!
podpis
Zanimivo da se je ravno naš umetnik prvi javil
ninnoart
# 19.10.2008 ob 13:42
NEBULA, toliko o oslih neotesanih :-)
vidim
# 19.10.2008 ob 13:36
Eni ste pijani zaradi občutka moči, ki se vam odpira zaradi poplne možnosti nadzora nad medijskom prostorom. Navidez so nasprotni glasovi zadušeni zaradi nenormalnih razmer.
Vsem, ki si predstavljate to kot svojo zmago sporočam, da taki kot ste, ne boste nadaljevali dlje kot ta mandat. Ljudje se budijo in zaradi številnih laži in prevar vas bodo izpljunili.
Ilumininati bi kar vladali, vendar se tudi drugje počasi bliža njihov konec. Še malo.
NEBULA
# 19.10.2008 ob 13:31
je pa res zanimivo kako so se levaki dvignili, ko sta prišla prodesna brezplačnika. ko imamo pa praktično ves žurnalizem lev je pa stanje normalno in "medijska krajina uravnotežena". osli neotesani!
NEBULA
# 19.10.2008 ob 13:29
kaj je hujše od tega da dobiš brezplačnik v kaselc? da moraš isiti nivo pisarij plačevati. :)
citizen
# 19.10.2008 ob 13:23
Ne pustite se zdej zmanipulirat z tem člankom, ker je namenjen samo za to!
jankoP
# 19.10.2008 ob 13:13
tagomago, kaj pa dragi Borut in dragi Tone?
skitnica
# 19.10.2008 ob 13:06
80 .skuggi : je tako kot si napisal !
ninnoart
# 19.10.2008 ob 13:03
skitnica, saj zato ne gre primerjati navadnega slabo spisanega pamfleta in nek resen medij s tradicijo...
tagomago
# 19.10.2008 ob 13:03
jankoP,
komunisti alias JJ si pozabil dodati,zadnja 4 leta največji pritisk na svobodo novinarjev........
skitnica
# 19.10.2008 ob 13:02
nekateri so naravne budale nekateri pa umetno narejene in to iz preprostega razloga,ker so za to rojeni,vsi smo lahko prebrali Slovenski tednik,ki je za res podpiral samo Janšo in njegovo tedanjo koalicijo,opozicijo pa je kar naprej tlačil v drek in bo Lasbaher trdil,da to ni res ,reva lažniva,kje pa je sedaj ta brezplačnik .
Kazalo