Milan Brglez upa, da bo SDS vseeno predlagal zakonsko sprejemljivega kandidata. Foto: BoBo
Milan Brglez upa, da bo SDS vseeno predlagal zakonsko sprejemljivega kandidata. Foto: BoBo
SDS: Janša še vedno ima poslanski mandat

Poslanska skupina SDS-a je v komisijo namreč spet predlagala tudi Janšo, čeprav mu je prenehal poslanski mandat. Brglez je poslanski skupini že odgovoril, da predloga ne more upoštevati, in jo pozval, naj do srede pošlje nov, zakonsko skladen predlog.

Če pa bo SDS vztrajal pri svojem predlogu, pa brez ustreznih drugih podlag "ni mogoče oblikovati komisije, o njej ni mogoče razpravljati in je ustanavljati na seji DZ-ja", je novinarjem pojasnil Brglez.

Ob tem je dodal, da zakona ni mogoče "kar tako spreminjati". Hkrati pa so vezani na sporazum o razporeditvi mest, ki jih imajo poslanske skupine v komisiji in ga je s sklepom potrdil kolegij. "Ključna zakonska omejitev je tudi ta, da mora imeti večino opozicija," je dodal.

Na opazke novinarjev o tem, da se zdi, da je DZ talec ene stranke oz. njenega predsednika, ki niti ni več poslanec, pa še vedno vpliva na delo DZ-ja, pa je Brglez dejal, da "glede tega žal ni mogoče veliko narediti". "Najslabše bi bilo, da bi se zakonodaja prilagajala enemu posamezniku. Treba je iskati rešitve, ki vzdržijo na daljši čas in ki ustrezajo pojmu zakonodaje, ki ureja splošne primere," je prepričan.

Zatrdil je tudi, da sam vlaga vse napore, da bi to komisijo ustanovili, a to ni odvisno od enega, ampak od volje tudi preostalih parlamentarcev. Ob tem je pojasnil še, da mora komisija za ustanovitev na seji DZ-ja dobiti 46 glasov.

Tanko prepričan, da ima Janša še vedno mandat
Po mnenju poslanske skupine SDS-a pa ni sporno, da so v komisijo predlagali tudi Janšo. Janša ima po zakonu in ustavi še vedno mandat, je v izjavi novinarjem zatrdil vodja poslancev SDS-a Jože Tanko.

Po besedah vodje poslancev SDS-a pravne dileme glede Janševega mandata niso razčiščene, pritožbeni postopki pa ne končani. Ob tem ni pojasnil, kje in kakšni so ti postopki. To vprašanje je treba po njegovih besedah nasloviti na Janšo oz. njegovega odvetnika.

"Manever za ohranjanje pozornosti na Janši"
"Če bi bile vse parlamentarne skupine državotvorne, bi predlagale takšne posameznike, da bi lahko imeli komisijo oblikovano že nekaj časa. Ker pa se komisija uporablja in zlorablja za dvoboj med koalicijo in SDS-om, je tako, kot je,"
pa je ocenil vodja NSi-jevih poslancev Matej Tonin.

Da se državni zbor ne more ukvarjati s poslancem, ki to več ni, je bil ogorčen Luka Mesec iz Združene levice. "Zgolj izpostavljajo težavo Janeza Janše, ki naj bi bil politični zapornik, čeprav dobro vemo, da je navaden zapornik, ki je bil obsojen zaradi korupcije, ne pa zaradi nekega političnega delikta," je prepričan Mesec.

V ZaAB-u ob tem menijo, da gre za še en poskus SDS-a, kako svojega zaprtega predsednika ohraniti v središču parlamentarne in s tem tudi slovenske pozornosti. Obžalujejo, da ni bil sprejet njihov predlog dopolnitev zakona o parlamentarnem nadzoru nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, s katerim bi omogočili posamično glasovanje o članih komisije za nadzor varnostnih služb, saj bi tako lahko to pomembno komisijo že ustanovili, je dejal vodja poslancev ZaAB-a Jani Möderndorfer.

SDS: Janša še vedno ima poslanski mandat