Delo na odborih se bo nadaljevalo po končani plenarni seji. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Delo na odborih se bo nadaljevalo po končani plenarni seji. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Brglez
Če ne bo glasoval DZ, bo obveljala odločitev vlade, je napovedal prvi med poslanci. Foto: BoBo
Razprava o Ceti za zaprtimi vrati

O podpisu Cete, trgovinskega in investicijskega sporazuma med Kanado in Evropsko unijo, sta odločala odbora DZ-ja za gospodarstvo in za zadeve EU-ja.
Skupno sejo so na predlog Združene levice (ZL) najprej zaprli za javnost, saj so na klopi dobili v petek potrjeno skupno interpretativno izjavo o Ceti. Nato so jo še prekinili, saj se je medtem začela redna plenarna seja DZ-ja. V nadaljevanju pa so člani obeh odborov podprli. Nasprotovala sta mu člana iz ZL-ja.


Brglez: Dovolj imam nagajanja

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je zaradi zapletov na račun opozicijske stranke povedal nekaj ostrih besed. "Dovolj imam nagajanja Združene levice v tem parlamentu glede Cete. Zahtevali so zaprtje seje odbora in zavlačujejo na vsak način, da preprosto ne bi sprejeli tistega, kar menim, da v tem trenutku moramo," je povedal v izjavi novinarjem.

Ceto je treba sprejeti, zadeve pa niso takšne, kot jih predstavlja ZL, je dejal. Vlada je namreč s pogajanji dosegla dodatne varovalke in to, da se bo o Ceti odločalo v DZ-ju, je poudaril. "Poleg tega sama Ceta, takšna kot je, pomeni varovanje naših voda, naše zdrave hrane, ob tem pa se moramo zavedati, da postopek ustavnih sprememb poteka, in mislim, da bomo to v kratkem dokončali," je še pojasnil prvi med poslanci.

Na očitke ZL-ja, da ravnanje vlade meji na veleizdajo, pa je Brglez odgovoril, da je njihovo ravnanje "blizu otroškega vrtca".
Če odbora ne bi glasovala, bi obveljala odločitev vlade, je dejal predsednik DZ-ja. To bi škodovalo suverenosti parlamenta.

Razprava o Ceti za zaprtimi vrati