Ne smemo dopustiti, da bi tragične zgodbe, ki so usmerjale tok naše zgodovine, utonile v pozabo, je dejal predsednik DZ-ja Brglez. Foto: BoBo
Ne smemo dopustiti, da bi tragične zgodbe, ki so usmerjale tok naše zgodovine, utonile v pozabo, je dejal predsednik DZ-ja Brglez. Foto: BoBo
Brglez položil vence pred dnevom spomina na mrtve

Vlada je lani spominsko območje na pobudo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Že predtem je venec položil tudi v Spominskem parku Teharje.

Brglez je dejal, da gredo naše misli in spomin na tem prostoru v prvi vrsti nedolžnim talcem, ki so s svojimi življenji plačali za smrt enega samega nacističnega funkcionarja.

Pripadniki nemške okupatorske vojske so le nekaj mesecev pred koncem druge svetovne vojne, 12. februarja 1945, iz celjskih, trboveljskih in mariborskih zaporov, tako kot vsako jutro, šteli zbrane zapornike. Tistega dne pa so za 100 ujetnikov določili smrt z obešanjem.

Na Stranicah v soteski Graben so v zameno za nemškega visokega funkcionarja, ki so ga partizani malo predtem ubili v Grabnu, nemški vojaki na drevesa ob cesti obesili 100 ljudi.


"Čas druge svetovne vojne je bil eno težjih in bolj tragičnih obdobij ne le naše, temveč tudi evropske zgodovine. To je bil čas, ki so ga poganjali zlo, sovraštvo in nasilje. Vendar pa so tedanji smrtni sovražniki v desetletjih, ki so sledila, znali in uspeli doseči pomiritev in spravo, ki sta z leti prerasla v vsestransko in vsesplošno sodelovanje ter povezovanje,"
je poudaril Brglez.

Čeprav tragedije, kot je frankolovski zločin, do neke mere puščamo za seboj in gledamo nanje z določeno zgodovinsko distanco, pa ne smemo dopustiti, da bi te tragične zgodbe, ki so usmerjale tok naše zgodovine, utonile v pozabo, je dejal predsednik DZ-ja.

Spomine na dogodke in ljudi moramo po mnenju Brgleza ohranjati žive, ne le, ker so to naše izkušnje in naše lekcije za naprej, ampak tudi zato, da bomo znali vrednotiti sedanjost, ki jo živimo. Zdi se namreč, da pozabljamo, da je mir temeljna in neprecenljiva vrednota, za katero je bilo prelite veliko krvi, je dodal.

Brglez položil vence pred dnevom spomina na mrtve