Arso ocenjuje, da bo v 24 urah - torej do petka zvečer - na severozahodu in v severnem delu osrednje Slovenije zapadlo od 25 do okoli 40 cm snega, v gorah pa tudi okoli pol metra. Foto: BoBo
Arso ocenjuje, da bo v 24 urah - torej do petka zvečer - na severozahodu in v severnem delu osrednje Slovenije zapadlo od 25 do okoli 40 cm snega, v gorah pa tudi okoli pol metra. Foto: BoBo
Predvsem na Gorenjskem bodo v petek popoldne zaradi okrepljenega severnega vetra mogoči tudi snežni zameti. Foto: BoBo
S predvidenim sneženjem v petek se začenja obdobje bolj tipično zimskega vremena z nižjimi temperaturami. Najmočneje bo predvidoma snežilo v petek dopoldne in sredi dneva, ko bo zapadlo od 2 do 4 cm snega na uro, skupaj pa od 10 do 25 cm, napovedujejo na agenciji za okolje. Foto: Arso
Prav te dni pa bo minilo leto dni, ko je ledeni objem najhuje prizadel prav Primorsko in Notranjsko. Žleda letos ne bo, razmere so drugačne," zagotavljajo na Arsu. Foto: Mariša Bizjak/RTV SLO

Rahle padavine bodo že do večera zajele zahodno polovico Slovenije, vendar je dežurni prognostik na agenciji za okolje Brane Gregorčič za MMC zatrdil, da bo to "majhna intenziteta, ponoči pa se začne počasi krepiti in širiti, glavnina padavin pa bo šele jutri čez dan".

Na Prometnoinformacijskem centru voznikom priporočajo previdno vožnjo in prilagoditev vožnje voznim razmeram.

Zjutraj naj vozniki pričakujejo, da bodo za svojo pot potrebovali dlje časa in naj se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme.

Padavine se bodo širile proti vzhodu in se postopno krepile. Zaradi dotoka nekoliko toplejšega sredozemskega zraka se bo meja sneženja predvsem v južnih in vzhodnih krajih prehodno dvigala, medtem ko bo v severni polovici Slovenije ves čas snežilo do nižin.

Razlika med dežjem in snegom lahko le ena stopinja
Na Primorskem bo tako po nižinah deževalo, drugod pa večinoma snežilo. V notranjosti države Arso pričakuje od 10 do 25 cm južnega snega, najmanj na skrajnem jugu in vzhodu. "Verjetno bo lahko že v prvem delu noči kakšen centimeter snega tudi na širšem območju Ljubljane, a do jutra ga bo težko več kot pet centimetrov," pravi Gregorčič.

Vendar pa za belo Ljubljano še ni zagotovil, opozarja. "Sta namreč dve možnosti in ena je tudi ta, da bo bolj deževalo, kot pa snežilo. Južna Slovenija bo jutri dopoldne deževna, a težko je reči, kje bo ta meja - ali bo na krimskem pogorju južno od Ljubljane in bo severno od njega sneg ali pa ne. Prvo je sicer še najverjetneje, vendar je zelo odvisno od same lege ciklona nad severnim Jadranom, ali bo ta nekoliko severneje ali južneje," je razložil.

"Včasih je samo ena stopinja Celzija dovolj, da je tip padavin drugačen," poudarja Gregorčič. "Za Ljubljano obstajajo možnosti od nekaj centimetrov snega pa vse do četrt metra," dodaja.

Previdno na gorenjski avtocesti!
Arso sicer ocenjuje, da bo v 24 urah - torej do petka zvečer - na severozahodu in v severnem delu osrednje Slovenije zapadlo od 25 do okoli 40 cm snega, v gorah pa tudi okoli pol metra.

Predvsem na Gorenjskem pa bodo v petek popoldne zaradi okrepljenega severnega vetra mogoči tudi snežni zameti. "To se bo zgodilo v naslednji fazi, ko bo ciklon že šel mimo nas, bolj pozno popoldne in zvečer. Gre za območja, kjer se ta severni veter bolj občuti, ker so kakšne prečne doline v Karavankah, po katerih se spusti navzdol. Tudi gorenjska avtocesta je lahko še naknadno zametena, veter, ki prenaša sneg, pa tudi zmanjša vidljivost - opozorilo velja predvsem za Jesenice in okolico, od Hrušice do Lesc," pravi Gregorčič.

Odjuge ne bo vsaj teden dni
Kaj pa Mariborsko Pohorje, kjer se trudijo z organizacijo februarske Zlate lisice? "Tam mislim, da bo zapadlo nekaj novega snega, in tudi kakšen teden bo nato še kar hladno, tudi še kakšno sneženje prihodnji teden ni nemogoče," je optimističen dežurni prognostik.

"Za vso Slovenijo velja, da bo v prihodnjem tednu vreme bolj zimsko, jutranje temperature bodo - 5 stopinj Celzija, ob kakšni jasni noči tudi - 10, dnevne temperature pa bodo le malo nad ničlo. Odjuge ne bo vsaj kakšen teden, če ne še več," dodaja.

Žleda letos ne bo
Po nižinah Primorske bo večinoma deževalo, količina padavin pa lahko doseže od 30 do 60 litrov na kvadratni meter, zato bo tam problematična vodnatost rek. "Šlo bo predvsem za hudourniške poraste, saj bo glavnina dežja padla v šestih urah - torej od jutri dopoldne do zgodaj popoldne," opozarja Gregorčič. Zaradi južnega vetra in zelo nizkega zračnega tlaka bo visoko tudi plimovanje morja.

Prav te dni pa bo minilo leto dni, ko je ledeni objem najhuje prizadel prav Primorsko in Notranjsko. "Žleda letos ne bo, razmere so drugačne," zagotavlja Gregorčič.

Vreme se bo sicer v noči na soboto že umirjalo.